Η Μάνα της Χρονιάς

Η Μάνα της Χρονιάς Facebook Twitter
«Η μάνα μου ξυπνούσε τα χαράματα, μάζευε ξύλα, άναβε φωτιές, μεγάλωσε 4 αγόρια στο βυζί της»
0



«ΚAΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ
, τι πρέπει να κάνω; Ο γιος μου έφαγε ένα κομμάτι σαπούνι». «Σας βάζω εδώ μια φωτογραφία από τα κακά της μπέμπας, είναι πράσινα με βλέννες και φωσφορίζουν».


Σε ένα παράλληλο σύμπαν, μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο κορόιδευα τα γκρουπ για μανάδες στο Facebook. Δεν ήμουν η μόνη: για πολλά χρόνια ήταν πολύ δημοφιλές να γελάς με ατάκες από «μανούλες του Facebook». Ή, όπως είχε γράψει κάποιος σε ένα πατερναλιστικό κρεσέντο στην εισαγωγή ενός τέτοιου κειμένου: «Πολλές γυναίκες, όταν γίνονται για πρώτη φορά μανούλες, είναι λογικό να ανησυχούν παραπάνω και να είναι υπερπροστατευτικές. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν οι γονείς, που μπορούν να τις βοηθήσουν και να τις συμβουλέψουν».


Όταν πια γέννησα και μια φίλη με έβαλε σε ένα τέτοιο γκρουπ (σχεδόν απολογητικά, λέγοντάς μου ότι «τα αρχεία είναι χρήσιμα»), κατανόησα το μέγεθος της βλακείας μου. Διαβάζοντας εκείνα τα αρχεία, συνειδητοποίησα πόσο λίγη σοβαρή πληροφορία υπάρχει εκεί έξω για οτιδήποτε θεωρείται «μαμαδίστικο». Μπορείς να μιλήσεις σε ανθρώπους που έχουν παιδιά (αν ξέρεις τέτοιους), να διαβάσεις βιβλία (όλα μεταφρασμένα, γιατί υπάρχουν ελάχιστα σοβαρά ελληνικά βιβλία για τον τοκετό, τον θηλασμό και το μεγάλωμα των παιδιών), αλλά το ελληνικό Ίντερνετ είναι κάτι σαν τη μαύρη τρύπα της μητρότητας.

Sites με κείμενα copy paste από μπλογκ ή μεταφρασμένα με google translate («Όταν γεννήθηκε η κορούλα μου, η Σάρα, ένιωσα την καρδιά μου να σπάει»), Instagram accounts φτιαγμένα για να προωθούν υπνόσακους και σαλιάρες και φόρουμ γεμάτα ποστ που έχουν γράψει αγχωμένες, φρικαρισμένες γυναίκες στις 4 τα ξημερώματα και που συνήθως τα διαβάζεις εξίσου αγχωμένη και φρικαρισμένη, ενώ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις τι σημαίνει ο όρος «πρωτεϊνουρία».

Sites με κείμενα copy paste από μπλογκ ή μεταφρασμένα με google translate («Όταν γεννήθηκε η κορούλα μου, η Σάρα, ένιωσα την καρδιά μου να σπάει»), Instagram accounts φτιαγμένα για να προωθούν υπνόσακους και σαλιάρες και φόρουμ γεμάτα ποστ που έχουν γράψει αγχωμένες, φρικαρισμένες γυναίκες στις 4 τα ξημερώματα και που συνήθως τα διαβάζεις εξίσου αγχωμένη και φρικαρισμένη, ενώ ψάχνεις απεγνωσμένα να βρεις τι σημαίνει ο όρος «πρωτεϊνουρία».


Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν αποβάλλουν, δεν κάνουν τεχνητή γονιμοποίηση και θηλάζουν όλες πανεύκολα. Η σοβαρή πληροφορία ή, έστω, η προσωπική αφήγηση είναι ανύπαρκτη γι’ αυτές τις εμπειρίες οπουδήποτε, εκτός από φόρουμ και κλειστά γκρουπ μητρότητας. Και όχι, το να πάρεις τηλέφωνο τον γυναικολόγο ή τον παιδίατρο δεν είναι επιλογή – θα έπρεπε να τους παίρνεις τηλέφωνο 125 φορές τη μέρα και να τους βομβαρδίζεις με ερωτήσεις.

Ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει τίποτα για όλα αυτά στα ελληνικά είναι ότι οι πιο σκληρές, ωμές εμπειρίες είναι ακόμα ταμπού – καμία γυναίκα δεν θέλει να γράψει για την αποβολή της ή την πέμπτη αποτυχημένη προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης. Και γιατί τις ελάχιστες φορές που έχουν βγει γυναίκες κι έχουν μιλήσει για απλές εμπειρίες που δεν χωράνε στο πρότυπο της «Μάνας της Χρονιάς», αυτής που τα κάνει όλα φανταστικά και θα της δώσουμε βραβείο –ότι δεν κατάφεραν να θηλάσουν, ή ότι τους αρέσει να βγαίνουν ακόμα έξω με τις φίλες τους να πιουν ένα ποτό, ή ότι έχουν τολμήσει να μιλήσουν για τη μητρότητα με ειλικρίνεια ή, ακόμα χειρότερα, χιούμορ–, τις έχει φάει το μαύρο φίδι με σχόλια όπως «καλύτερα να είχες κάνει έκτρωση» και «τοσες γυνεκες προσπαθούν να γυνουνε μάνες και έγινες εςί για να γραφεις τετια».


Προφανώς και κάποτε γεννούσαν οι γυναίκες με πολύ λιγότερη πληροφόρηση. Ιστορίες όπως «Η γιαγιά μου, η κυρα-Λέγκω, γέννησε μόνη της εφτά παιδιά στο παχνί ανάμεσα στις κατσίκες» και «Η μάνα μου ξυπνούσε τα χαράματα, μάζευε ξύλα, άναβε φωτιές, μεγάλωσε 4 αγόρια στο βυζί της» είναι πάρα πολύ δημοφιλείς ανάμεσα σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι γυναίκες «έχουν στη φύση τους» τη μητρότητα και τη γέννα και τη σωστή στιγμή θα ξέρουν τι να κάνουν γιατί «είναι στο ένστικτό σας».

Πριν από πολλά χρόνια, οι γυναίκες ζούσαν συνήθως σε εκτεταμένες οικογένειες με άλλες γυναίκες όλων των ηλικιών,·γιαγιάδες, ξαδέρφες, θείες, ένα ολόκληρο δίκτυο γνώσης που μπορούσε να τις καθοδηγήσει. Δεν ζούμε έτσι εδώ και πολλά χρόνια.


Επίσης, τα μωρά δεν έρχονται με εγχειρίδιο. Κάθε μέρα με μωρό είναι ένας θαυμαστός νέος κόσμος. Κανείς δεν σου λέει ότι το μωρό σου θα κλαίει σπαρακτικά κάθε φορά που το κάνεις μπάνιο, πως θα ξεκαρδίζεται όταν βλέπει τη γάτα σου ή, ακόμα καλύτερα, πως μπορεί να το αφήσεις να μπουσουλάει στο πάτωμα με τα παιχνίδια του για να πας τρέχοντας τουαλέτα και όταν γυρίσεις να το βρεις να έχει τυλιχτεί με το καλώδιο του λαμπατέρ και να δαγκώνει με μανία την πρίζα, χαρίζοντάς σου επάξια το βραβείο «Η Μάνα της Χρονιάς».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ