Τελικά, τα «πολιτισμένα» debate είναι τα χειρότερα

Τελικά, τα «πολιτισμένα» ντιμπέιτ είναι τα χειρότερα Facebook Twitter
Η «πολιτισμένη» σύγχυση διήρκεσε μέχρι και λίγο πριν το τέλος όταν τα βγήκαν τα νύχια και κατέπεσαν τα προσχήματα. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΗΜΗ φράση του Τολστόι, θα λέγαμε ότι κάθε δυσλειτουργική οικογένεια είναι δυσλειτουργική με τον δικό της τρόπο. Και ως τέτοια, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με τα καλά του χθες στο τηλεοπτικό κοινό μέσω των έξι υποψηφίων του για την προεδρία της παράταξης, επιχειρώντας να πείσει τους θεατές για το αντίθετο, στο πλαίσιο μια διαδικασίας (εσωκομματικές εκλογές) που από τη φύση της αναδεικνύει αναπόφευκτα τις ρωγμές και τις έριδες στο εσωτερικό της.

Δύσκολα πράγματα, φαίνεται όμως, αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις, ότι κατά κάποιο τρόπο τα κατάφερε. Παρά την διάρκεια (μιάμιση ώρα debate για την Προεδρία των ΗΠΑ, τρεις ώρες debate για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ), τη διάσπαση προσοχής που προκαλούσε τόσο στους υποψηφίους όσο και στους θεατές το αποσπασματικό φορμάτ της χθεσινής τηλεμαχίας και τα «beefs» που κλιμακώθηκαν προς το τέλος από τους βασικούς παίκτες (Ανδρουλάκης vs Δούκα, Γερουλάνος vs  Διαμαντοπούλου), το brand του ΠΑΣΟΚ συνολικά μοιάζει να κερδίζει, έστω και περιστασιακά, κάποιες πολύτιμες εντυπώσεις. Κάτι όχι και τόσο δύσκολο πάντως, αν κάνει κανείς την αντανακλαστική σύγκριση με το πανηγύρι χάους που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι κι αυτή η ενοχλητική αίσθηση ότι όλοι κερδίζουν κάτι από τα debate, εκτός από σένα, παρότι προς χάρη σου υποτίθεται ότι διοργανώνεται όλη αυτή η επιτελεστική προσομοίωση μιας αρχέγονης δημοκρατικής διαδικασίας. To δίκτυο μετάδοσης κερδίζει θεαματικότητα, οι υποψήφιοι δημοσιότητα, τα media περιεχόμενο, οι πολίτες… τι ακριβώς;

Βλέπω ότι χαιρετίζεται από πολλούς το χθεσινό debate ως εξόχως πολιτισμένο και πρωτοποριακό, ενώ στην πραγματικότητα η «εκλεκτική» εκδοχή που παρακολουθήσαμε (καθένας μας για τους δικούς του μοναχικούς λόγους) ήταν ακόμα πιο προβληματική κι από τις προηγούμενες.

Το φορμάτ επέτρεπε σε όλους τους υποψηφίους να απαντάνε άλλα αντί άλλων και σε όποιον να’ ναι, και όχι στις απλά διατυπωμένες και ξεκάθαρες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η «πολιτισμένη» σύγχυση διήρκεσε μέχρι και λίγο πριν το τέλος όταν βγήκαν τα νύχια και κατέπεσαν τα προσχήματα, προσφέροντας στον καταβεβλημένο θεατή, αν μη τι άλλο, την ψυχαγωγία έστω μιας old school προσωπικής αντιπαράθεσης.

Δεν λέμε κάτι καινούριο σημειώνοντας ότι αυτού του είδους οι τελετουργικοί διαξιφισμοί, όπως κατ΄ επανάληψη έχουν καταδείξει οι σχετικές δημοσκοπήσεις και έρευνες, καθόλου (όχι ελάχιστα, καθόλου) δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Και ποτέ σχεδόν ο τηλεθεατής και δυνάμει ψηφοφόρος δεν μαθαίνει από ένα τέτοιο κάτι συνταρακτικό ή έστω χρήσιμο ούτε για κάποιο καίριο ζήτημα αλλά ούτε και για κάποιον ή κάποια εκ των πρωταγωνιστών ενός τέτοιου τηλεοπτικού (και όχι πολιτικού) event. Φερ’ ειπείν, λίγα παραπάνω έμαθα – ή κατάλαβα– από το χθεσινό debate για την κ. Γιαννακοπούλου και τον κ. Κατρίνη, αλλά κι αυτά περιττά ήταν τελικά.

Είναι κι αυτή η ενοχλητική αίσθηση ότι όλοι κερδίζουν κάτι από τα debate, εκτός από σένα, παρότι προς χάρη σου υποτίθεται ότι διοργανώνεται όλη αυτή η επιτελεστική προσομοίωση μιας αρχέγονης δημοκρατικής διαδικασίας. To δίκτυο μετάδοσης κερδίζει θεαματικότητα, οι υποψήφιοι δημοσιότητα, τα media περιεχόμενο, οι πολίτες…τι ακριβώς;  Η λογική ριάλιτι και η μέγγενη του χρονομέτρου δεν βοηθάνε στο να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν, από τη στιγμή που όλα μοιάζουν προμελετημένα και οι απαντήσεις σπανίως είναι επί τούτω, αλλά με βάση ένα προδιαγεγραμμένο σενάριο, όπως φάνηκε και στο χθεσινό debate.     

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Daily / Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πρώτο μεγάλο συνέδριο για την κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη ως και το Σάββατο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Daily / Παραπονεμένα λόγια: Είναι σκληρό να ζεις καθημερινά στο πετσί σου την «τυραννία της μειοψηφίας» 

Η επανεκλογή του Τραμπ έχει αλλάξει ξαφνικά τον τόνο της δημόσιας συζήτησης, κάνοντάς την πολύ πιο φιλική ως προς τις θέσεις της «λαϊκίστικης δεξιάς».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που την στήριξαν;

Daily / Έκανε τελικά κακό στην Κάμαλα Χάρις η κουστωδία των διάσημων που τη στήριξαν;

Στην Ελλάδα, πάντως, οι διασημότητες συχνά δεν κάνουν τον κόπο καν να δηλώσουν επίσημα την εκλογική στήριξή τους. Απλά, βάζουν υποψηφιότητα οι ίδιοι και οι ίδιες και εκλέγουν απευθείας τους εαυτούς τους σε θέσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Daily / Το «πογκρόμ» στο Άμστερνταμ και οι λέξεις που χάνουν το νόημά τους

Μια συντονισμένη απόπειρα να παρουσιαστούν οι φανατικοί οπαδοί της Μακάμπι ως αθώα θύματα ή και ήρωες ακόμα, παρά τις επιθέσεις και τις προκλήσεις στις οποίες προέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας τους εναντίον του Άγιαξ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ελληνικές σειρές των 90s: comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Daily / Ελληνικές σειρές των '90s: Comfort zone ή ζώνη του λυκόφωτος;

Οι τηλεοπτικές σειρές της πρώτης δεκαετίας των ιδιωτικών καναλιών φαίνονται να έχουν υποκαταστήσει σ’ ένα μεγάλο κοινό τον ρόλο που έπαιζαν για μισό αιώνα σχεδόν οι ελληνικές ταινίες της ακμής του βιομηχανικού σινεμά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

Daily / Στο μεταξύ, η Γάζα πεθαίνει 

«Το Ισραήλ πάνω απ' όλα», έγραψε με εθνικοσοσιαλιστικό ρίγος, αν και ιστορικός του Ολοκαυτώματος, ο Αριέλ Λεκαδίτης αμέσως μετά (και παρά) την ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου ότι διακόπτει τη συνεργασία τους εξαιτίας «των χυδαίων αναρτήσεών του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Daily / Η παλιά παραλιακή και η σύγχρονη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Μια ονομασία που μοιάζει συγχρόνως νεοπλουτίστικη και φτωχομπινέδικη, ειδικά σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στα Νότια και δεν νιώσαμε ποτέ ότι υπήρχε ανάγκη ούτε για τόσο ισοπεδωτική «ανάπλαση» ούτε και για τέτοιους τουριστικούς ευφημισμούς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ