ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ μπαίνει στη «Φάρμα»; Η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ο πρώην βουλευτής, περιφερειάρχης και νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα βρίσκεται ανάμεσα στους παίκτες του τηλεοπτικού reality που πρέπει να επιβιώσουν μέσα σε ένα αγρόκτημα με ελάχιστες προμήθειες, όχι πολύ νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο.
Παράλληλα, συμμετέχουν σε αγωνίσματα και οι επιδόσεις τους κρίνουν την παραμονή τους σε αυτό. Ποιες θα είναι οι ευθύνες τους; Να σπέρνουν, να ποτίζουν, να καλλιεργούν το μποστάνι, να το ετοιμάσουν για συγκομιδή, να φροντίζουν και να αρμέγουν τα ζώα, να κρατάνε καθαρό τον στάβλο.
Στο reality του ΑΝΤ1 θα μπορέσουμε να «θαυμάσουμε» πάλι τον άνθρωπο που κατά καιρούς έχει κάνει τον πωλητή σε λαϊκή αγορά, έχει ντυθεί αμέτρητες φορές Ζορό σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, μιλούσε πάντα απαξιωτικά και με ναπολεόντειο ύφος στα τηλεοπτικά κανάλια, τάιζε γιαγιάδες κεράσια στο στόμα, έπαιζε φλιπεράκια, μοίραζε κόκκινα αυγά σε οδηγούς που περνούσαν τα διόδια και έκανε σκοποβολή.
Για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο πεζοδρομιακός τρόπος έκφρασης ήταν συνήθης. Ο τραμπούκικος τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν σε πρόσωπα και καταστάσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και περιθωριακός.
Ναι, λοιπόν, ο πολιτικός που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με την πιο σκοτεινή και συντηρητική περίοδο της συμπρωτεύουσας αναλαμβάνει πάλι τον ρόλο που ξέρει καλά, εκείνον του διασκεδαστή. Άλλωστε, πάντα τον γοήτευε να βρίσκεται στην επικαιρότητα με κάθε τρόπο.
Βέβαια, αξίζει να θυμίσουμε ότι αυτή η γραφική περίπτωση της πολιτικής μας σκηνής το 2000 εξελέγη δεύτερος βουλευτής Θεσσαλονίκης με περισσότερους από 45.000 σταυρούς, ενώ το 2002 βγήκε νομάρχης από την πρώτη Κυριακή. Παράλληλα, στις δημοσκοπήσεις ήταν πάντα στις τέσσερις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων πολιτικών της ΝΔ και δημοσιογράφοι κύρους προσπαθούσαν εναγωνίως να κλείσουν μαζί του συνέντευξη.
Ο άλλοτε «βουλευτής-τραγουδιστής» διατυμπάνιζε διαρκώς ότι «κριτής των πολιτικών είναι μόνον ο λαός» και την ίδια στιγμή δεν δίσταζε να παρευρίσκεται σε πάρτι αποφυλάκισης υπόδικου ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού. Τα έργα και οι ημέρες του κ. Ψωμιάδη είναι γνωστά. Και νομίζω ότι το περιβάλλον της «Φάρμας» αποτελεί το πλέον κατάλληλο για να αναδειχθούν τα ταλέντα του και τα παραληρήματά του.
Ο επονομαζόμενος «Πανίκας», όπως τον προσφωνούν ακόμα οι συμπολίτες του, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο γαλλικό σχολείο Δελασάλ και στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. Αν και το όνειρό του ήταν να γίνει δεσπότης, τελικά φοίτησε στη Γυμναστική Ακαδημία.
Στο βιογραφικό που συνοδεύει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι διαβάζουμε ότι «υπηρέτησε τη θητεία του στη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής και στέφθηκε πρωταθλητής στίβου στα 400 μ., με πολλαπλές συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα. Επί σειρά ετών υπήρξε έμπορος και εισαγωγέας παιδικών παιχνιδιών».
Συγχρόνως, στην επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει ασχοληθεί με εισαγωγές ηλεκτρολογικού υλικού και ανατομικών παπουτσιών, άνοιξε μπαρ-αναψυκτήριο και το 1990 έγινε ιδιοκτήτης λαϊκού κέντρου διασκέδασης και τραγουδιστής. Το 2015 άρχισε να ασχολείται με τις τηλεπωλήσεις υποδημάτων για διαβητικούς.
Η πολιτική του καριέρα ξεκινά το 1982, όταν εκλέγεται δεύτερος δημοτικός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα χρόνια αργότερα ανεβαίνει στην πρώτη θέση. Έπειτα, το 1990, το 1993, το 1996 και το 2000 εκλέγεται βουλευτής Θεσσαλονίκης. Το 2002 και το 2006 είναι ο νομάρχης της Θεσσαλονίκης και το 2010 περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας. Αξέχαστη, φυσικά, έχει μένει και η διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ το 2009.
Ο ξέγνοιαστος καβαλάρης, ο πρωτοπόρος των γιαουρτοεπιθέσεων, το επικοινωνιακό φαινόμενο, όπως τον χαρακτήριζαν εφημερίδες υψηλής κυκλοφορίας, ετοιμάζεται να γίνει ξανά viral με τις χοντράδες του και τον τοξικό ναρκισσισμό του.
Ωστόσο, είναι μια καλή ευκαιρία να ανασύρουμε τη θλιβερή παρακαταθήκη του όσον αφορά τα δημόσια πεπραγμένα.
Κατά καιρούς είχε πρωτοστατήσει στην εκδίωξη του ΟΚΑΝΑ από πυκνοκατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, λέγοντας μάλιστα: «Όποιος θέλει μονάδα απεξάρτησης, να την κάνει δίπλα του». Ήταν αυτός που σχετικά με την παράνομη πιλοτή σε αυθαίρετο κτίσμα που είχε χτίσει στη Χαλκιδική απάντησε σε δελτίο ειδήσεων του MEGA: «Το έχτισα για τη μάνα μου, καταδικάστηκα από το δικαστήριο και πλήρωσα». Στη συνέχεια, όταν ερωτήθηκε για το πολιτικό κόστος, είπε με περισπούδαστο ύφος: «Να κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις». Η δημοτικότητά του εκείνη την περίοδο είχε ανέβει πάνω από το 6%.
Οι φιλοχουντικές του απόψεις είχαν προκαλέσει πολλές φορές σάλο. Ως συντονιστής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ για τη Βόρεια Ελλάδα είχε εκφράσει τη θέση ότι η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή είναι «αδελφές παρατάξεις».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, όπως είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Θράκη»: «Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί η Χρυσή Αυγή, πλην ακραίων συμπεριφορών, τις οποίες και καταδικάζω. Το ποσοστό της ΝΔ στην Ξάνθη θα είναι ανεβασμένο, και μάλιστα πολύ, εκτιμώ περισσότερο από 5-7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το συμπεραίνω από τις πολλές μετακινήσεις φίλων μας από τις αδελφικές κεντροδεξιές παρατάξεις προς τη δική μας, δηλαδή από Μπακογιάννη, Καμμένο, Μάνο, Χρυσή Αυγή».
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις διαδοχικές αναρτήσεις του στο Facebook ανήμερα της «μαύρης» επετείου της χούντας, όταν ο πρώην βουλευτής ΝΔ και νομάρχης Θεσσαλονίκης υπερασπιζόταν το έργο του δικτάτορα Παπαδόπουλου και εναντιωνόταν σε όσους μιλούσαν για την 21η Απριλίου; Έγραφε στην προσωπική του σελίδα: «Ντροπή τους... Μιλούν για την 21η Απριλίου... Οι δήθεν ήρωες του Πολυτεχνείου και εμπρηστές της κοινωνίας... που λεηλάτησαν τον Ελληνικό Λαό...».
Δεν ήταν λίγες οι φορές που το όνομα του ενεπλάκη σε παράνομες υποθέσεις. Το 2009 το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η υπόθεση αφορούσε την περικοπή προστίμου σε επιχειρηματία ο οποίος ήταν φίλος του. Τότε ο πρώην νομάρχης προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η εν λόγω απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως νομάρχη Θεσσαλονίκης, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα των 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα. Η απάντησή του δεν χωρά περαιτέρω σχολιασμό: «Το έκανα επειδή έχω καλή καρδιά».
Επίσης, τον Μάρτιο του 2013 κρίθηκε ένοχος απ’ το δικαστήριο επειδή δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από τον νόμο κλιμάκια για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια, ενώ επιπλέον κατηγορήθηκε ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο αυτών των βιομηχανιών.
Τα λεγόμενα «σαρανταπεντάρια» και οι μισθώσεις λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών ήταν μερικές ακόμη υποθέσεις για τις οποίες παραπέμφθηκε. Όπως διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής, «στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται με βούλευμα ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης, για την υπόθεση με τα λεγόμενα “45άρια”. Στο παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση με τα “45άρια” περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού μέχρι 45.000 ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 έργα κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ».
Για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο πεζοδρομιακός τρόπος έκφρασης ήταν συνήθης. Ο τραμπούκικος τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν σε πρόσωπα και καταστάσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και περιθωριακός.
Όταν, για παράδειγμα, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης παρέστη στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Π. Ψωμιάδης είχε πει: «Τον βλέπετε τον άνθρωπο αυτόν; Αυτός ξεπούλησε τη Μακεδονία. Αυτή η χολέρα. Αυτό το τραβέλι το πολιτικό». Λίγη ώρα αργότερα συνέβη και ο ξυλοδαρμός του Μπουτάρη.
Τα ίδια είχε πράξει και τον Ιανουάριο του 2000 ως βουλευτής, όταν διάφοροι οπαδοί του έκαιγαν το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Μ εις την ν», χαρακτηρίζοντας τον συγγραφέα «απόβλητο της κοινωνίας».
Ακόμη και πρόσφατα, όταν ρωτήθηκε από πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για το κίνημα MeΤoo, η απάντησή του ήταν η εξής: «Είμαι αντίθετος με αυτά. Μετά από είκοσι χρόνια; Αν δεν γούσταρες, να διαφωνούσες τότε. Έκανες τη δουλειά σου τότε και τώρα βγαίνεις στην τηλεόραση να σε θυμηθούν ξανά; Κατηγορούμε τον Φιλιππίδη. Αν αθωωθεί, ποιος θα τον αποκαταστήσει;».
Ο γραφικός εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο διασκεδαστής-νομάρχης, η πολιτική καρικατούρα που έγινε ψιλικατζής, ο λαϊκιστής πατριώτης του Μακεδονικού, ο Ζορό του λαού με τα ρατσιστικά ξεσπάσματα και αλησμόνητος καρναβαλιστής επιστρέφει στα γνώριμα μέρη του αυτοεξευτελισμού.
Συμμετέχοντας στο γνωστό παιχνίδι περιπέτειας, ο έκπτωτος περιφερειάρχης αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί πολύ εύκολα η πολιτική να μετατραπεί σε reality και, αντιστοίχως, το reality να γίνει πολιτική. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος: «Ό,τι φουσκώνει, ξεφουσκώνει».
Πράγματι, ο μασκοφόρος της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά δράση μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι παραμένει ένα ευτελές πολιτικό τρολ αλλά και μια καλτ φιγούρα που σταδιοδρόμησε σε μια εποχή που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.