Το Κάιρο.

Facebook Twitter
0

Ελαιογραφία του δανού ζωγράφου της ρεαλιστικής σχολής Peder Mork Monsted (1859-1941) On The Outskirts Of Cairo [1893].

Κατακτώντας την Αίγυπτο για λογαριασμό της δυναστείας των Φατιμιδών, ο σικελιανός στρατηγός Jawhar al-Siqill σχεδίασε την ίδια μέρα της νίκης του ως νέος κυβερνήτης της Αιγύπτου μία νέα πόλη σε στρατηγικό σημείο στο Δέλτα του Νείλου. Ο θρύλος λέει ότι πριν ξεκινήσουν τα έργα οικοδόμησής της, τοποθετήθηκαν σχοινιά με καμπανάκια ώστε οι αστρονόμοι να υπολογίσουν την ευνοικότερη στιγμή για το χτίσιμο του οχυρωματικού τείχους. Κοράκια, όμως, ήρθαν και κάθησαν πάνω στα σχοινιά, κάνοντας τα καμπανάκια να ηχήσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο. 'Eτσι, αντί να ονομαστεί Αl-Manṣūriyyah (η Νικηφόρα με τη χάρη του Θεού), η νέα πόλη πήρε τελικά το όνομα του πλανήτη 'Αρη (al-Qâhira - η Αρειανή), που εκείνη τη στιμή βρισκόταν στο ζενίθ του. Σήμερα το "μεγάλο" Κάιρο αριθμεί 17,5 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2010). Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και η όγδοη μεγαλόπολη στην παγκόσμια κατάταξη.

The Noise of Cairo (2012). Το ντοκιμαντέρ του γερμανού κινηματογραφιστή Heiko Lange παρακολουθεί την άνθηση της τέχνης στη διάρκεια της αιγυπτιακής επανανάστασης και δίνει το λόγο στη νέα γενιά καλλιτεχνών.

Ο σκηνοθέτης Heiko Lange (δεξιά) και ο διευθυντής φωτογραφίας Mark Falk (αριστ.) κατά τη διάρκεια γυρίσματος γύρισμα στους δρόμους του Καίρου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ