ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα

ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα Facebook Twitter
Αυτό που παίζεται αυτές τις μέρες είναι θέατρο για μια ειλημμένη απόφαση και ο καβγάς είναι για το ποιος θα κρατήσει το κόμμα με τα «ασημικά». Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi
0


ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ
η λεγόμενη «φρουρά» του Τσίπρα επιχειρεί να αποκλείσει τον Στέφανο Κασσελάκη από το να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του κόμματος τον κάνουν να μοιάζει με ήρωα του Κάφκα, έτσι που βρέθηκε ξαφνικά μπλεγμένος στα γρανάζια της κομματικής γραφειοκρατίας. Το σκηνικό είναι σχεδόν εφιαλτικό. Δεν υπάρχουν κανόνες, ενώ δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα και ο βασικός λόγος για τον οποίο όλα αυτά υποβαθμίζονται στον δημόσιο διάλογο είναι το κωμικό στοιχείο που ενυπάρχει σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας του ΣΥΡΙΖΑ και τα σκεπάζει.

Από εκεί που, όταν εμφανίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, του άνοιγαν όλες τις πόρτες, τη μία μετά την άλλη, μέχρι να βρεθεί καλοδεχούμενος στο γραφείο του προέδρου στην Κουμουνδούρου, τώρα του κλείνουν πόρτες και παράθυρα, ενώ τον έχουν πετάξει έξω από το γραφείο στο οποίο είχε εγκατασταθεί και του πήραν τα κλειδιά. Τότε τον παρουσίαζαν ως το καλύτερο βιογραφικό, τώρα περίπου ως απατεώνα. Τότε δεν τους ενοχλούσε τίποτα σε αυτόν, τώρα τους ενοχλούν όλα. 

Το θέμα είναι ότι από την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ η κομματική γραφειοκρατία γνώριζε πολύ καλά ποιος ήταν ο Κασσελάκης, αλλά τους έκανε. Τότε τον παρουσίαζαν ως αριστερό χωρίς να πτοούνται ούτε από τα παλιά άρθρα του, ούτε από την περιουσία του ή το πολυτελές του lifestyle. Όλα αυτά τα δικαιολογούσαν. Δεν υπάρχει κάτι που δεν γνώριζαν και το έμαθαν τώρα. Όταν η υποψηφιότητά του πέρσι ήταν απέναντι στην Αχτσιόγλου, όλοι αυτοί που σήμερα του επιτίθενται τον αγκάλιαζαν, με πρώτους εκείνους που σήμερα είναι οι πιο επιθετικοί, όπως ο Γ. Τσίπρας, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρ. Σπίρτζης.

Όσο ακραίο ήταν πέρσι ότι του έστρωσαν κόκκινο χαλί και τον οδήγησαν στην ηγεσία του κόμματος, παρουσιάζοντάς τον ως πολιτικό με μεγάλο χάρισμα που θα νικούσε «τη δεξιά του Μητσοτάκη», άλλο τόσο ακραίο είναι και φέτος που, αντί να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά, φτιάχνουν νέους φωτογραφικούς κανονισμούς για να τον αποκλείσουν.

Παραδόξως, και αυτό τονίζεται από πολλούς παρατηρητές, ο μόνος που έχει κάνει την αυτοκριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος που έχει πει πως έκανε λάθη και ζητάει να μη διαγραφεί ο Κασσελάκης, αλλά να αντιμετωπιστεί πολιτικά, είναι ο Παύλος Πολάκης. Η «φρουρά» βλέπει τις επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις και φοβάται ότι, αν γίνουν εκλογές, μπορεί να τις κερδίσει. Αυτό δεν είναι διατεθειμένη να το επιτρέψει και η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν μπορεί να τον εμποδίσει, χωρίς να εκτίθεται και χωρίς να τραυματίζει και να συρρικνώνει κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ με τις αντιθεσμικές της μεθοδεύσεις. 

Όσο ακραίο ήταν πέρσι ότι του έστρωσαν κόκκινο χαλί και τον οδήγησαν στην ηγεσία του κόμματος, παρουσιάζοντάς τον ως πολιτικό με μεγάλο χάρισμα που θα νικούσε «τη δεξιά του Μητσοτάκη», άλλο τόσο ακραίο είναι και φέτος που, αντί να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά, φτιάχνουν νέους φωτογραφικούς κανονισμούς για να τον αποκλείσουν, διαρρέουν επιλεκτικά προσωπικά δεδομένα του και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον ωθήσουν σε συμπεριφορές που θα τον απομακρύνουν. 

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφερόταν θεσμικά, με σεβασμό στην ιστορία του και στους κανόνες. Το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη δεν ήταν για αυτούς θέμα μέχρι πρότινος και το υπερασπίζονταν όταν δεχόταν επιθέσεις για αυτό από τη Νέα Δημοκρατία (προβλήματα με το «πόθεν έσχες» τους είχαν και άλλα εύπορα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κ.ά., αλλά πάντα το κόμμα τα κάλυπτε όλα αυτά). 

Παρομοίως, τώρα αντιλήφθηκαν όλοι αυτοί ότι ο Βαγγέλης Αντώναρος δεν είναι αριστερός και ορισμένα στελέχη ζητούν να φύγει για τον «απρεπή» λόγο του. Για τον Αντώναρο, όμως (πριν διχαστούν για τον Κασσελάκη), στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι είναι ένας «προοδευτικός διανοούμενος» και θεωρούσαν σπουδαίες τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις του. Τώρα κάποιοι λένε ότι «τους κάνει ρεζίλι» και τον χρεώνουν στον Κασσελάκη, παραβλέποντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τον έφερε ο Τσίπρας και ότι πάντα έτσι μιλούσε. 

Αυτό που παίζεται αυτές τις μέρες είναι θέατρο για μια ειλημμένη απόφαση και ο καβγάς, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι για το ποιος θα κρατήσει το κόμμα με τα «ασημικά». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κι αυτός κάποια στελέχη και βουλευτές που είναι μαζί του και φαίνεται πως τον υποστηρίζει σημαντικό μέρος της βάσης. Εχθές που επισκέφθηκε τη Νέα Σμύρνη, τον υποδέχθηκαν ένθερμα πολλά μέλη και κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου». Μαζί του πάντως εχθές ήταν και η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Γιώτα Πούλου, η Ραλλία Χρηστίδου, η Κυριακή Μάλαμα, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Νάσος Παπαργυρόπουλος και Μέλπω Λεκατσά.

Όσο πιο φανερή γίνεται η προσπάθεια να τον αποκλείσουν και να τον διαγράψουν από το κόμμα, τόσο περισσότερο κερδίζει τη συμπάθεια των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ενέργειες της κομματικής γραφειοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ανεβάζουν τη δημοτικότητά του και αυτό έχει αρχίσει να τους προβληματίζει λίγο – αν και δεν μοιάζει ικανός λόγος για να υποχωρήσουν. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολάκης: Αντίθετος στη διαγραφή Κασσελάκη – «Να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο»

Πολιτική / Πολάκης: Αντίθετος στη διαγραφή Κασσελάκη – «Να πάρει πίσω το απαράδεκτο εξώδικο»

Παράλληλα, πρότεινε να οριστεί συνάντηση μεταξύ των υποψηφίων, είτε όλοι μαζί είτε με εκπροσώπους, για να καθοριστούν οι ημερομηνίες των debate, με στόχο την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

alimos

Ρεπορτάζ / ΣτΕ: Ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα ύψη των κτιρίων

Δήμοι, πολίτες και οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατασκευαστικές εταιρείες και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η επικείμενη κρίση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
δουκας ανδρουλακης

Οπτική Γωνία / Οι προκλήσεις και τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

Τα αδύναμα σημεία των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο είναι αρκετά. Θα καταφέρουν να αλλάξουν και να διορθώσουν ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και να μη χάσουν άλλη μια ευκαιρία;  
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Οπτική Γωνία / Οι γεωμέτρες και η πολιτική σύγκρουση

Για έναν κόσμο –πολίτες με ποικίλη προέλευση– αυτό που μετράει πια είναι μια κάποια πολιτική κομψότητα και ευπρέπεια ή παραμετρικά μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας· κυρίως όμως η αποφυγή των «περιπετειών».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Οπτική Γωνία / Γιατί αυξάνονται τα περιστατικά βίας στους νέους;

Πώς φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για βιασμό 5χρονου από συνομηλίκους του; Τι κάνει ο γονιός όταν το παιδί του αντιληφθεί ότι είναι ο θύτης, όχι το θύμα; Πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο και το online gaming την ανάπτυξη των εφήβων; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Οπτική Γωνία / «Δεν χρειάζεται να έχει ένας αστυνομικός προοδευτικές ιδέες, προέχει να είναι επαγγελματίας»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, μιλά για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία με αφορμή την έκδοση της έρευνας που συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Διεθνή / Επιστρέφει το χάος στη Μέση Ανατολή;

Ο φόβος γι’ αυτό που έρχεται εξαπλώνεται διαρκώς. Πού μπορεί να οδηγήσει η πολυμέτωπη πολεμική αναμέτρηση; Ποιες οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ασφάλεια; Πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
 Διαιρέσεις αντί για συναινέσεις 

Βασιλική Σιούτη / Δεκαπέντε χρόνια μετά την κρίση, τα κόμματα αρνούνται να αλλάξουν

Tην ώρα που ο γειτονικός μας κόσμος φλέγεται και η ευρωπαϊκή ηγεσία μοιάζει ανύπαρκτη, το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται περαιτέρω, αδυνατώντας να χαράξει μια κοινή γραμμή, ακόμα και για τα ζητήματα που αφορούν τη θέση της χώρας στη διεθνή συγκυρία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ