Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν; Facebook Twitter
Είναι μάλλον απίθανο να υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που θα κατευθύνουν την προτίμησή τους προς τη μεριά που τους υποδεικνύει μια διασημότητα, όσο προσφιλής κι αν τους είναι. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ που τέθηκαν μετά την άνετη σχετικά εκλογική επικράτηση του Τραμπ και τη θριαμβευτική επιστροφή του στον Λευκό Οίκο είναι το κατά πόσον ωφέλησε –ή αν τελικά έβλαψε– τις πιθανότητες της Κάμαλα Χάρις η στήριξή της από μια μακρά λίστα διασημοτήτων, προερχόμενων κυρίως από τον χώρο της μαζικής ψυχαγωγίας (βασικά από το «Χόλιγουντ» και την ποπ μουσική).

Δύσκολο να πει κανείς αν κέρδισε ή έχασε ψήφους από τη θερμή συμπαράσταση προσωπικοτήτων όπως η Beyoncé ή ο Τζορτζ Κλούνι, σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα κι αν συνέβη το πρώτο, οι παραπάνω ψήφοι που ενδεχομένως πήρε από ανθρώπους που περίμεναν να τους πουν οι αγαπημένοι τους αστέρες τι να ψηφίσουν δεν ήταν αρκετοί.

Άλλο ο βίος, άλλο η πολιτεία. Είναι σαν αυτό που έλεγε ο πατριάρχης του Succession στα κακομαθημένα παιδιά του: «Σας αγαπάω αλλά δεν είστε σοβαροί άνθρωποι»

Αποτελεί αυτό μια ένδειξη ότι ο κόσμος (στην Αμερική αλλά και παντού ίσως) έχει πάψει να συγκινείται από τη «σέκτα» της διασημότητας και αναζητά αλλού μέντορες και καθοδηγητές, ειδικά όσον αφορά στην άσκηση του εκλογικού του καθήκοντος; Ή μήπως πρόκειται απλά για άλλη μία από τις πολλές εικασίες που έχουν κατατεθεί, συχνά με μια δόση σπαραγμού τις τελευταίες μέρες, για να δικαιολογήσουν το αποτέλεσμα;

Θυμάμαι, πάντως, ότι ένα από τα στοιχεία που μου έχουν κάνει κατά καιρούς εντύπωση σε διάφορες χαλαρού τύπου επαφές και συνομιλίες με Αμερικανούς (ποικίλων αντιλήψεων και αποχρώσεων) ήταν ο περιφρονητικός τρόπος με τον οποίον εκφράζονταν για διάφορες επιφανείς διασημότητες από την πατρίδα τους. Σαν να έλεγαν πόσο τυχαίο (ή πόσο τυχερό) είναι να γίνει κανείς διάσημος και κατ’ επέκταση πλούσιος στον κόσμο της μαζικής ψυχαγωγίας.

Υπήρχε σαφώς μια δόση φθόνου σ’ αυτό αλλά η απαξίωση έμοιαζε γνήσια. Δεδομένης μιας τέτοιας νοοτροπίας –την οποία μια χαρά έχουν εκμεταλλευτεί οι Ρεπουμπλικάνοι κάνοντας λόγο για «φιλελεύθερους του Χόλιγουντ» και για «παρακμιακές ελίτ»–, είναι μάλλον απίθανο να υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που θα κατευθύνουν την προτίμησή τους προς τη μεριά που τους υποδεικνύει μια διασημότητα, όσο προσφιλής κι αν τους είναι. Άλλο ο βίος, άλλο η πολιτεία. Είναι σαν αυτό που έλεγε ο πατριάρχης του Succession στα κακομαθημένα παιδιά του: «Σας αγαπάω αλλά δεν είστε σοβαροί άνθρωποι».

Ο διάσημος Άγγλος κωμικός Ρίκι Τζερβέις μού είναι μάλλον αντιπαθής, αλλά απεδείχθη εξαιρετικά καίριο ένα βίντεο που δημοσίευσε τον περασμένο Ιούνιο και επανήλθε ως viral meme λίγο πριν τις αμερικανικές εκλογές, στο οποίο έλεγε σαρκαστικά: «Ως διασημότητα, ξέρω τα πάντα για την επιστήμη και την πολιτική, συνεπώς πρέπει να με εμπιστευτείτε όταν σας λέω ποιον να ψηφίσετε. Αν δεν ψηφίσετε σωστά, θα λυπηθώ και θα θυμώσω και θα φύγω από τη χώρα και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε».

Εν τέλει όμως, όλα αυτά είναι «αμερικανιές». Στην Ελλάδα, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την στήριξή τους σε συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα πριν από τις εκλογές. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ