Πίσω από τις «λέξεις της χρονιάς»

Πίσω από τις «λέξεις της χρονιάς» Facebook Twitter
“Βrain rot” σημαίνει σήψη του μυαλού (ή του εγκεφάλου) και ορίζεται ως «η επιδείνωση της διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου εξαιτίας της υπερκατανάλωσης ευτελούς διαδικτυακού περιεχόμενου».
0


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ και οι πάσης φύσεως απολογισμοί που κατακλύζουν τα παραδοσιακά κυρίως μέσα τέτοιον καιρό, μοιάζουν όλο και περισσότερο με vintage διαδικασία από προηγούμενες, πιο μακάριες, πιο αφελείς και λιγότερο κατακερματισμένες εποχές. Τότε που φαινόταν να έχουμε συμφωνήσει όλοι ότι έχει κάποιο νόημα και ότι εκπέμπει ένα αντικειμενικό κύρος η ανακήρυξη του δίσκου, της ταινίας ή του βιβλίου «της χρονιάς», πριν σκορπίσουμε ο καθένας στη «σέκτα» του, στην ατζέντα του, στην ψηφιακή του κοσμάρα, στο κινητό του.

Σ’ αυτή την «εορταστική» συνομοταξία ανήκει και η παραδοσιακή ανάδειξη της «λέξης της χρονιάς» από ποικίλους αρμόδιους θεσμούς σε διάφορες χώρες, υπερισχύουν όμως για προφανείς λόγους οι αγγλόφωνοι, όπως η American Dialect Society, το Cambridge Dictionary, το Collins English Dictionary, το λεξικό Merriam-Webster και το Oxford University Press, δηλαδή οι εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με την εκδοτική ομάδα του λεξικού της Οξφόρδης να είναι υπεύθυνη για την διαδικασία. 

Προσωπικά πάντως, θα επέλεγα ως λέξη-σλόγκαν αυτής της τερματικής για την αξιοπρέπεια του πλανήτη και την αξιοπιστία των ισχυρών χρονιάς, τη φράση «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» – προφανώς με πικρή και σαρκαστική διάθεση.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η λέξη ή μάλλον ο όρος που υπερψηφίστηκε για φέτος από την λίστα της Οξφόρδης, είναι η φράση «brain rot», που σημαίνει σήψη του μυαλού (ή του εγκεφάλου) και ορίζεται ως «η επιδείνωση της διανοητικής κατάστασης ενός ατόμου εξαιτίας της υπερκατανάλωσης ευτελούς διαδικτυακού περιεχόμενου». Είναι φανερό ότι έχουν αγριέψει τα πράγματα, και μαζί τους οι ορολογίες.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η περσινή «λέξη της χρονιάς» για τον ίδιο φορέα ήταν το αθώο και προγλωσσικό σχεδόν «rizz», μια συντομογραφία της (ελληνικής) λέξης charisma για τα νήπια του TikTok. Βέβαια, το γεγονός ότι πέρσι επίσης, το λεξικό του Cambridge και ο ιστότοπος Dictionary.com είχαν συμφωνήσει ότι η «λέξη της χρονιάς» ήταν το «hallucinate» («έχω παραισθήσεις»), ήταν κάποια ένδειξη για μια έκφραση ζόμπι δυστοπίας σαν αυτή που εξέλεξε φέτος η Οξφόρδη.

Σε σχέση πάντως με άλλους όρους του συρμού που έχουν αναδειχτεί ως λέξεις της χρονιάς την τελευταία δεκαετία («fake news», «toxic», «mansplain», «cancel culture» κλπ), η «σήψη του μυαλού» (ή όπως αλλιώς το νιώθει κανείς αυτό το φριχτό, αυτοκαταστροφικό σχεδόν, μούδιασμα όταν σ’ έχει παρασύρει η παλίρροια του ακατάσχετου scrolling) μοιάζει λιγότερο με τάση και περισσότερο με κατάσταση την οποία όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε. Οι άνθρωποι είναι όλο και λιγότερο παρόντες, ακόμα κι αν είναι παρόντες.

Προσωπικά πάντως, θα επέλεγα ως λέξη-σλόγκαν αυτής της τερματικής για την αξιοπρέπεια του πλανήτη και την αξιοπιστία των ισχυρών χρονιάς, τη φράση «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» – προφανώς με πικρή και σαρκαστική διάθεση. Όσο μάλιστα περνούν οι μέρες και κλιμακώνεται άλλο ένα αιματηρό μέτωπο, αυτό της Συρίας (οι τζιχαντιστές παίζουν τώρα στη δική μας ομάδα; έχω μπερδευτεί), τόσο πιο πολύ χάνει κάθε καίριο νόημα αυτή η φράση, κερδίζοντας όμως συγχρόνως μια περίοπτη θέση στο παράλληλο σύμπαν των (ζωντανών-νεκρών) κλισέ.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Daily / Η «παλιά, ωραία Αθήνα» της νεανικής ασφυξίας  

Περί της νοσταλγίας για «τα παλιά», με αφορμή τον θάνατο του ηθοποιού Θάνου Παπαδόπουλου που έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες αλλά θα μείνει αξέχαστος για την εμφάνισή του ως διαπομπευόμενος «τεντιμπόις» στην ταινία «Νόμος 4000».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ