Η άρση των μέτρων και η συμβίωση με τον ιό ως «κανονικότητα»

ΣΑΒΒΑΤΟ Η άρση των μέτρων και η συμβίωση με τον ιό ως «κανονικότητα» Facebook Twitter
Πρώτο βήμα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι παίρνουν πίσω την ελευθερία τους με την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο, μετά το «Πάσχα στο χωριό» τον Απρίλιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΝΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ μια κανονική άνοιξη επιδιώκει η κυβέρνηση με την άρση των περιοριστικών μέτρων, εκτός από τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, που σχεδιάζει για τις επόμενες μέρες.

Άλλωστε το τέλος των μέτρων είναι και η γραμμή της Ε.Ε., την οποία θα ακολουθήσουν τα περισσότερα κράτη-μέλη. Κυβερνητικοί αναφέρουν ωστόσο ότι για τους ανεμβολίαστους οι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να υφίστανται. 

Ο σχεδιασμός της σταδιακής άρσης των περιορισμών το επόμενο διάστημα και μέχρι την άνοιξη εντάσσεται στη στρατηγική της «θετικής ατζέντας» και δεν είναι άσχετος με την προτεραιότητα που δίνεται στην οικονομία.

Το κυβερνητικό επιτελείο, μετά το φιάσκο των χειρισμών στην κακοκαιρία, την εθουθένωση του ΕΣΥ και τις αρνητικές εντυπώσεις από τη στάση του Σπήλιου Λιβανού στη Σπάρτη, κινείται στη λογική «όσα λάθη κάναμε, κάναμε. Τώρα επουλώνουμε τα τραύματα και δημιουργούμε θετικές ειδήσεις». 

Δυστυχώς, όμως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, όπως αποκαλούνται πλέον στον δημόσιο λόγο οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων, δεν συνηγορούν στη δημιουργία κλίματος κανονικότητας. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και ο Covid-19 αποδείχτηκε ότι δεν είναι «γριπούλα».

Πρώτο βήμα είναι να νιώσουν οι πολίτες ότι παίρνουν πίσω την ελευθερία τους με την άρση των περιορισμών τον Μάρτιο, μετά το «Πάσχα στο χωριό» τον Απρίλιο και την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Το κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα» όμως είναι απαραίτητο και για την προσέλκυση τουριστών, καθώς η κυβέρνηση φέτος έχει στόχο η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Γενικότερα, ο τουρισμός και τα έσοδά του είναι κάτι από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά πολλά, μεταξύ των οποίων η αύξηση των εσόδων και η δημιουργία θετικού κλίματος στη χώρα. 

Δυστυχώς, όμως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, όπως αποκαλούνται πλέον στον δημόσιο λόγο οι αριθμοί των διασωληνώσεων και των θανάτων, δεν συνηγορούν στη δημιουργία κλίματος κανονικότητας. Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και ο Covid-19 αποδείχτηκε ότι δεν είναι «γριπούλα».

Οι ιολόγοι μάς λένε ότι ο κόσμος δεν θα ξαναγίνει όπως τον ξέραμε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά οι πολιτικοί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού, κάνουν σαν να μην το ακούνε και σχεδιάζουν το πλήρες άνοιγμα χάριν της οικονομίας. 

Το να πούμε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα τώρα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πως θα συνεχίσουν να νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο με όλες τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει η συμβίωση με τον ιό που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να παρουσιάσουν ως κανονικότητα. Όπως και αν ονομάσουμε την κατάσταση αυτή όμως, δεν θα είναι η παλιά κανονικότητα, αλλά μια πολύ χειρότερη κατάσταση, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες. 

Για να νικηθεί ο ιός πρέπει να εμβολιαστούν σχεδόν όλοι, χρειάζονται περισσότερες υποδομές στη δημόσια υγεία, στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και πολλά άλλα που οι επιστήμονες ζητάνε, αλλά οι πολιτικοί δεν θέτουν ως προτεραιότητα.

Πέρα από όλα τα άλλα, η συμβίωση με τον ιό (ανίκητο ακόμα) σημαίνει και ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι πιο ευάλωτοι, θα πρέπει να ζουν «κρυμμένοι» και απομονωμένοι από τους υπόλοιπους που θα συνεχίσουν να μολύνονται, όπως συμβαίνει με την παραλλαγή Όμικρον, ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτή όμως είναι μια προοπτική ανισότητας και μια κατάσταση ζοφερότητας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η οποία ελάχιστα θα μοιάζει με την κανονικότητα που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί.    

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ