Άπαντες βλέπουν ότι έρχεται ύφεση

Άπαντες βλέπουν ότι έρχεται ύφεση Facebook Twitter
Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung περιέγραψε τη βρετανική κυβέρνηση σαν «το βυθιζόμενο πλοίο των ανόητων του Μπόρις Τζόνσον», οι οποίοι όμως όρθωσαν επιτέλους αυτές τις μέρες το ανάστημά τους (Φωτο: Ιερώνυμος Μπος, «Το πλοίο των τρελών», Λούβρο).
0

ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΜΙΑΣ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΛΕΞΗΣ 
«Κρατικοποίηση» ήταν η λέξη κλειδί για την ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων ευρωπαϊκών οικονομιών μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο καθαγιασμός της κράτησε μέχρι τη δεκαετία του ΄70. Σύντομα, ο ανερχόμενος νεοφιλελευθερισμός θα τη μετατρέψει σε καταραμένη λέξη. Ήταν η αρχή μιας περιόδου περίπου 30 ετών, στην οποία αναδείχθηκαν οι νέες ιερές έννοιες της αυτορρύθμισης των αγορών και των αυθόρμητων τάξεων.

Το οικοδόμημα αυτό έσκασε με πάταγο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008, όταν τα κράτη έσπευσαν να σώσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Έκτοτε, ο νεοφιλελευθερισμός θα είναι σε διαρκή επιθανάτιο ρόγχο, και θα αφήσει την τελευταία του πνοή με τις κρατικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Χθες, μπήκε η ταφόπλακά του. Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε στη Βουλή ότι η EDF (η γαλλική ΔΕΗ) θα κρατικοποιηθεί στο 100%. Το γαλλικό κράτος κατέχει ήδη το 84% της υπερχρεωμένης εταιρείας, το προσωπικό το 1%, και το 15% θεσμικοί επενδυτές και μικροεπενδυτές.

Όσοι θεωρούν ότι οι ιδεολογικές ακρότητες λύνουν προβλήματα θα νιώθουν άβολα. Δυστυχώς γι’ αυτούς, όμως, αυτοί οι ίδιοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τις ιδέες τους στην πραγματικότητα, και όχι το αντίστροφο. Όσο επώδυνο κι αν είναι.

• • •

ΜΙΑ ΣΥΝΕΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
Ο κόσμος είναι «αιματηρά ακατάστατος», αλλά πρέπει να αποφύγει την πόλωση και τις ασπρόμαυρες προσεγγίσεις των συγκρούσεων, δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, σε σημαντική της ομιλία της στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ.

Η Άρντερν καταδίκασε τον «ηθικά χρεοκοπημένο» πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά τάχθηκε επίσης κατά της σκλήρυνσης των συμμαχιών, λέγοντας ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως σύγκρουση «δημοκρατίας εναντίον απολυταρχίας» ή να θεωρείται ως αναπόφευκτη κατεύθυνση για άλλες εντάσεις μεταξύ ανταγωνιστικών εθνών.

«Αναλαμβάνοντας κάθε δυνατή δράση για να απαντήσουμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας και να την θέσουμε προ των ευθυνών της, πρέπει να θυμόμαστε ότι κατά βάση αυτός είναι ο πόλεμος της Ρωσίας», είπε.

«Και ενώ υπάρχουν εκείνοι που έδειξαν ανοιχτή και άμεση υποστήριξη... οι οποίοι πρέπει επίσης να δουν συνέπειες για τον ρόλο τους, ας μην χαρακτηρίσουμε διαφορετικά αυτό ως έναν πόλεμο της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Ή δημοκρατία εναντίον απολυταρχίας. Δεν είναι. Ούτε θα πρέπει φυσικά να υποθέσουμε ότι είναι μια επίδειξη της αναπόφευκτης πορείας σε άλλους τομείς γεωστρατηγικής διαμάχης».

«Η ειλικρινής πραγματικότητα είναι ότι ο κόσμος είναι πολύ ακατάστατος. Και όμως, μέσα σε όλη αυτή την πολυπλοκότητα, εξακολουθούμε συχνά να βλέπουμε τα ζητήματα να παρουσιάζονται με ασπρόμαυρο τρόπο. Αυτή είναι μία από τις προκλήσεις για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Είναι επίσης μια πρόκληση για όλους εκείνους που επιδιώκουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας ― σε μια εποχή που υπάρχει τόσο μικρό περιθώριο για λάθη και παρεξηγήσεις».

Μπορεί ο μανιχαϊσμός να είναι ιδιαζόντως γοητευτικός, αλλά υπάρχουν ευτυχώς ακόμη συνετοί πολιτικοί, και μάλλον είναι περισσότεροι από όσο νομίζουμε.

Πηγή: Beehive.govt.nz, The Guardian

JACINDA Facebook Twitter
Ο κόσμος είναι «αιματηρά ακατάστατος», αλλά πρέπει να αποφύγει την πόλωση και τις ασπρόμαυρες προσεγγίσεις των συγκρούσεων, δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, σε σημαντική της ομιλία της στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ.

• • •

ΑΠΑΝΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΦΕΣΗ
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε χθες ότι «έχουν πέσει σοβαρές σκιές» στις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, και ότι η ίδια δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος. 

Οι εύλογα κομψές διατυπώσεις της Γκεοργκίεβα δεν μπορούν να απαλύνουν την αίσθηση για την επερχόμενη ύφεση που διακατέχει τις αγορές ακινήτων, εμπορευμάτων, αργού πετρελαίου, ομολόγων, και μετοχών.  

Ούτε την αίσθηση των καταναλωτών, των οποίων το καταναλωτικό αίσθημα στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που υπολογίζει τον σχετικό δείκτη ― αίσθημα που λειτουργεί τελικά ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Σημειωτέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πρωτίστως την ευρωπαϊκή οικονομία, και κατεξοχήν τη γερμανική οικονομία που το μοντέλο ανάπτυξής της είχε βασιστεί στη φθηνή ρωσική ενέργεια. Οι τρέχουσες κοσμογονικές αλλαγές στην οικονομία της αντανακλώνται ήδη στην πτώση του ευρώ.

• • •

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΖΙΝΤΙ
Η Τουρκία θα πρέπει να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για συνενοχή σε πράξεις γενοκτονίας κατά των Κούρδων Γεζίντι, υποδεικνύει έκθεση που συνέταξε ομάδα δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη δεσμευτική ευθύνη των κρατών να αποτρέψουν τη γενοκτονία στο έδαφός τους, ακόμη και αν αυτή διαπράττεται από τρίτους, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η «Επιτροπή Δικαιοσύνης των Γιαζίντι», που αποτελείται από πέντε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προεδρεύεται από τον Sir Geoffrey Nice QC, πρώην ανώτερο εισαγγελέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, υποστηρίζει η Τουρκία θα πρέπει να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για συνέργεια σε πράξεις γενοκτονίας κατά του λαού των Γεζίντι.

Η 278 σελίδων έκθεση καταλογίζει ευθύνες στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία, διότι δεν είχαν λάβει εύλογα μέτρα για την πρόληψη της γενοκτονίας.

Η επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ευθύνες της Τουρκίας, κατηγορώντας τους ηγέτες της ότι ήταν συνένοχοι στις σφαγές, διότι απέτυχε να ελέγξει τα σύνορά της για να αποτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση των μαχητών της Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού Τούρκων υπηκόων.

Η επιτροπή αναφέρει ότι από τον Απρίλιο του 2014, Τούρκοι αξιωματούχοι έκλεισαν τα μάτια στην πώληση, μεταφορά και υποδούλωση γυναικών και παιδιών Γεζίντι· και βοήθησαν στην εκπαίδευση μαχητών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσουν τους Κούρδους στη Συρία, ενισχύοντας έτσι τους δράστες της γενοκτονίας.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνώριζαν και/ή αγνόησαν σκόπιμα τα στοιχεία ότι τα άτομα αυτά θα χρησιμοποιούσαν αυτή την εκπαίδευση για να διαπράξουν απαγορευμένες πράξεις κατά των Γεζίντι», αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: Kurdistan au féminin, The Guardian

turkey kurds Facebook Twitter
Η Τουρκία θα πρέπει να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για συνενοχή σε πράξεις γενοκτονίας κατά των Κούρδων Γεζίντι, υποδεικνύει έκθεση που συνέταξε ομάδα δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

• • •

ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΙΑ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ
Ισλαμικό δικαστήριο της Σαρία στη βόρεια πολιτεία Μπαούτσι της Νιγηρίας καταδίκασε τρεις άνδρες σε θάνατο δια λιθοβολισμού την περασμένη Πέμπτη, αφού τους καταδίκασε με την κατηγορία ότι επιδίδονταν σε ομοφυλοφιλία, δήλωσε την επομένη ο αρχηγός της θρησκευτικής αστυνομίας, Άνταμ Νταν Κάφι, που τους συνέλαβε.

Οι τρεις άνδρες, συμπεριλαμβανομένου ενός 70χρονου, συνελήφθησαν στις 14 Ιουνίου και ομολόγησαν όλοι τις πράξεις τους, παρόλο που δεν εκπροσωπούνταν από δικηγόρους, δήλωσε ο Κάφι, αλλά μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της ποινής εντός 30 ημερών.

Κάθε θανατική ποινή που εκδίδεται από δικαστήρια της Σαρία στη Νιγηρία χρειάζεται την έγκριση του κυβερνήτη της πολιτείας.

Ο νόμος της Νιγηρίας για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο οποίος υπεγράφη από τον πρώην πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν το 2014, τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με φυλάκιση έως και 14 ετών. Μολονότι το Σύνταγμα της χώρας είναι θρησκευτικά ουδέτερο, στην κατά κύριο λόγο μουσουλμανική βόρεια Νιγηρία δικαστήρια που εφαρμόζουν τον ισλαμικό νόμο της Σαρίας δικάζουν περιπτώσεις που κυμαίνονται από τη μοιχεία έως τη βλασφημία.

Πηγή: Le Matinal, News 365


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ