3, 4 ή 6 ΔΟΣΕΙΣ;
Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν χθες πως η τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά της Covid-19 εξουδετέρωσε τη μετάλλαξη Όμικρον σε εργαστηριακά τεστ, αν και το σχήμα των δύο δόσεων ήταν σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα του ιού.
Σε συνέντευξή του στο CNBC αργότερα μέσα στην ημέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε πως πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη που βασίστηκε σε ένα «συνθετικό, εργαστηριακά δημιουργημένο αντίγραφο της παραλλαγής και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από τεστ στον πραγματικό ιό».
Και συμπλήρωσε: «Όταν δούμε τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε αν η Όμικρον καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο. Και το δεύτερο σημείο, νομίζω πως θα χρειαστούμε τέταρτη δόση».
Ο Μπουρλά προηγουμένως προέβλεπε ότι η τέταρτη δόση θα απαιτηθεί 12 μήνες μετά την τρίτη.
Χθες επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως το εμβόλιο, για την παραλλαγή Όμικρον, θα πρέπει να είναι τριδοσικό εμβόλιο». Δεν είναι σαφές, αν εννοούσε τις τρεις πρώτες δόσεις ή ότι θα απαιτηθούν 3 πρόσθετες δόσεις, ήτοι συνολικά 6.
Εξάλλου, ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες ότι ο ορισμός τού τι σημαίνει «πλήρως εμβολιασμένος» μάλλον θα αλλάξει για να περιλαμβάνει την αναμνηστική δόση, ιδίως τώρα που αυξάνονται οι αποδείξεις ότι η αναμνηστική δόση παρέχει την άριστη προστασία κατά της παραλλαγής Όμικρον.
Εν πάση περιπτώσει, στις επόμενες 10-15 μέρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση σχετικά με την Όμικρον.
Στο βίντεο η δήλωση του Ουγκούρ Σαχίν.
JUST IN - BioNTech CEO: Potentially upcoming vaccine for the #Omicron variant "should be a 3-dose vaccine." pic.twitter.com/ounAm4Fd41
— Disclose.tv (@disclosetv) December 8, 2021
Πηγή: CNBC, The Hill
• • •
Η ΔΑΝΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΚΡΟΝ
Έχοντας ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα εντοπισμού των παραλλαγών του ιού στην Ευρώπη, η Δανία έχει καταστεί η κύρια μελέτη περίπτωσης για την παραλλαγή Όμικρον.
Μολονότι απέκλεισε το καθολικό λοκντάουν, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Όσον αφορά την Όμικρον, η χώρα ανακοίνωσε 577 συνολικά κρούσματα της Όμικρον, αύξηση της τάξεως του 50% σε σχέση με την Τρίτη. Μέσα σε 11 μέρες, η Όμικρον από 2 κρούσματα ευθύνεται για το 2% των συνολικών κρουσμάτων.
Ο διευθυντής της δανέζικης Αρχής Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων (SSI), Χένρικ Ούλουμ, είπε ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων δεν είναι η κύρια αιτία των μέτρων. Η πρώτιστη ανησυχία είναι η Όμικρον, η οποία «διαδίδεται σαν πυρκαγιά», και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός μολυσμένων παιδιών που εισήχθησαν για νοσηλεία. Υπάρχουν επίσης λιγότερα που χρειάζονται οξυγόνο. Είναι, όμως, πολύ νωρίς να συμπεράνουμε ότι η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα. Πρέπει να θεωρήσουμε ότι χοντρικά δίνει τα ίδια συμπτώματα με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού».
Ο Ούλουμ είπε, επίσης, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η δυνητική επίδραση στο ήδη καταπονημένο υγειονομικό σύστημα, διότι η παρατηρούμενη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα καταλήξει σε ένα «δυσάρεστο, πραγματικά επίπεδο», και ανέφερε ότι υπάρχουν 6 ασθενείς λόγω της Όμικρον σε νοσοκομεία.
Πηγή: Informeret
• • •
ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
Η Ομοσπονδία των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ισπανίας καταδίκασε τα αντισημιτικά συνθήματα που πλημμύρισαν τους τοίχους ενός ισπανικού χωριού, όπως και ο δήμαρχός του.
Η επίθεση των ακροδεξιών ρατσιστών πραγματοποιήθηκε εξαιτίας του ονόματος του χωριού.
Το αρχικό όνομα του χωριού, «Χώρος Διαμονής Εβραίων», δόθηκε το 1035 όταν Εβραίοι κατέφυγαν σε αυτό για να γλυτώσουν από ένα πογκρόμ.
Για τους Εβραίους της Ισπανίας όλα άλλαξαν, όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος και η βασίλισσα Ισαβέλλα τους έδιωξαν από τη χώρα το 1492. Ύστερα από 135 χρόνια, το 1627, σε μια περίοδο ακραίων διώξεων από την Ιερά Εξέταση, το χωριό άλλαξε το όνομά του σε «Χώρος Εξόντωσης Εβραίων».
Πριν από 7 χρόνια, οι κάτοικοι αποφάσισαν με δημοψήφισμα να επαναφέρουν το αρχικό όνομα, και η περιφερειακή κυβέρνηση το ενέκρινε. Προφανώς, η απόφαση δεν άρεσε καθόλου στους ακροδεξιούς, που εκτόξευσαν απειλές εναντίον του δημάρχου.
Πηγή: The Guardian, The Jerousalem Post
• • •
ΑΤΕΛΗΣ ΣΥΝΩΝΥΜΙΑ
Αφέθηκε χθες ελεύθερος ο Σαουδάραβας που συνελήφθη την Τρίτη στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Σαρλ ντε Γκωλ, ως ύποπτος για δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο συλληφθείς ονομάζεται Khalid Al-Otaibi, όπως και ένας από την 15μελη ομάδα που, σύμφωνα με την έκθεση έρευνας του ΟΗΕ, δολοφόνησαν τον Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Τι συνέβη; Επρόκειτο για «ατελή συνωνυμία», διευκρίνησε ο δικηγόρος του συλληφθέντος. Στη Σαουδική Αραβία, το πατρώνυμο χαρακτηρίζει μια φυλή, όχι ένα άτομο. Η ταυτότητα ορίζεται με την αλυσίδα των ονομάτων του παππού, πατέρα και του γιού.
Τουλάχιστον όλα κύλησαν γρήγορα, ειδάλλως ο Khalid Al-Otaibi θα άρχιζε να νιώθει σαν ήρωας του Κάφκα.
Πηγή: Le Figaro
• • •
ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ, ΑΛΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ
Οι διεθνείς εξελίξεις, κυρίως όμως οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για το τι είναι η σοσιαλδημοκρατία στις μέρες μας, και ποιο είναι το μέλλον της.
Πολλά κείμενα έχουν γραφεί και θα γραφούν στους επόμενους μήνες. Τις αναζητήσεις αυτές, πιστεύω, θα μπορούσε να εμπλουτίσει η διάκριση του νομπελίστα οικονομολόγου, Αμάρτυα Σεν, ανάμεσα στην εισοδηματική ανισότητα και την οικονομική ανισότητα (που ταυτίζονται στις τρέχουσες συζητήσεις), και γιατί η δεύτερη είναι ιδιαίτερης βαρύτητας.
Το κρίσιμο σημείο είναι ότι η αποτίμηση του εισοδήματος είναι μέσο για άλλους σκοπούς και ένα ανάμεσα σε άλλα μέσα. Ασφαλώς, το εισόδημα είναι μεγάλης σημασίας, αλλά η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι βοηθάει το άτομο να κάνει πράγματα προκειμένου να επιτύχει καταστάσεις που έχει λόγους να επιθυμεί. Μια κοινωνία που σέβεται την ατομική ευημερία και ελευθερία πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων, όταν πραγματοποιεί διαπροσωπικές συγκρίσεις και κοινωνικές αξιολογήσεις.
Το παράδειγμα της οικογένειας είναι εύγλωττο:
«Ενδοοικογενειακή διανομή: Εισοδήματα που αποκτούν ένα ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας μοιράζονται σε όλους, εργαζόμενους και μη. Η οικογένεια είναι, λοιπόν, η βασική μονάδα για τη θεώρηση των εισοδημάτων από την άποψη της χρήσης τους. Η ευημερία ή ελευθερία των ατόμων μιας οικογένειας θα εξαρτάται από το πώς το οικογενειακό εισόδημα χρησιμοποιείται στην προαγωγή των συμφερόντων και στόχων των διαφορετικών μελών της οικογένειας. Συνεπώς, η ενδοοικογενειακή διανομή των εισοδημάτων είναι λίαν κρίσιμη παραμετρική μεταβλητή σύνδεσης των ατομικών επιτευγμάτων και ευκαιριών με το συνολικό επίπεδο του οικογενειακού εισοδήματος. Διανεμητικοί κανόνες που ακολουθούνται εντός της οικογένειας (π.χ. σχετικά με το φύλο ή την ηλικία ή τις θεωρούμενες ανάγκες) μπορεί να συνεπάγονται μεγάλη διαφορά όσον αφορά τις επιτυχίες και τα αδιέξοδα των μελών της οικογένειας». (Amartya Sen, From Income Inequality to Economic Inequality, 1997)
• • •
ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ-ΣΥΜΒΟΛΟ
Στις 8 Δεκεμβρίου 1974 διεξήχθη το δημοψήφισμα για το πολιτειακό με το οποίο τερματίστηκε οριστικά το καθεστώς της βασιλευομένης δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα ήταν αδιαμφισβήτητο: υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας τάχθηκε το 69,18%, ενώ υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας το 30,82%.
Η μετάβαση στο νέο καθεστώς έγινε δίχως να ανοίξει ρουθούνι. Ακόμη σημαντικότερο υπήρξε το γεγονός ότι το περίπου 31% των «βασιλικών» εξαερώθηκε πάρα πολύ σύντομα. Έκτοτε, οι βασιλείς και οι γόνοι τους απασχολούν τις κοσμικές στήλες.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (η Νέα Δημοκρατία κράτησε ουδέτερη στάση), και σημαντικοί επώνυμοι έδωσαν τη μάχη για την αβασίλευτη δημοκρατία.
Αν μπορούσε να μετρηθεί, όμως, τη μεγαλύτερη ίσως ζημιά στον βασιλιά έκανε το σκίτσο του Σπύρου Ορνεράκη — ο μπόμπιρας που κάνει το πιπί του σε ένα στέμμα. Πώς και γιατί αυτό το «πρόχειρο» σκίτσο, κατά τον δημιουργό του, αναδείχθηκε τάχιστα σε σύμβολο υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας αποτελούν ενδιαφέροντα ερωτήματα για τους μελετητές.