Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρου με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα Ανδρέα Πάτση, τον οποίο διέγραψε η Νέα Δημοκρατία από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, φαίνεται ότι ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και στους επιχειρηματικούς-τραπεζικούς κύκλους. Χρειάστηκε ωστόσο να τον καταγγείλει στο facebook ο Παύλος Πολάκης για να γίνουν και ευρύτερα γνωστές οι δραστηριότητες του, για τις οποίες εκ πρώτης προκύπτουν τουλάχιστον ηθικά και δεοντολογικά ζητήματα. Μένει να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και θέματα για τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει πολιτικό ζήτημα, καθώς η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον βουλευτή της μετά τις καταγγελίες Πολάκη και αναρωτιέται κανείς γιατί χρειαζόταν οι αποκαλύψεις του Κρητικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για να το κάνει.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατομμυρίων, ενώ έχει λάβει σημαντικά ποσά από συμβάσεις με εταιρείες του δημοσίου. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση των ΕΛΤΑ που είχαν δώσει με απευθείας αναθέσεις πάνω από 1.000.000 ευρώ στη δικηγορική εταιρεία του. Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε και την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΤΑ Γιώργου Κωνσταντόπουλου. Στην ανακοίνωσή τους, τα ΕΛΤΑ αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος υπέβαλε την παραίτησή του για “λόγους ευθιξίας”, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν αυτοτελείς αμοιβές των ΕΛΤΑ προς τον κ. Πάτση, ο οποίος ήταν ο αντιπρόσωπος της DLA Piper στην Ελλάδα και “η αμοιβή του προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία και καταβάλλεται από αυτήν”.
Ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατομμυρίων, ενώ έχει λάβει σημαντικά ποσά από συμβάσεις με εταιρείες του δημοσίου.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκουν στην υπόθεση αυτή και τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος απαντά μέσω των συνεργατών του ότι τα ΕΛΤΑ δεν εποπτεύονται από το υπουργείο του, αλλά από το Υπερταμείο που διορίζει και την διοίκηση τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως σε ανακοίνωση του με τίτλο: «Όχι μόνο «κοράκι» κόκκινων δανείων ο Πάτσης, αλλά και με απευθείας αναθέσεις 1 εκατ. από τον Πιερρακάκη”, επιμένει ότι ο πρώην -πλέον- βουλευτής της Ν.Δ “εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για νομικές συμβουλές”. Και με νέα ανακοίνωση του ζητάει την εκδίωξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη, υποστηρίζοντας ότι «Χωρίς αποπομπή Πιερρακάκη που έδωσε 1 εκατ. ανάθεση στον Πάτση, η διαγραφή είναι προσχηματική” ενώ αναφέρει ότι ότι ο πρωθυπουργός τα γνώριζε όλα.
Τι λένε Μαξίμου και Πάτσης
Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού για την υπόθεση Πάτση, ανέφερε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος για τις δραστηριότητες του “που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς”. Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε ο βουλευτής Γρεβενών να τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η πρώτη απάντηση του Πάτση προς τον Πολάκη ήταν του τύπου η μπάλα στην εξέδρα, η οποία ξεκινούσε λέγοντας “Αγαπητέ Παύλο Πολάκη, καλημέρα από τα όμορφα Γρεβενά” και του ζητούσε να απολογηθεί “γιατί με την ψήφο του συγκυβέρνησε με την ακροδεξιά και πούλησε την Μακεδονία μας στις Πρέσπες”. Εκτός τόπου και χρόνου δηλαδή, απάντηση χωρίς σοβαρότητα, η οποία δεν έδινε καμία εξήγηση για τα επίμαχα ζητήματα.
Ετσι αναγκάστηκε να απαντήσει ξανά, αυτή τη φορά για να δικαιολογηθεί, μιλώντας για συκοφαντίες Πολάκη “ότι δήθεν είναι ιδιοκτήτης εισπρακτικής εταιρείας και ότι μέσω εταιρείας συμφερόντων του αγοράζει κόκκινα δάνεια από τράπεζες στο 1/25 της αξίας τους”.
Παραδέχθηκε όμως, ότι από το 1995 υπήρξε εξωτερικός δικηγόρος της Τράπεζας Πειραιώς. “Το 1996 η Τράπεζα αποφάσισε να ιδρύσει θυγατρική εταιρεία την Multi Collection, με σκοπό την διαχείριση των δανείων της και μόνο”. Στην εταιρεία αυτή λέει ότι “λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας” του, του ζητήθηκε να συμμετάσχει με ποσοστό 42%” η οποία, όμως όπως υποστηρίζει, το 2009 “έπαυσε κάθε δραστηριότητά της”. “Το 2010 σε συμφωνία με την τότε διοίκηση της τράπεζας ίδρυσα την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ ΑΕ. Σκοπός της εταιρείας ήταν να αγοράσει από την Τράπεζα αποσβεσθέντα δάνεια. Επρόκειτο για καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004 για τα οποία η Τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους. Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρεία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν, με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στην συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την Τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρεια κατέβαλε στην Τράπεζα το ποσό των 4,3 εκ. από δάνειο το οποίο είχε λάβει. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία θα αποπλήρωνε το δάνειο των 4,3 εκατομμυρίων. Η εταιρεία ΠΛΑΤΩΝ δεν εξέδωσε ποτέ καμία δικαστική απόφαση, ούτε προχώρησε σε καμία διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ενδιάμεσος μηχανισμός μεταξύ οφειλετών και Τράπεζας. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια είναι ανενεργή”.
Ο κ. Πάτσης στην ανακοίνωσή του κατηγορεί τον κ. Πολάκη, ότι “με μισές αλήθειες που ισοδυναμούν με ένα μεγάλο ψέμα, προσπάθησε ανεπιτυχώς για μια ακόμα φορά να μειώσει την επαγγελματική και επιχειρηματική διαδρομή του” και για αυτό, καταλήγει, ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Ποιός είναι ο Ανδρέας Πάτσης
Ο Ανδρέας Πάτσης είναι ένας δικηγόρος με πλούσια δραστηριότητα στους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα (ο γιος του είναι στο ΔΣ της Lyktos) και έπαιρνε δουλειές από την Intrum. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι εδώ και δεκαετίες σε αυτόν τον χώρο, με αρκετές εταιρείες που αναλαμβάνουν μικρές και μεγάλες δουλειές, όπως λένε για αυτόν, ενώ φέρεται να έχει μέχρι και εταιρεία στην Μύκονο που νοικιάζει αυτοκίνητα.
Στον δεύτερο γάμο του, πρώην βουλευτή Γρεβενών, πριν από λίγα χρόνια, με μία δημοσιογράφο επαρχιακού μέσου, είχε παραβρεθεί πλήθος επιχειρηματιών και πολιτικών. Η διαγραφή του μάλλον ξάφνιασε τους συνεργάτες και φίλους του, αφού η δραστηριότητα του ως νομικό γραφείο φαίνεται ότι ήταν γνωστή σε όλους στον χώρο αυτόν και τυπικά δεν θεωρείται παράνομη. Οι καταγγελίες του Παύλου Πολάκη όμως, μιλούν για παρανομίες, οπότε πέρα από το ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα που είναι προφανές, μένει να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και παράνομες πράξεις. Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε άλλωστε, ότι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πείστηκε από τις εξηγήσεις του, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για ερωτήματα που προκύπτουν.
Ένα βασικό θέμα που πρέπει να ερευνηθεί είναι και το πώς έπαιρναν τις δουλειές αυτές οι εταιρείες του Ανδρέα Πάτση και τι ρόλο έπαιζε σε αυτό η πολιτική του ιδιότητα.