Ο Αθηναίος της Εβδομάδας: Κώστας Πλιάκας

Ο Αθηναίος της Εβδομάδας: Κώστας Πλιάκας Facebook Twitter
0
Ο Αθηναίος της Εβδομάδας: Κώστας Πλιάκας Facebook Twitter
  • Μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους, κοντά στο σινεμά «Νιρβάνα», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι φτωχοί – το '62 έφυγαν μετανάστες στη Γερμανία, ακολουθώντας το κυρίαρχο zeitgeist της εποχής, που ήθελε τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή να συνδέονται με την ξενιτιά. Εγκαταστάθηκαν στο Λίμπεκ, μια μικρή πόλη στο βόρειο κομμάτι της γερμανικής επικράτειας, δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο πορσελάνης. Επέστρεψαν στην Αθήνα το '72. Ο πατέρας μου έπιασε δουλειά θυρωρός στην πολυκατοικία στην οποία μέναμε και η μάνα μου ως καθαρίστρια. Κατά καιρούς έκαναν κάμποσες δουλειές του ποδαριού για να τα βγάλουν πέρα. Άνθρωποι ακούραστοι, δεν φοβήθηκαν ποτέ τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Έτσι έμαθαν και τα παιδιά τους. Στα 13, θυμάμαι, βοηθούσα τη μάνα μου να καθαρίζει το σινεμά «Νιρβάνα» και ο παλιός ιδιοκτήτης, ο συχωρεμένος ο κυρ-Παναγιώτης, με άφηνε να βλέπω τσάμπα ταινίες.
  • Τις πρώτες αλητείες τις έκανα στον Άγιο Δημήτριο, στην Πανόρμου, και στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Ήταν η εποχή της «φέρμας». Παντελόνια σωλήνες, Doc Martens, τσαμπουκάδες στον δρόμο, Ramones και, για χαλάρωση, τα βράδια πηγαίναμε στο παλιό Blues. Νοσταλγώ ακόμα την αθωότητα εκείνων των χρόνων, τη γοητεία του δρόμου, παρά τη σκληρότητα που συχνά έκρυβε.
  • Στα 19 πήγα στην ΑΚΤΟ γιατί ήθελα να ασχοληθώ με οτιδήποτε σχετικό με το σχέδιο. Ζωγράφιζα από παιδί. Ήταν για μένα κάτι περισσότερο από μια μορφή έκφρασης. Ήταν ανάγκη. Οι συμμαθητές μου στο σχολείο μού ζητούσαν συχνά σχέδια που αργότερα «χτυπούσαν» είτε στον Τζίμη στην Πλάκα είτε στη θρυλική Σουζάνα στη βίλα Αμαλία. Σε πραγματική επαφή με το tattoo, πάντως, ήρθα στο σπίτι του Τόλη, ιδιοκτήτη του Εightball Τattoo στην Πατησίων, απ' όπου εκείνη την εποχή είχε περάσει η μισή Αθήνα. Ωραία χρόνια! Στην πράξη, έμαθα τη δουλειά στο στούντιο του «Λεκτικού». Έως τότε η επαφή μου περιοριζόταν αποκλειστικά στο tattoo design. Εκεί ζυμώθηκαν για τα καλά στο μυαλό μου οι βασικοί κανόνες της δερματοστιξίας, με πρώτη και καλύτερη την υγιεινή, την οποία θεωρώ σήμερα την πλέον σημαντική παράμετρο για ένα καλό μαγαζί.
  • Για μένα το tattoo είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Απλώνεται σε πολλά επίπεδα, από την τεχνική του artist μέχρι την ψυχολογία του πελάτη. Ο κόσμος στην καρέκλα δεν «ζωγραφίζει» το δέρμα του, «ανοίγει» τον εαυτό του. Μιλά, εκφράζεται, επικοινωνεί, κάνει μια «δήλωση». Συνεπώς, ένα tattoo, κατά τη γνώμη μου, ξεφεύγει εξ ορισμού από τη στενή έννοια του σχεδίου, χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω σε καμία περίπτωση την τεχνική του εκάστοτε tattoo artist.
  • Αυτό που κάνω εγώ διαφορετικά σε σχέση με άλλους συναδέλφους είναι η τεχνική του dotism. Κοινώς, όλα τα σχέδια βασίζονται σε τελείες, τεχνική που παραπέμπει στον πουαντιγισμό. Το να μπορείς να αποδόσεις τα πάντα με τελείες είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά παράλληλα δύσκολο και χρονοβόρο. Πρόκειται για ένα στυλ το οποίο εξασκούν λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εξού και πρόκειται για εξαιρετικούς «τεχνίτες». Ο κόσμος ανταποκρίνεται, ρωτά πλέον γι' αυτή την τεχνική – ίσως γιατί το μάτι έλκεται πάντα από το διαφορετικό.
  • Με τα χρόνια άρχισα να ταξιδεύω σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε μια προσπάθεια να γνωρίσω νέες τεχνικές και διαφορετικές αντιλήψεις. Η φιλοσοφία μου, σήμερα, είναι επηρεασμένη κυρίως από τα oriental tattoos. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εποχή που επισκέφτηκα το Νεπάλ και την Ινδία, όπου ήρθα σε επαφή με την ανατολίτικη φιλοσοφία, όχι μόνο σε επίπεδο σχεδίου αλλά και ως στάση ζωής. Οι άνθρωποι εκεί έχουν μια ολότελα διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο, κάτι που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Βλέποντας κάποιον να επιβιώνει με τα απολύτως απαραίτητα, έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι για τον αγχωτικό τρόπο σκέψης των Δυτικών, αλλά και τη ζωή μου ως τότε.
  • Σήμερα έχω καταλήξει ότι η ζωή είναι μικρή και απαιτούνται λίγα πράγματα για να την απολαύσεις. Αυτά που μας αναγκάζουν να αισθανθούμε ότι χρειαζόμαστε πρέπει να τα αποβάλλουμε, μαζί με όλες τις άσκοπες ενασχολήσεις που μας κρατάνε δέσμιους. Και εμείς οι Έλληνες μείναμε για πολλά χρόνια δέσμιοι του lifestyle, των στερεοτύπων, των κλισέ και του παράλογου καταναλωτισμού. Αυτό πρέπει να σταματήσει, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία των ημερών. Ζούμε σε έναν υπέροχο τόπο που όμοιό του δεν συνάντησα πουθενά, και δεν το λέω τοπικιστικά. Ξαπλωμένος στις περιβόητες παραλίες της Goa, για τις οποίες τόσα και τόσα είχα ακούσει, κατέληξα να σκέφτομαι τις ομορφιές της Ελλάδας, τα μέρη που ποτέ δεν είχα επισκεφτεί.
  • Με ενοχλεί που ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν καπηλευτεί κάποια αρχαιοελληνικά σύμβολα που σχεδιαστικά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Φοβάται ο άλλος να χτυπήσει έναν μαίανδρο γιατί θα στιγματιστεί ως φασίστας. Στην Ασία, αντιθέτως, ο κόσμος προτιμά αυτά τα σύμβολα, αντιλαμβάνεται τη γραμμική μαγεία τους, τη δυναμική, τους πραγματικούς συμβολισμούς, πέρα από τη φασιστική καπήλευσή τους. Βλέπουν την ουσία, πέρα από την επιφάνεια.

 

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ