30 χρόνια φυλάκιση για άμβλωση

sara rogel Facebook Twitter
Στο Ελ Σαλβαδόρ, η Sara Rogel που εξέτιε ποινή φυλάκισης 30 ετών, επειδή είχε κάνει άμβλωση, αποφυλακίστηκε ύστερα από σχεδόν 10 χρόνια. Η τότε ηλικίας 22 χρονών φοιτήτρια συνελήφθη το 2012, όταν πήγε με αιμορραγία στο νοσοκομείο ισχυριζόμενη ότι πληγώθηκε από πτώση, δικάστηκε και καταδικάστηκε διότι τερμάτισε την εγκυμοσύνη. Το Ελ Σαλβαδόρ ποινικοποίησε τις αμβλώσεις με ολοκληρωτική απαγόρευση το 1998, και έκτοτε έχουν φυλακιστεί επίσης δεκάδες γυναίκες που είχαν αποβάλει ή είχαν γεννήσει θνησιγενή έμβρυα. Φωτ.: EPA
0

Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΡΥΣΟΣ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παραδέχθηκε ότι έχει πει και ψέματα, προκειμένου να μην τρομοκρατηθεί ο κόσμος, στις δηλώσεις του σχετικά με τις προβλέψεις του για τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης είναι από τους πιο σοβαρούς επιστήμονες που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πανδημίας. Ποια είναι, όμως, η σκοπιμότητα αυτής της εξομολόγησης, και τι πραγματικά προσφέρει;

Μετά τη δημόσια ομολογία του Άντονι Φάουτσι, τον περασμένο Ιούνιο, γνωρίζουμε ότι οι επιστήμονες είπαν ενσυνειδήτως ψέματα πως δεν είναι αναγκαίες οι μάσκες. Ήταν ένα «έντιμο ψέμα», όπως ειπώθηκε, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη μασκών N95 για το υγειονομικό προσωπικό. Μπορούμε να καταλάβουμε τη σκοπιμότητα να αποκατασταθεί η αλήθεια, διότι ήθελαν να αντιμετωπίσουν τους αρνητές της μάσκας, οι οποίοι επικαλούνταν τις παλιές τους δηλώσεις. 

Απεναντίας, η δήλωση του κ. Σαρηγιάννη δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σήμερα, δεδομένου ότι και δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, και θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μετά το πέρας της. Τέτοιες δηλώσεις διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στην επιστήμη, και τροφοδοτούν μέχρι και εξωφρενικές συνωμοσιολογικές θεωρίες. 

Δεν σχολιάζω την άποψη ότι το ψέμα ειπώθηκε για να αποφευχθεί ο πανικός. Ο πανικός είναι εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο, και θα μας πήγαινε μακριά η πραγμάτευσή του. Απλώς αναφέρω ενδεικτικά ότι ένας από τους μεγάλους μύθους που κυκλοφορούν είναι ότι μετά από σεισμό επικρατούν πανικός και ανορθολογικές συμπεριφορές. 

• • •

ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ

Η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται σε νέα διαμάχη, αυτή τη φορά για το ρύζι μπασμάτι.

Η Ινδία κατέθεσε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να χαρακτηριστεί το προϊόν της προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), που αν γίνει δεκτή θα εξασφαλίσει ότι θα είναι η μοναδική χώρα που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το όνομα «μπασμάτι» στην ΕΕ.

Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα για τις δύο αυτές χώρες, αποκλειστικές παραγωγούς του μπασμάτι.  Η ΕΕ εισάγει 300.000 τόνους μπασμάτι ετησίως, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από το Πακιστάν και το ένα τρίτο από την Ινδία. Το Πακιστάν αύξησε πολύ τις εξαγωγές προς την ΕΕ την τελευταία τριετία, διότι η Ινδία δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα φυτοφάρμακα.  

Η ΕΕ συστήνει φιλικό διακανονισμό. Αν, όμως, δεν βρεθεί και η ΕΕ επιλέξει να δικαιώσει την Ινδία, η μόνη διέξοδος για το Πακιστάν είναι να καταφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Ωστόσο, αν χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή του, μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς θα περάσει μόνιμα στους Ινδούς.

Σημειωτέον, ο ανταγωνισμός των δύο χωρών για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην παγκόσμια αγορά του ρυζιού είναι πολυετής και οξύς. Με 9,7 εκατομμύρια τόνους αξίας 6,8 δισ. δολάρια, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, ενώ το Πακιστάν τέταρτος, με 4,5 εκατομμύρια τόνους αξίας 2,2 δισ. δολάρια. 

Πηγή: Le Point, AlJazeera

basmati rice Facebook Twitter
Το ρύζι μπασμάτι είναι το τελευταίο θέμα τσακωμού ανάμεσα στο Πακιστάν και την Ινδία.

• • •

ΒΙΑΣΜΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Χθες η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι μία στις 10 φοιτήτριες και 1% των φοιτητών στην Ολλανδία βιάστηκαν, σύμφωνα με έρευνα σε 1.000 φοιτητές.

Οι περισσότεροι φοιτητές είπαν ότι γνώριζαν τον επιτιθέμενο είτε από ραντεβού είτε από πάρτι. Η Διεθνής Αμνηστία ορίζει τον βιασμό ως διείσδυση κάποιας μορφής δίχως συναίνεση, και εκπρόσωπός της διευκρίνησε ότι τα θύματα δεν ορίζουν αυτό που τους συνέβη ως βιασμό.

Στην ισχύουσα νομοθεσία της χώρας, ο βιασμός ορίζεται ως σεξουαλική βιαιοπραγία που χρησιμοποιεί εξαναγκασμό ή βία. Ο νέος υπό ψήφιση νόμος θα ορίζει το μη-συναινετικό σεξ ως βιασμό, με μέγιστη ποινή τα 9 έτη, οι δε ύποπτοι θα θεωρούνται ένοχοι αν αποδειχτεί ότι γνώριζαν πως κάποιος δεν ήθελε να κάνει σεξ.  

Πηγή: DutchNews.nl

• • •

ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Το 1979, η Κίνα επέβαλε την πολιτική του ενός παιδιού, με πολύ κακά δημογραφικά αποτελέσματα. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, ο δείκτης αντικατάστασης ήταν γύρω στο ανεκτό 2,1 (τις δεκαετίες 1960 και 1970 ήταν 6,0), αλλά τη δεκαετία του 1990 έπεσε στο 1,2 -1,3. 

Παρά τις προειδοποιήσεις για τις μελλοντικές δημογραφικές ανισορροπίες, η κυβέρνηση συνέχισε την ίδια πολιτική μέχρι το 2016, οπότε υιοθέτησε την πολιτική των δύο παιδιών, και πρόσφατα των τριών. Παρά μια αρχική άνοδο το 2017, ο δείκτης έπεσε από 1,49 το 2018 στο 1,47 το 2019, σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις επιστρέφει στα επίπεδα της δεκαετίας του ΄90.

Παράλληλα, αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής, με αποτέλεσμα οι ηλικίας άνω των 60 να είναι περισσότεροι από τα παιδιά ηλικίας 15 ετών και κάτω. Εκτιμάται ότι το 2050, ο αριθμός των ηλικιωμένων θα διπλασιαστεί, περνώντας από τα 254 εκατομμύρια σε σχεδόν 500. 

Οι τάσεις αυτές εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικούς παράγοντες (αστικοποίηση, κόστος διαβίωσης, πλουτισμός, κ.ά.), και συνεπάγονται μεγάλους κινδύνους για την κινεζική οικονομία λόγω συρρίκνωσης της εργατικής δύναμης (την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά 3,4 εκατομμύρια ετησίως) και μεγάλων πιέσεων στον δημόσιο προϋπολογισμό (συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση).  

Η επόμενη κινούμενη πληθυσμιακή πυραμίδα 1950 – 2100 δείχνει ότι, αν δεν λάβει δραστικά μέτρα, η Κίνα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού της. 

Πηγή: Project Syndicate

• • •

ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ

Επέτειος σήμερα της σφαγής του Διστόμου από τους Ναζί. 

Ακριβώς την ίδια μέρα με το Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944, τα SS ξεκλήρισαν επίσης ένα ολόκληρο χωριό, το Οραντούρ-συρ-Γκλαν (Oradour-sur-Glane) κοντά στη Λιμόζ της Γαλλίας.

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός του χωριού σφαγιάστηκε — 642 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων 247 γυναίκες και 205 παιδιά.

Με απόφαση του στρατηγού ντε Γκωλ, το χωριό ξανακτίστηκε δίπλα στο παλιό, το οποίο παρέμεινε όπως ήταν μετά την καταστροφή.

Οι θηριωδίες αυτές των αντιποίνων στον άμαχο πληθυσμό δείχνουν ότι ήταν κεντρική στρατηγική των Ναζί, καθώς είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη ήττα τους. Τα θηρία εξαγριώνονται, όταν καταλαβαίνουν ότι κινδυνεύουν.

Οραντούρ-συρ-Γκλαν Facebook Twitter
Το κατεστραμμένο από τους Ναζί γαλλικό χωριό Οραντούρ-συρ-Γκλαν. 
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ