Paradise: Ραντεβού στο τέλος του κόσμου και ό,τι προκύψει 

Paradise: Ραντεβού στο τέλος του κόσμου και ό,τι προκύψει  Facebook Twitter
Ο Στέρλινγκ Κ. Μπράουν υποδύεται τον επικεφαλής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ.
0


ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
(«Παράδεισος») που μόνο σαρκαστικός θα μπορούσε να είναι, ο θεατής καταλαβαίνει ότι κάτι ύποπτο και παράξενο συμβαίνει στο σύμπαν της νέας σειράς του Νταν Φόγκελμαν, δημιουργού μεταξύ άλλων του εξόχως μελοδραματικού “This Is Us” που είχε τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον πανάξιο Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, υποψήφιο πέρσι για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “American Fiction”. Όπως συμβαίνει κι εδώ, έτσι και εκείνη η σειρά ολοκλήρωνε το πρώτο επεισόδιό της με μια αποκάλυψη ή ανατροπή που κατοχύρωνε το γενικό θεματικό της πλαίσιο. Μόνο που στο “Paradise”, του οποίου έχουν προβληθεί ήδη τα πέντε από τα οκτώ επεισόδια του πρώτου κύκλου (στο Disney+), οι αποκαλύψεις και οι ανατροπές πέφτουν σαν το χαλάζι, κρατώντας τον θεατή σε εγρήγορση και σε συνδυασμό με τους γρήγορους και συχνά απρόβλεπτους ρυθμούς της σειράς, κάνοντάς τον να παραμερίζει τις όποιες αδυναμίες και αντιφάσεις της. Το “Paradise” είναι συγχρόνως δράμα, θρίλερ μυστηρίου, επιστημονική φαντασία, κοινωνικοπολιτική αλληγορία και άλλα πράγματα ίσως που θα εκδηλωθούν στη συνέχεια.

Θα λέγαμε ότι η σειρά μοιάζει με έναν συνδυασμό “Lost” και “West Wing”, θα ήταν όμως ίσως παραπλανητικό από τη στιγμή που πέρα από τα στοιχεία φαντασίας και πολιτικού θρίλερ, είναι κυρίαρχο το δραματικό και έντονα συναισθηματικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει το έργο του δημιουργού της σειράς.

Είναι τέτοια η φύση της πλοκής που είναι δύσκολο να μην υποπέσεις σε κάποιου είδους spoilers περιγράφοντάς την, παρότι είναι περίπου βέβαιο πως ό,τι κι αν «αποκαλύψει» κανείς, το πιο πιθανό είναι να εκτεθεί μετά την προβολή των επόμενων επεισοδίων. Ας μείνουμε στα πολύ βασικά: Ο Μπράουν υποδύεται τον επικεφαλής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ (ο Τζέιμς Μάρσντεν, κατά κανόνα υποτιμημένος σε ρόλους γκόμενου ή χαζογκόμενου, στην καλύτερη ίσως ερμηνεία της καριέρας του), με τον οποίον διατηρεί μια τεταμένη σχέση, μέχρι που τον βρίσκει δολοφονημένο στη σουίτα του σ’ ένα μέρος που θυμίζει το σκηνικό του Truman Show (κάποια στιγμή βλέπουμε μια φωτεινή πινακίδα που γράφει ότι «η αυγή θα καθυστερήσει για δύο ώρες λόγω έργων συντήρησης»). Από τη στιγμή εκείνη (βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του πρώτου επεισοδίου) ξεκινά ένα ζιγκ-ζαγκ μπρος και πίσω στον χρόνο μέχρι να καταλάβουμε τι μπορεί να συμβαίνει και τι ακριβώς είναι αυτό το μέρος που λέγεται «Παράδεισος». 

Paradise: Ραντεβού στο τέλος του κόσμου και ό,τι προκύψει  Facebook Twitter
Ο Τζέιμς Μάρσντεν, κατά κανόνα υποτιμημένος σε ρόλους γκόμενου ή χαζογκόμενου, στην καλύτερη ίσως ερμηνεία της καριέρας του.

Θα λέγαμε ότι η σειρά μοιάζει με έναν συνδυασμό “Lost” και “West Wing”, θα ήταν όμως ίσως παραπλανητικό από τη στιγμή που πέρα από τα στοιχεία φαντασίας και πολιτικού θρίλερ, είναι κυρίαρχο το δραματικό και έντονα συναισθηματικό υπόβαθρο που χαρακτηρίζει το έργο του δημιουργού της σειράς. Όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες του “Paradise” έχουν ένα φανερό ή κρυμμένο τραύμα, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη σειρά να αποτελεί ένα συναρπαστικό κατά τόπους υβρίδιο που σε κάνει να ξεχνάς ότι όλα αυτά κάπου τα έχεις ξαναδεί στο τρέχον τηλεοπτικό (αλλά και κινηματογραφικό) τοπίο όπου η φαντασίωση με την Αποκάλυψη έχει εξελιχθεί σε εμμονή. 

Το τρέιλερ της σειράς.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Daily / Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Τρία χρόνια μετά τον πρώτο, ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες ο πολυαναμενόμενος δεύτερος κύκλος της ατμοσφαιρικής, ρετροφουτουριστικής, αινιγματικής – και πανάκριβης – σειράς που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς θεατές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«The New Years»: Το ισπανικό «One Day» από τον Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Οθόνες / «The New Years»: Το ισπανικό «One Day» από τον Ροντρίγκο Σορογκόγιεν

Η νέα ρομαντική σειρά του Cinobo βρίσκεται στο σταυροδρόμι της τριλογίας «Before», του «Normal People» και του «One Day». Δανειζόμενη το αφηγηματικό εύρημα του τελευταίου, καταγράφει τις Πρωτοχρονιές ενός ζευγαριού και μαζί τους τις δυσκολίες μα και τη γοητεία των πρώτων -άντα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ