Η άρση των μέτρων και η συμβίωση με τον ιό ως «κανονικότητα»

ΣΑΒΒΑΤΟ Η άρση των μέτρων και η συμβίωση με τον ιό ως «κανονικότητα» Facebook Twitter
Πρώτο βήμα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι παίρνουν πίσω την ελευθερία τους με την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο, μετά το «Πάσχα στο χωριό» τον Απρίλιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ μια κανονική άνοιξη επιδιώκει η κυβέρνηση με την άρση των περιοριστικών μέτρων, εκτός από τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, που σχεδιάζει για τις επόμενες μέρες.

Άλλωστε το τέλος των μέτρων είναι και η γραμμή της Ε.Ε., την οποία θα ακολουθήσουν τα περισσότερα κράτη-μέλη. Κυβερνητικοί αναφέρουν ωστόσο ότι για τους ανεμβολίαστους οι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. 

Ο σχεδιασμός της σταδιακής άρσης των περιορισμών το επόμενο διάστημα και μέχρι την άνοιξη εντάσσεται στη στρατηγική της «θετικής ατζέντας» και δεν είναι άσχετος με την προτεραιότητα που δίνεται στην οικονομία.

Το κυβερνητικό επιτελείο, μετά το φιάσκο των χειρισμών στην κακοκαιρία, την εθουθένωση του ΕΣΥ και τις αρνητικές εντυπώσεις από τη στάση του Σπήλιου Λιβανού στη Σπάρτη, κινείται στη λογική «όσα λάθη κάναμε, κάναμε. Τώρα επουλώνουμε τα τραύματα και δημιουργούμε θετικές ειδήσεις». 

Δυστυχώς, όμως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, όπως αποκαλούνται πλέον στον δημόσιο λόγο οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων, δεν συνηγορούν στη δημιουργία κλίματος κανονικότητας. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και ο Covid-19 αποδείχτηκε ότι δεν είναι «γριπούλα».

Πρώτο βήμα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι παίρνουν πίσω την ελευθερία τους με την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο, μετά το «Πάσχα στο χωριό» τον Απρίλιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Το κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα» όμως είναι απαραίτητο και για την προσέλκυση τουριστών, καθώς η κυβέρνηση φέτος έχει στόχο η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Γενικότερα, ο τουρισμός και τα έσοδά του είναι κάτι από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά πολλά, μεταξύ των οποίων η αύξηση των εσόδων και η δημιουργία θετικού κλίματος στη χώρα. 

Δυστυχώς, όμως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, όπως αποκαλούνται πλέον στον δημόσιο λόγο οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων, δεν συνηγορούν στη δημιουργία κλίματος κανονικότητας. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και ο Covid-19 αποδείχτηκε ότι δεν είναι «γριπούλα».

Οι ιολόγοι μάς λένε ότι ο κόσμος δεν θα ξαναγίνει όπως τον ξέραμε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά οι πολιτικοί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού, κάνουν σαν να μην το ακούνε και σχεδιάζουν το πλήρες άνοιγμα χάριν της οικονομίας. 

Το να πούμε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα τώρα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πως θα συνεχίσουν να νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο με όλες τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει η συμβίωση με τον ιό που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να παρουσιάσουν ως κανονικότητα. Όπως και αν ονομάσουμε την κατάσταση αυτή όμως, δεν θα είναι η παλιά κανονικότητα, αλλά μια πολύ χειρότερη κατάσταση, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες. 

Για να νικηθεί ο ιός πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι, χρειάζονται περισσότερες υποδομές στη δημόσια υγεία, στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και πολλά άλλα που οι επιστήμονες ζητάνε, αλλά οι πολιτικοί δεν θέτουν ως προτεραιότητα.

Πέρα από όλα τα άλλα, η συμβίωση με τον ιό (ανίκητο ακόμα) σημαίνει και ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι πιο ευάλωτοι, θα πρέπει να ζουν «κρυμμένοι» και απομονωμένοι από τους υπόλοιπους που θα συνεχίσουν να μολύνονται, όπως συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτή όμως είναι μια προοπτική ανισότητας και μια κατάσταση ζοφερότητας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η οποία ελάχιστα θα μοιάζει με την κανονικότητα που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί.    

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ