1861 : Ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος αποπειράται να δολοφονήσει τη βασίλισσα Αμαλία.

1861 : Ο φοιτητής Αριστείδης Δόσιος αποπειράται να δολοφονήσει τη βασίλισσα Αμαλία. Facebook Twitter
0

Μία συνωμοσία αντιβασιλικών φοιτητών όπλισε το χέρι του Αριστείδη Δόσιου, θαυμαστή της Γαλλικής Επανάστασης και ίσως και μισογύνη, που περίμενε τη βασίλισσα Αμαλία να επιστρέψει από τον περιπατό της για να την πυροβολήσει. Αστόχησε όμως, επειδή όπως λέγεται, τον αντιλήφθηκε η βασίλισσα στρέφοντας το αλογό της κατά πάνω του. Ο Αριστείδης Δόσιος συνελήφθη, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο σε μία πολύκροτη δίκη όπου υπεραμύνθηκε της πράξης του ενάντια στην "ύαινα". 'Ενα χρόνο μετά, ωστόσο, κι αφού η ποινή του είχε μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη, αμνηστεύτηκε από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης του 1862 που έδιωξε τον Όθωνα.



Ιππικός περίπατος του 'Οθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας μπροστά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός.

 

Ο παλιός μεντρεσές -ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο- απένανι από τους Αέρηδες λειτούργησε σα φυλακή στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνος.  Εκεί εξέτισε την ποινή του ο Αριστείδης Δόσιος. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά μετά από παρέμβαση της βασίλισσας η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Τελικά, επωφελήθηκε από την εξέγερση του 1862 που καθαίρεσε τον  Όθωνα, αμνηστεύτηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Έτσι μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές του στην Πρωσία και το Βέλγιο.

 

Οι γονείς του Αριστείδη Δόσιου. Κωνσταντίνος Δόσιος και Αικατερίνη Δόσιου. Ο πατέρας του διετέλεσε δυο φορές υπουργός στις μετα-οθωνικές κυβερνήσεις του Ζηνοβίου Βάλβη. Η μητέρα του, Φαναριώτισσα και λογία, μετέφρασε τον Μπάιρον.

Πρόλογος του Αριστείδη Μόσχου στο ποίημα του Λόρδου Μπάιρον "The Giaour", μεταφρασμένο από τη μητέρα του.  Το βιβλίο εξέδωσε ο Κωνσταντίνος Δόσιος μετά τον πρόωρο θάνατο της γυναίκας του.

 

Ο Giaour του Μπάιρον στάθηκε πηγή έμπνευσης για αρκετούς γάλλους ζωγράφους. Eugene Delacroix, H μάχη του Γκιαούρ με τον Πασά.

 

The Giaour [Lord Byron], Eugene Delacroix [Ο Giaour αντικρύζει τον θάνατο του Hassan], Alexandre-Marie Colin [Giaour],  Emile Jean Horace Vernet [Ο Giaour, νικητής του Hassan].

 

Δύο μελέτες του Λέανδρου Δόσιου, του αδελφού του Αριστείδη, που άφησε κι αυτός όπως και τα άλλα μέλη της οικογενειάς, ένα συνεπές επιστημονικό και φιλολογικό έργο πίσω του.

 

Αμαλία. 'Οθων.

 

 

Το βασιλικό ζεύγος. Δίπλα η Κατερίνα Μπότσαρη, και όχι η βασίλισσα Αμαλία με την οποία τη συγχέουν συχνά λόγω της ομοιότητας της ενδυμασίας.

 

Ενδυματολογικό ...χάος. Πορτρέτο του στρατηγού Χριστόδουλου Χατζηπέτρου από τον φωτογράφο Φίλιππο Μαργαρίτη -1855- και δίπλα η "αντιγραφή" από τον βασιλιά Όθωνα.

 

Η ΄Άννα-Μαρία ως βασίλισσα Αμαλία.

 

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, πίνακας του Χαραλάμπου Πάχη.

 

Ο Βασιλικός Κήπος. Η κάτω φωτογραφία είναι του 1891.

 

Εθνική Επέτειος στο σχολείο. Η μία από τις "Αμαλίες" που κοιτάει στο φακό είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

 

Βασίλισσα Αμαλία, λαοπρόβλητη ιστορική τηλεοπτική σειρά του 1975, όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση.

 

 

Τα συγχαρητήρια του βασιλικού ζεύγους.

 

Στα γυρίσματα της σειράς Βασίλισσα Αμαλία.

 

Συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Ενωπιος Ενωπίω του Νίκου Χατζηνικολάου. Στο 05.10 η αναφορά στον Κωνσταντίνο.

 

Δόσιος Κ. Αριστείδης (1844-1881)


  

Το 1861 ο δεκαοχτάχρονος  φοιτητής Αριστείδης Δόσιος, (αδελφός του γαριβαλδινού Aλέξανδρου Δόσιου), αποτυγχάνει στην απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Στην εξέγερση του 1862 απελευθερώθηκε.

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι γονείς του ήταν ευκατάστατοι και πολύ μορφωμένοι. Ο πατέρας του ήταν δημοσιολόγος, πολιτευτής και λόγιος πολύγλωσσος και πολυταξιδεμένος.

Αικατερίνη Δοσίου

Η μητέρα του Αικατερίνη Μαυροκορδάτου- Δοσίου (1820-1856) , Φαναριώτισσα, γλωσσομαθής,  και λογία, μετέφρασε τον «Γκιαούρ»* του Μπάϋρον, πέθανε πολύ νέα.

Ο Αριστείδης Δόσιος ήταν απ’ τους προοδευτικότερους του καιρού του. Αντιμοναρχικός, μέλος της Χρυσής Νεολαίας. Σύχναζε στα γραφεία της εφημερίδας «Το Μέλλον της Πατρίδος, 1859-1861», «εις α εκόχλαζον οι λέβητες των αντιβασιλικών παθών».

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1861 αποπειράθηκε να δολοφονήσει την βασίλισσα Αμαλία. Συνελήφθη και μαζί του συνελήφθησαν ο Λεωνίδας Δεληγιώργης  αδελφός του Επαμεινώντα, ο Αναστάσιος Γεννάδιος, ο Αχιλλέας Παράσχος, ο Θεόδωρος Φλωγαΐτης, ο Αριστείδης Γλαράκης, ο Άγις Κλεομένης κ.α.  Στα κελιά της αστυνομίας βασανίσθηκαν άγρια. Ο Aγαμέμνωνας Σκαρβέλης, αξιωματικός της αστυνομίας, προσπάθησε να απελευθερώσει τον Δόσιο, αλλά συνελήφθη, φυλακίσθηκε και καθαιρέθηκε.

Ο Δόσιος καταδικάσθηκε σε θάνατο. Στη δίκη του – στην οποία  παραβρέθηκαν υπουργοί, πολιτικοί και άλλοι επίσημοι – στην απολογία του, αποκάλεσε την Αμαλία ύαινα και δήλωσε ότι λυπάται μόνο για το γεγονός ότι απέτυχε να τη δολοφονήσει. Τελικά, η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια δεσμά.

Πρόλογος Αριστείδη Δόσιου

Παρέμεινε κρατούμενος μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 1862, όταν ο εξεγερμένος λαός άνοιξε τις φυλακές και απελευθερώθηκε. Μετέβη στο Μόναχο και στην Ιταλία, όπου περάτωσε τις σπουδές του και στη συνέχεια επιδόθηκε σε μελέτες οικονομολογικού περιεχομένου, ενώ διετέλεσε διευθυντής ναυτιλιακής τράπεζας.

Έγραψε τις μελέτες «Les Limites de l΄ Economie Pratique» και «Κρίσεις και σκέψεις περί της ελληνικής ατμοπλοίας, Μεταλλευτική Εταιρεία» καθώς και μια έκθεση πεπραγμένων της Ναυτικής Τράπεζας, με τίτλο «Ο Αρχάγγελος», (1877). Υπέφερε, όμως, από έντονη μελαγχολία και πνευματικές διαταραχές εξαιτίας μάλλον των βασανιστηρίων που υπέστη μετά τη σύλληψή του, έπαθε  εγκεφαλική παράκρουση και κλείσθηκε στο φρενοκομείο** όπου πέθανε το 1881, σε ηλικία 37 χρόνων.

 

* Το αφηγηματικό ποίημα ο Γκιαούρ  (THE GIAOUR) έγραψε ο Byron μετά την επιστροφή του από το πρώτο του ταξίδι στις Μεσογειακές χώρες και τη μαγεμένη Ανατολή, που πραγματοποίησε από το 1809 ως το 1811. Το ποίημα, είναι μια από τις αντιπροσωπευτικότερες φιλελληνικές συνθέσεις του ποιητή, η οποία συνετέλεσε σοβαρά στη μεταστροφή της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ της ελληνικής υπόθεσης, στα δύσκολα και δραματικά για το έθνος χρόνια που ακολούθησαν. Στην Αγγλία αγαπήθηκε τόσο, που μόνο μέσα σε δύο χρόνια, το 1814 και 1815, έκανε 15 εκδόσεις, ενώ η φήμη του απλώθηκε γρήγορα και εκτός των ορίων της Γηραιάς Αλβιώνος, έτσι που μέσα σε λίγα χρόνια μεταφράστηκε στα ιταλικά, στα γερμανικά και στα ρωσικά. Αλλά και στη χώρα μας αυτό το φιλελληνικό και ψυχωφελές έργο είχε τέτοια ζήτηση, ώστε το 1842, δεκαπέντε χρόνια πριν από την απόδοσή του στη γλώσσα μας από τη Δοσίου (η οποία για δεύτερη και τελευταία φορά τυπώθηκε από τον γιο της Αριστείδη στα 1873), κυκλοφόρησε από την τυπογραφία του Γεωργίου Πολυμέρη στην Ερμούπολη της Σύρου ο Γκιαούρης του Λόρδου Βύρωνος στα αγγλικά, με διεξοδικότατο «Λεξικόν των εμπεριεχομένων λέξεων».

** Για τον πρόωρο θάνατο του Αρ.  Δόσιου , ο Κορδάτος γράφει ότι όταν γύρισε στην Ελλάδα βλέποντας ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι  η πολιτική κατάσταση ήταν η ίδια, έπεσε σε μελαγχολία. Είχε ένα τραύμα στο κεφάλι από τα βασανιστήρια που έπαθε στη φυλακή. Το τραύμα άνοιξε και ο Δόσιος έπαθε εγκεφαλική παράκρουση και κλείστηκε στο φρενοκομείο, όπου πέθανε (Κορδάτος Δ’ σελ. 27 σε σημείωση).

 

 

  

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ