ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων: Μια «μικρή» νίκη σε μια μεγάλη μάχη

Κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων: Μια «μικρή» νίκη σε μια μεγάλη μάχη Facebook Twitter
Η κατοικία που διασώζεται στην Ιωάννου Δροσοπούλου και Σύρου, στην Κυψέλη.
0


Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ άλλαξε προς το παρόν, μετά από επανέλεγχο των υπηρεσιών δόμησης του δήμου που έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η άδεια κατεδάφισης εκδόθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, γι' αυτό και η Πολεοδομία ζήτησε να παγώσουν οι εργασίες κατεδάφισης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1955 πρέπει να ελέγχονται από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, τα οποία γνωμοδοτούν σχετικά με το αν τα κτίρια αυτά παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον, για να κριθούν στη συνέχεια ως άξια διατήρησης.

Ο βασικός λόγος για τις αθρόες κατεδαφίσεις είναι «το κέρδος που προκύπτει για εργολάβους και ιδιοκτήτες», υποστηρίζουν από την ΕΛΛΕΤ, και δεν έχουν άδικο.

Πηγές που παρακολουθούν το ζήτημα των κατεδαφίσεων αξιόλογων κτιρίων λένε στη LiFO ότι «η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα ενεργοποίησε τις υπηρεσίες του δήμου ώστε να επανεξετάσουν κάποια από τα κτίρια της δεκαετίας του 1955 για τα οποία έχουν εκδοθεί άδειες κατεδάφισης. Ένα από αυτά ήταν και η μονοκατοικία της Δροσοπούλου για την οποία διαπιστώθηκε ότι δεν προηγήθηκε καν ο τυπικός έλεγχος πριν κριθεί κατεδαφιστέα».

Κατεδαφίζονται δύο πανέμορφα κτίρια

Στην ίδια λίστα των κατεδαφίσεων καταγράφονται δύο ακόμη πανέμορφα κτίρια που βρίσκονται στην πλατεία Κολιάτσου. Την περίπτωση των δύο κτιρίων δημοσιοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά και στην ενεργοποίηση των χαμηλών αντανακλαστικών που δείχνουν για τη διάσωσή τους το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο δήμος Αθηναίων. 

Κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων: μία «μικρή» νίκη, σε μία μεγάλη μάχη Facebook Twitter
Με αφορμή την επικείμενη κατεδάφιση των δύο κτιρίων η οργάνωση υπενθυμίζει τη διπλή καταστροφή που φέρνουν για την αρχιτεκτονική και ιστορική φυσιογνωμία της πόλης αλλά και για την καθημερινότητα των Αθηναίων οι κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων.

Η ΕΛΛΕΤ υποστηρίζει ότι στη λίστα με τις 380 άδειες κατεδαφίσεων που εκδόθηκαν την τελευταία τριετία υπάρχουν «κυρίως μονώροφα, διώροφα και τριώροφα κτίρια του Μεσοπολέμου αλλά και κάποια κτίρια προ του 1950». «Ορισμένα από τα κτίρια που κρίθηκαν κατεδαφιστέα, εκτός της ιστορικής τους σημασίας, έχουν και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και συμμετέχουν στη συγκρότηση ενός ιστορικού αστικού τοπίου», αναφέρεται από την οργάνωση.

Ο βασικός λόγος για τις αθρόες κατεδαφίσεις είναι «το κέρδος που προκύπτει για εργολάβους και ιδιοκτήτες», υποστηρίζουν από την ΕΛΛΕΤ, και δεν έχουν άδικο. Λόγω των υψηλών συντελεστών δόμησης και της επιτρεπόμενης αύξησης ύψους που προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ), «τα μονώροφα, διώροφα, τριώροφα κτίρια θα αντικατασταθούν με θηριώδεις οκταώροφες ή δεκαώροφες κατασκευές».

Η πίεση που ασκείται από την κατασκευαστική δραστηριότητα, στην οποία συνήθως εξαντλούνται όλα τα περιθώρια δόμησης που δίνει ο οικοδομικός κανονισμός, είχε επισημανθεί από τα στελέχη της ΕΛΛΕΤ και στο πρόσφατο ρεπορτάζ της LiFO. Τώρα, με αφορμή την επικείμενη κατεδάφιση των δύο κτιρίων, η οργάνωση υπενθυμίζει τη διπλή καταστροφή που φέρνουν για την αρχιτεκτονική και ιστορική φυσιογνωμία της πόλης αλλά και για την καθημερινότητα των Αθηναίων οι κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων.

Από τη μία πλευρά «σβήνεται η πολύτιμη μνήμη της πόλης, καθώς εξαφανίζονται τα αρχιτεκτονικά δείγματα μιας ολόκληρης εποχής, από τα πιο εμβληματικά κτίρια έως τα πιο ταπεινά». Γιατί, όπως λέει η οργάνωση, «όλα μαζί αποτελούν τη μοναδική ταυτότητα της πόλης, που χάνεται οριστικά». 

Παράλληλα, και εφόσον στη θέση των κτιρίων του Μεσοπολέμου χτιστούν οκταώροφες και δεκαώροφες πολυκατοικίες, οι επιστήμονες της ΕΛΛΕΤ υποστηρίζουν ότι αυτό θα επηρεάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καθημερινότητας των κατοίκων. Τα νεόδμητα μεγαθήρια σε ένα ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον όπως της Αθήνας «θα συμβάλουν στη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας ζωής, στη μείωση του ηλιασμού και αερισμού –ιδιαίτερα των χαμηλότερων ορόφων των υφιστάμενων κτιρίων–, στην κυκλοφοριακή ασφυξία, στην υπερβάλλουσα ρύπανση και στην επιβάρυνση των δικτύων κοινής ωφελείας».

Η ΕΛΛΕΤ όμως υπαινίσσεται εμμέσως πλην σαφώς και κάτι άλλο. Αφήνει αιχμές και για τον ρόλο των γνωμοδοτικών οργάνων που κρίνουν τη διατήρηση ή μη των κτιρίων αυτών. Αναφέρει ότι «υποκύπτοντας σε πιέσεις, γνωμοδοτούν αρνητικά σχετικά με την ανάγκη διατήρησής τους, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική, που έχει με τα χρόνια καταφέρει να διατηρήσει την αρχιτεκτονική κληρονομιά των ιστορικών πόλεων».

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το ένα από τα δύο κτίρια της πλατείας Κολιάτσου κρίθηκε ως μη άξιο διατήρησης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) παρότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της διατήρησής του. Το άλλο κρίθηκε διατηρητέο, αλλά πριν δημοσιευθεί το ΦΕΚ ζητήθηκε η επανεξέταση της γνωμοδότησης. «Και τα δύο κτίρια κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν, εάν το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν γνωμοδοτήσει οριστικά υπέρ της διατήρησής τους και δεν εκδοθεί άμεσα το σχετικό ΦΕΚ», λένε.  

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την τύχη των κτιρίων αυτών. Ωστόσο η εξέλιξη για την κατοικία της Δροσοπούλου όσο και η δημοσιοποίηση της επικείμενης κατεδάφισης των δύο κτιρίων στην πλατεία Κολιάτσου δείχνουν ότι η εγρήγορση των πολιτών και της κοινωνίας προλαμβάνει ακόμη και καταστάσεις που μπορεί να θεωρούνται τετελεσμένες. 

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα

Ρεπορτάζ / Γιατί καταρρέουν χιλιάδες ιστορικά κτίρια στην Αθήνα;

Μία έρευνα της LiFO για τα «άτυχα» κτίρια της πόλης και για τις ιστορικές κατοικίες του Μεσοπολέμου που χάνονται εξαιτίας των κατεδαφίσεων που αυξάνονται ραγδαία. Ποιες είναι οι λύσεις για τη διάσωσή τους και γιατί δεν εφαρμόζονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ Προς κατεδάφιση δεκάδες κτίρια του αθηναϊκού μοντερνισμού

Ρεπορτάζ / Προς κατεδάφιση δεκάδες κτίρια του αθηναϊκού μοντερνισμού

Στη λίστα με τις άδειες κατεδαφίσεων που έχει εκδώσει η Πολεοδομία Αθηνών καταγράφονται δεκάδες κατοικίες και κτίρια του ελληνικού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού που έγιναν μπάζα οικοδομικών υλικών την τελευταία τριετία ή θα γίνουν το προσεχές διάστημα. Πίσω από τη ραγδαία αύξηση των κατεδαφίσεων βρίσκονται παλιές και νέες παθογένειες που ταλαιπωρούν τα ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της πόλης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ