Σαν σήμερα παρουσιάζεται η πρώτη περμανάντ

Σαν σήμερα παρουσιάζεται η πρώτη περμανάντ Facebook Twitter
0


Σαν σήμερα το 1906, σε ένα σαλόνι ομορφιάς του Λονδίνου μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό, ο Γερμανός κομμωτής Karl Ludwig Nessler, γνωστός και ως Charles Nestle, παρουσίασε τα πρώτα μόνιμα κυματιστά μαλλιά, πρόδρομο της σύγχρονης περμανάντ.

Γιος υποδηματοποιού, γεννήθηκε στην πόλη του Μέλανα Δρυμού Todtnau, ο Nessler ανέπτυξε από νωρίς ενδιαφέρον για το styling των μαλλιών και απέκτησε εμπειρία σε διάφορες θέσεις εργασίας και μαθητείας στην Ευρώπη, όπου εργάστηκε ως κουρέας σε κομμωτήρια. Τότε ο Nessler σκέφτηκε για πρώτη φορά να δημιουργήσει ένα μηχάνημα που θα έκανε μόνιμα κυματιστά τα μαλλιά και το 1896 άρχισε να πειραματίζεται.

 

Σαν σήμερα παρουσιάζεται η πρώτη περμανάντ Facebook Twitter
O Karl Ludwig Nessler

Στην πραγματικότητα, ο πρώτος που είχε πειραματιστεί με το κατσάρωμα των μαλλιών ήταν ο Marcel Grateau, ο οποίος το 1872, επινόησε ένα ζεύγος από λαβίδες, το οποίο θερμαινόταν σε φλόγα αερίου και εφαρμοζόταν στα μαλλιά. Οι λαβίδες δημιουργούσαν ένα δισδιάστατο κύμα, παρόμοιο με αυτό που κάνει ένα σίδερο για μπούκλες.

Το 1905, ο Nessler, που είχε πλέον αρχίσει να γίνεται γνωστός με το όνομα «Charles», είχε το δικό του κομμωτήριο στο Λονδίνο, όπου συνέχισε να πειραματίζεται με νέες μεθόδους για κατσαρά μαλλιά. Για να αναπτύξει τη δική του εφεύρεση, συνδύασε τη μέθοδο του Grateau, μαζί με καυστικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν για να δώσουν διάφορα σχήματα στις περούκες.

Σαν σήμερα παρουσιάζεται η πρώτη περμανάντ Facebook Twitter

Η διαδικασία που αναπτύχθηκε ονομάστηκε "μέθοδος στου καυτού σπιράλ". Ο Nessler ουσιαστικά "πότιζε" τα μαλλιά με ένα αλκαλικό διάλυμα (το πρώτο μίγμα έγινε από ούρα αγελάδος και νερό), και στη συνέχεια τύλιγε με το σπιράλ τις μεταλλικές ράβδους, οι οποίες συνδέονται με μια ηλεκτρική μηχανή θέρμανσης. Οι μεταλλικές ράβδοι θερμαίνονταν και έδιναν φόρμα στα υγρά, χημικά επεξεργασμένα μαλλιά.

Ο Nessler έκανε το πρώτο του πείραμα, πάνω στη σύζυγό του, Katharina Laible.  Η μέθοδος όμως είχε πολλά μειονεκτήματα. Η διαδικασία διήρκεσε περίπου έξι ώρες και χρησιμοποιήθηκαν 12 ρολά για τα μαλλιά από ορείχαλκο. Οι κύλινδροι ήταν απίστευτα ζεστοί, (περίπου 100 βαθμοί Κελσίου) και μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν έγκαυμα στο τριχωτό της κεφαλής. Για την αποφυγή εγκαυμάτων, ο Nessler ανέπτυξε ένα δυσκίνητο σύστημα το οποίο θα κρεμόταν από ψηλά. Οι δύο πρώτες του προσπάθειες στο κεφάλι της συζύγου του οδήγησαν σε μια καταστροφή. Όχι μόνο κάηκαν ολοσχερώς τα μαλλιά της, αλλά έπαθε και εγκαύματα στο δέρμα. Χάρη στην υπομονή και την επιμονή του Nessler και της συζύγου του η εφεύρεσή του βελτιώθηκε κατά πολύ και άρχισε να απολαμβάνει ευρεία αναγνώριση.

Σαν σήμερα παρουσιάζεται η πρώτη περμανάντ Facebook Twitter
Μεταγενέστερο μηχάνημα περμανάντ

Το 1909, ο Nessler έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του και άνοιξε κομμωτήρια στη Νέα Υόρκη και την υπόλοιπη Αμερική. Έχασε όμως τελικά τον πλούτο που συγκέντρωσε από την εφεύρεση του στο χρηματιστηριακό κραχ της Μαύρης Παρασκευής. Η μέθοδος του Nessler, έγινε ο πρόδρομος της σύγχρονης περμανάντ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ