Αίγινα: Ένα Kέντρο Yγείας εργοτάξιο με λειψό προσωπικό

Αίγινα: Ένα Kέντρο Yγείας εργοτάξιο με λειψό προσωπικό Facebook Twitter
Οι κατασκευαστικές εργασίες στο Κέντρο Υγείας στην Αίγινα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο και βάσει του χρονοδιαγράμματος θα έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.
0

«ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ το Κέντρο Υγείας στην Αίγινα, που έχει σώσει τόσο κόσμο, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές», μας παρότρυνε πρόσφατα ένας αναγνώστης της LiFO, ο οποίος διηγείται τη δική του ιστορία, όταν το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκε το νησί για ολιγοήμερες διακοπές: «Ο φίλος μου έπαθε ένα ελαφρύ εγκεφαλικό, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια. Οι γιατροί ήταν καταπληκτικοί. Τον έσωσαν. Πόσους όμως μπορούν να σώσουν αυτοί οι γιατροί, υπό αυτές τις συνθήκες;», αναρωτιέται.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο το Κέντρο Υγείας στην Αίγινα «έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο και αποθήκη», λένε οι εργαζόμενοι. Η λειτουργία του μικροβιολογικού, του ακτινολογικού και του οδοντιατρικού τμήματος έχει ανασταλεί εδώ και μήνες.

Πολυτραυματίες και νεκροί που διακομίζονται στο Κέντρο Υγείας περνάνε μέσα από το εν λειτουργία παιδιατρικό τμήμα, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται», ανέφεραν οι εργαζόμενοι σε επιστολή τους τον περασμένο Μάιο προς τον Χρήστο Ροϊλό, επικεφαλής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, υπό τη διοικητική εποπτεία της οποίας είναι το Κέντρο Υγείας της Αίγινας. Πρόκειται για μια «πρακτική» που ακολουθείται λόγω της μετεγκατάστασης του σταθμού των ασθενοφόρων εξαιτίας των εργασιών.

Το Κέντρο Υγείας στην Αίγινα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της υποστελέχωσης που έχει γίνει μάστιγα για το ΕΣΥ.

Στην ίδια επιστολή καταγράφεται ακόμη ότι «το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στεγάζεται στην αίθουσα συνεδριάσεων, αποστερημένο από τον στοιχειώδη και αναγκαίο εξοπλισμό, εργαλεία και παροχές, καθιστώντας το έργο του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού απολύτως δυσχερές, θέτοντας την υγεία και την ασφάλεια πολιτών και προσωπικού σε κίνδυνο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού».

Αίγινα: Ένα Kέντρο Yγείας εργοτάξιο με λειψό προσωπικό Facebook Twitter
Στο νησί μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές από πολίτες και φορείς για να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της παρατεταμένης προβληματικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Φωτ.: Aegina Portal

Παρακαλάνε για τη χορήγηση κοντέινερ

Σήμερα τα ιατρικά μηχανήματα και τα φάρμακα βρίσκονται στοιβαγμένα στο εργοτάξιο του Κέντρου Υγείας και τα κοντέινερ που ζητήθηκαν για να διαφυλαχθεί ο εξοπλισμός και τα φάρμακα ποτέ δεν δόθηκαν. 

Οι δημόσιες εκκλήσεις μέσω ανακοινώσεων από τη Σβετλάνα Λεονίδη, που είναι υπεύθυνη επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αίγινας, ήταν συνεχείς. Σ’ αυτές τις εκκλήσεις η αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια δεν ανταποκρίθηκε, όπως δημόσια έχει αναφέρει η Σβετλάνα Λεονίδη: «Από την έναρξη των εργασιών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης του κτιρίου του Κ.Υ. Αίγινας τον Φεβρουάριο του 2024, ζητήσαμε τη συνδρομή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας τόσο για τη μεταστέγαση του κτιρίου όσο και για τη συνολική συνδρομή της στη διάθεση χώρων, κοντέινερ και οποιασδήποτε μορφής συνεισφορά ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Κανένα από τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκε».

Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι οι διαλυτικές συνθήκες στο Κέντρο Υγείας, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις κατασκευαστικές εργασίες που τραβάνε επί μακρόν, δεν φαίνεται να ενεργοποίησαν όλους αυτούς τους μήνες τον Ιωάννη Ζορμπά, δήμαρχο Αίγινας: «Ακολούθως, και προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εξυπηρέτησης και φροντίδας των πολιτών, απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Αίγινας και τον αντιδήμαρχο Υγείας, προκειμένου να συνδράμουν στην εξεύρεση λύσης», αναφέρει η υπεύθυνη επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου.

Αν και, όπως ισχυρίζεται, «είχαμε απόλυτη επίγνωση ότι η λειτουργία του Κέντρου Υγείας δεν αποτελεί άμεση αρμοδιότητά τους, ζητήσαμε τη συνδρομή τους προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία κοινωνική συνθήκη φροντίδας τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού. Κανένα από τα αιτήματά μας δεν απαντήθηκε και δεν ικανοποιήθηκε, καμία βοήθεια δεν λάβαμε». 

Μετά από αρκετές παρεμβάσεις, ο δήμος πριν από μερικές μέρες παραχώρησε δύο χημικές τουαλέτες, καθώς όλο το περασμένο διάστημα ασθενείς και επισκέπτες εξυπηρετούνταν από μία τουαλέτα, ενώ δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα ΑμεΑ. 

Η ίδια αναφέρει ότι «έπειτα από μια συνάντηση των αρμοδίων του δήμου με επιτροπή εργαζομένων του Κέντρου Υγείας υπήρξε η δέσμευση για την παραχώρηση ενός κοντέινερ και 2 χημικών τουαλετών, τις οποίες τουαλέτες και μας παραχώρησαν. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, κατά το οποίο συζητήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως το ζήτημα του Κέντρου Υγείας, υπήρξε προφορική δέσμευση για την παραχώρηση ενός κοντέινερ και μιας επιπλέον χημικής τουαλέτας ΑμεΑ, τα οποία αναμένουμε ακόμα».

Τις ημέρες αυτές, στο νησί μαζεύτηκαν εκατοντάδες υπογραφές από πολίτες και φορείς για να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της παρατεταμένης προβληματικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας. Πιθανότατα αυτή η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Το κλίμα στο νησί είναι τεταμένο, καθώς όλοι έχουν φτάσει στα όριά τους. «Σύλλογοι, σωματεία και κινήσεις πολιτών έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφως και ζήτησαν λύσεις από το αρμόδιο υπουργείο, αλλά δεν εισακούστηκαν», λέει ο ίδιος άνθρωπος που μας παρότρυνε να ασχοληθούμε με το ζήτημα.  

Αίγινα: Ένα Kέντρο Yγείας εργοτάξιο με λειψό προσωπικό Facebook Twitter
Από τον περασμένο Φεβρουάριο το Κέντρο Υγείας στην Αίγινα «έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο και αποθήκη», λένε οι εργαζόμενοι.

Ο εκτροχιασμός του χρονοδιαγράμματος

Η κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων συγχρηματοδοτούμενων κονδυλίων, έχει εξαγγείλει και εκτελεί ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειακών και λειτουργικών αναβαθμίσεων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Οι κατασκευαστικές εργασίες στο Κέντρο Υγείας στην Αίγινα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο και βάσει του χρονοδιαγράμματος θα έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Ωστόσο, μέσα στο καλοκαίρι η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας αποφάσισε να δώσει παράταση στο έργο, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2024.  

Μάλιστα, στην απόφαση της παράτασης αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτή δόθηκε δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου, δηλαδή της εταιρείας που έχει αναλάβει τις κατασκευαστικές εργασίες, αλλά «στην ανάγκη εξασφάλισης της απρόσκοπτης και αδιάλειπτης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας που εξελίσσεται το έργο». Επρόκειτο για μια μαζική παράταση, καθώς αφορούσε την επιμήκυνση των εργασιών σε ακόμη τρία Κέντρα Υγείας.

Αίγινα: Ένα Kέντρο Yγείας εργοτάξιο με λειψό προσωπικό Facebook Twitter
«Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, κατά το οποίο συζητήθηκε εκτός ημερησίας διατάξεως το ζήτημα του Κέντρου Υγείας, υπήρξε προφορική δέσμευση για την παραχώρηση ενός κοντέινερ και μιας επιπλέον χημικής τουαλέτας ΑμεΑ, τα οποία αναμένουμε ακόμα»

Στην Αίγινα το προσωπικό ακόμη αναρωτιέται τι ακριβώς εννοεί αυτή η απόφαση, καθώς οι εργασίες πια έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο το κτίριο του Κέντρου Υγείας, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετες επιβαρύνσεις στη λειτουργία του. Κι αυτό γιατί ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο ένα τμήμα του Κέντρου, ούτως ώστε να μην παρεμποδίζεται εξ ολοκλήρου η λειτουργία του, αλλά και για να επανεκκινήσουν κρίσιμα τμήματα του Κέντρου που είναι ανενεργά από τον περασμένο Φεβρουάριο που ξεκίνησε το έργο.

Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των εργασιών, όπως λένε. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο πολύ αργός ρυθμός εξέλιξης των εργασιών καταδεικνύει ότι «το έργο στο σύνολό του έχει γίνει με οικοδομικούς όρους ανακατασκευής οποιουδήποτε κτιρίου και όχι με όρους ανακατασκευής μονάδας υγείας και μάλιστα της μοναδικής στο νησί».

Να σημειωθεί ότι και το Κέντρο Υγείας στην Αίγινα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της υποστελέχωσης που έχει γίνει μάστιγα για το ΕΣΥ. Στην Αίγινα υπάρχουν κενά σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες, στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στους οδηγούς των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα να είναι ενεργή μία μόνο βάρδια για τη διακομιδή των ασθενών. 

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ Πώς είναι να δουλεύεις στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου

Θέματα / Πόσο εξουθενωτικό είναι να δουλεύεις στο Κέντρο Υγείας της «λαμπερής» Μυκόνου

Tροχαία, περιστατικά ξυλοδαρμών, κακοποίησης και καταχρήσεων, απαιτητικοί ρυθμοί και αβάσταχτα ενοίκια: όλα αυτά, σύμφωνα με τον Χρήστο Δαμιανό Καλογερομήτρο, που ολοκληρώνει το αγροτικό του στο νησί, αποτελούν μια τυπική εβδομάδα στο Κέντρο Υγείας της Μυκόνου.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ