Ο πατέρας του τέρατος

Ο πατέρας του τέρατος Facebook Twitter
O Λάιονελ Ντάμερ στη δίκη του γιου του Τζέφρι στο Μιλγουόκι το 1992. Δίπλα του η γυναίκα του Σάρι.
0

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΟΥΞΕ του Netflix αποδείχτηκε η περσινή μίνι σειρά Monster: The Jeffrey Dahmer Story, η οποία ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο θεάσεις παρά το αγρίως μακάβριο περιεχόμενό της – τη δραματοποιημένη ιστορία του διαβόητου serial killer Τζέφρι Ντάμερ που το 1991 ομολόγησε ότι τα προηγούμενα δεκατρία χρόνια είχε σκοτώσει και βιάσει με τους πιο ειδεχθείς τρόπους που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς 17 νεαρούς άνδρες και αγόρια.  

Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο τρομακτικό από το να τα έχει κάνει όλα αυτά το παιδί σου. Όχι ο γονιός σου –  το παιδί σου, η «συνέχειά» σου, η ευθύνη σου. 

Προσωπικά, δεν με κράτησε η σειρά, παρότι κατανοώ, ειδικά σε μια εποχή που θριαμβεύει η true crime σπέκουλα, τη νοσηρή έλξη που μπορεί να ασκεί η μυθοπλαστική περιδίνηση στο μυαλό και στα κίνητρα επιφανών παρανοϊκών δολοφόνων.

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως βρήκα στα συγκλονιστικά αποσπάσματα ενός βιβλίου που είχε γράψει ο πατέρας του, Λάιονελ Ντάμερ, και που επέπλευσαν ξανά στα αμερικανικά μέσα με αφορμή τον θάνατό του σε ηλικία 87 ετών πριν από λίγες μέρες.

ιστορια ενος πατερα
Τα βιβλίο με τα απομνημονεύματά του του Λάιονελ Ντάμερ με τίτλο «Η ιστορία ενός πατέρα» (A Father’s Story) κυκλοφόρησε το 1994, λίγο μετά τον θάνατο του γιου του.

Αυτό το ελεγειακό βιβλίο απομνημονευμάτων και αναπάντητων ερωτημάτων του συγγραφέα μπροστά στον καθρέφτη έχει τίτλο «Η ιστορία ενός πατέρα» (A Father’s Story) και κυκλοφόρησε το 1994, λίγο μετά τον θάνατο του γιου του, ο οποίος σφαγιάστηκε στη φυλακή κατά τη διάρκεια συμπλοκής, πριν προλάβει να εκτίσει ούτε τρία χρόνια από τις 15 φορές ισόβια που είχε καταδικαστεί.  

«Καθώς τον θυμάμαι στη βρεφική του ηλικία, νιώθω να με κατακλύζει μια αίσθηση απρόκλητου φόβου», έγραφε στο βιβλίο ο φιλήσυχος –και κατά πάσα πιθανότητα μακάριος στην κοσμάρα του– χημικός μηχανικός που είχε χωρίσει με τη μητέρα του Τζέφρι το 1978, την χρονιά δηλαδή που εκείνος θα ξεκινούσε την αιμοσταγή διαδρομή του.

«Σκέφτομαι τα ροζ χεράκια και στο μυαλό μου τα βλέπω να μεγαλώνουν και να σκουραίνουν καθώς σκέφτομαι όλα όσα θα κάνουν αργότερα, πόσο θα λερωθούν με το αίμα των άλλων… Για χρόνια βρισκόμουν σε ένα επίπεδο λήθης, ή μάλλον άρνησης, που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, και όμως ήταν πραγματικό. Ήταν σαν να είχα κλειδώσει τον γιο μου σε ένα ηχομονωμένο θάλαμο και στη συνέχεια να είχα τραβήξει τις κουρτίνες ώστε να μην μπορώ ούτε να ακούσω ούτε να δω τι απέγινε… Η κοινωνική του ζωή περιορίστηκε σε έναν κύκλο που δεν ήταν μεγαλύτερος από το μυαλό του, έναν φανταστικό κόσμο στον οποίο οι φίλοι του ήταν φαντάσματα και οι εραστές του κομμάτια ακίνητης σάρκας». 

Φαντάσου τι γονείς ή τι ανατροφή είχε… Αυτό σκεφτόμαστε αντανακλαστικά κάθε φορά που έρχονται στο φως τα ανατριχιαστικά εγκλήματα ενός σαλεμένου μυαλού. Τίποτα όμως δεν μπορεί να είναι πιο τρομακτικό από το να τα έχει κάνει όλα αυτά το παιδί σου. Όχι ο γονιός σου –  το παιδί σου, η «συνέχειά» σου, η ευθύνη σου. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ