Neon

Neon Facebook Twitter
0

Είμαστε φίλοι πολλά χρόνια. Αρχίσαμε να ηχογραφούμε διάφορους ήχους στην αρχή, κυρίως ροκ. Τα μουσικά μας ακούσματα ήταν πολύ διαφορετικά τότε, στη συνέχεια άρχισαν να συγκλίνουν – παρέσυρε ο ένας τον άλλον.

Η επιλογή του ονόματος δηλώνει την αστική προέλευση της μουσικής μας, με τους όποιους σύγχρονους προβληματισμούς αυτή η αστική πραγματικότητα γεννά στην ψυχοσύνθεση του δημιουργού, ο οποίος βλέπει το «συρματόπλεγμα» και, αντί να πτοηθεί, πασχίζει να εμπνευστεί και το καταφέρνει. Ωστόσο η μουσική των Νeon έχει ευρείες αναφορές και μπορεί να αγγίξει οποιονδήποτε, από τη στιγμή που δεν εγκλωβίζεται στο αστικό κλουβί αλλά το μεταχειρίζεται σαν εφαλτήριο.

Το «Theatre des Sons Imaginaires» είναι η πρώτη συνειδητοποιημένη μας προσπάθεια για την επίτευξη ενός «διαφορετικού» ήχου, από διάθεση για πειραματισμό ή αλλιώς λόγω περιέργειας. Είναι η ίδια περιέργεια που μας ώθησε να συμπεριφερθούμε στα ιδιαίτερα ηχοχρώματα των οργάνων σαν σε κοινά ψηφιακά σήματα. Η ίδια περιέργεια που είχαμε για το πώς θα ήταν δυνατό να δημιουργήσει κανείς ατμοσφαιρική μουσική χωρίς τη μεσολάβηση συνθεσάιζερ και τετριμμένων pads. Ο δίσκος αυτός έγινε αποκλειστικά με φυσικά όργανα, τα οποία σπάνια ακούγονται ως τέτοια. Αυτό όμως που τον κάνει ξεχωριστό δεν είναι ο τρόπος δουλειάς αλλά η ίδια η δουλειά, δηλαδή το περιεχόμενο. Αυτό το τελευταίο αντλείται από την πίστη μας σε μια μουσική εκστατικού χαρακτήρα που επιφέρει μία «κάθαρση», αναγκαίο συστατικό για την επιτυχή έκβαση της μουσικής περιπέτειας. Είναι μουσική που στοχεύει στη διέγερση συναισθήματος φιλτραρισμένου πρώτα από τη νόηση, που δεν έχει να κάνει με το εφήμερο και το ταχύ.

Επέλεξα τα Εξάρχεια για να ζω, βασικά επειδή είναι στο κέντρο και επειδή είναι κοντά σε αυτό που αντέχω οικονομικά. Το κέντρο γενικά αλλά και τα Εξάρχεια ειδικότερα προσφέρουν μία αίσθηση αυθεντικότητας η οποία, επίπλαστη ή όχι, δεν έχει τόση σημασία, αφού είναι μια γειτονιά ικανή να σε εμπνεύσει. Εδώ λείπει η επιτήδευση που επικρατεί σε άλλες περιοχές, υπάρχουν πολλές καλλιτεχνικές εστίες και μέρη (από καφέ μέχρι συναυλιακούς χώρους) και, αν εξαιρέσει κανείς τις φασαρίες που πυκνά συχνά γίνονται και τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ –που σίγουρα δεν είναι ευχάριστη–, αυτό είναι μάλλον ένα φυσιολογικό μέρος για να ζει κανείς.

Αυτή η γειτονιά, όπως και άλλες γειτονιές στο κέντρο, έχουν έναν χαοτικό χαρακτήρα, σχεδόν παρακμιακό, που σε προκαλεί να την ερμηνεύσεις. Αυτό εκφράζει σε ένα βαθμό και η μουσική των Neon. Με το να μένει κανείς στο κέντρο εξασφαλίζει την «εμπλοκή» του στην καρδιά των γεγονότων, καλλιτεχνικών και μη, και την ανταλλαγή πολλών και διαφορετικών απόψεων και ιδεών. Απολαμβάνουμε περισσότερο τα ιστορικά μέρη του κέντρου και μας εκνευρίζει το hype για ορισμένα μπαρ, τα ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα, το καυσαέριο – και περισσότερο απ’ όλα η αναισθησία και η έλλειψη οικολογικής συνείδησης του νεοέλληνα.

Εκτός από κάποιες συναυλίες, των οποίων η έναρξη σηματοδοτείται με την εμφάνισή μας την Πέμπτη 15/03 στο Gagarin 205 μαζί με τους Peekay Tayloh και Spyweirdos, υπάρχουν κι άλλα σχέδια. Προς το παρόν αυτό που είναι ανακοινώσιμο είναι η συνεργασία μας με τον Γρηγόρη Χατζάκη για το ανέβασμα μιας εντελώς πρωτότυπης παράστασης στο Μουσείο Μπενάκη, τον Σεπτέμβριο. Θα βασίζεται σε ένα διήγημα του Balzac, το Άγνωστο Αριστούργημα, και θα επιχειρήσουμε να το προσεγγίσουμε μουσικά μέσα από το όραμα του σκηνοθέτη.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ