ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η «ΚΟΥΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»
Είναι γεγονός ότι η Δύση έχει πετύχει πρωτοφανή ενότητα απέναντι στις προκλήσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως αποδείχθηκε και στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Το ερώτημα πλέον είναι πόσο θα κρατήσει, καθώς φαίνεται ότι η λεγόμενη «κούραση από τον πόλεμο» αυξάνεται, και τα σημάδια από την παγκόσμια οικονομία μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.
Τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης στις ΗΠΑ, που διενέργησε η YouGov για λογαριασμό της συντηρητικής οργάνωσης Concerned Veterans of America (CVA), είναι αποκαλυπτικά για τις προτεραιότητες των πολιτών.
Στην ερώτηση «Από τα παρακάτω θέματα, ποιο θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα του προέδρου Μπάιντεν;», μόλις το 8% από τους 1.000 ερωτηθέντες απάντησε «Να διασφαλίσει την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία». Απεναντίας, η πιο δημοφιλής απάντηση σε ποσοστό 38% ήταν «Να μειώσει ή να εξαλείψει τον πληθωρισμό». Ακόμη χειρότερα, τα θέματα «επίλυση της ενεργειακής κρίσης», «μείωση του κόστους και βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη» και «κάτι άλλο» έλαβαν όλα υψηλότερα ποσοστά απαντήσεων από την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ένας Ουκρανός δημοσιογράφος παρουσίασε εύγλωττα την κατάσταση: «΄Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πουλήσεις ιστορίες για την Ουκρανία΄, είπε ένας συνάδελφός μου από ένα διεθνές τηλεοπτικό συνεργείο, καθώς περνούσαμε από βομβαρδισμένες πολυκατοικίες στην πόλη Μποροντιάνκα, βόρεια του Κιέβου. ΄Ο κόσμος έχει κουραστεί από αυτόν τον πόλεμο’».
Η ενότητα της Δύσης δεν κινδυνεύει, αλλά οι προτεραιότητες χωρών ενδέχεται να αλλάξουν. Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου, ο δε Εμ. Μακρόν είναι αναγκασμένος πλέον να διατηρεί λεπτές ισορροπίες.
Η Γερμανία, που για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια εμφάνισε εμπορικό έλλειμμα, αντιμετωπίζει το οξύτερο πρόβλημα. Ολόκληροι κλάδοι στη Γερμανία (αλουμίνιο, το γυαλί, χημική βιομηχανία) θα μπορούσαν να καταρρεύσουν λόγω των περικοπών στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε η επικεφαλής της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Γιασμίν Φαχίμι.
Σημειωτέον, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί μετά την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του αγωγού για συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ροές φυσικού αερίου ενδέχεται να μην επανέλθουν μετά τις προγραμματισμένες εργασίες, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει την αποθήκευση καυσίμων ενόψει του χειμώνα, όταν η ζήτηση αυξάνεται.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε φάση πολέμου φθοράς με σταθερά κέρδη των Ρώσων. Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μια στρατιωτική επιτυχία για να αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.
Πηγή: The Interpreter - Lowy Institute, Politico, Insider
• • •
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΙΝΙΓΚΡΑΝΤ
Η διακίνηση αγαθών προς το εξκλάβιο της Ρωσίας, Καλίνινγκραντ, μέσω της Λιθουανίας θα επανέλθει μάλλον σε κανονικούς ρυθμούς εντός των ημερών, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πλησιάζουν προς μια συμβιβαστική συμφωνία με το κράτος της Βαλτικής προκειμένου να εκτονωθεί η διαμάχη με τη Μόσχα.
Η κρίση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας προήλθε από την απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Ρωσία στο Καλίνινγκραντ.
Η συμβιβαστική λύση προβλέπει ότι η Μόσχα θα μπορεί μεν να χρησιμοποιεί τη διαδρομή διαμετακόμισης για όλα τα αγαθά, αλλά μόνο για περιορισμένες ποσότητες. Προβλέπονται, επίσης, εξαιρέσεις στις ποσότητες, αν είναι επαρκώς αιτιολογημένες.
Η κύρια αντίδραση προήλθε από τη Γερμανία με το επιχείρημα ότι οι κανόνες για τη διαμετακόμιση αγαθών «πρέπει φυσικά να καθοριστούν υπό το πρίσμα ότι πρόκειται για αποστολές μεταξύ δύο τμημάτων της Ρωσίας», όπως είχε δηλώσει ο Όλαφ Σολτς κατά την ολοκλήρωση της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Παρά ταύτα, ορισμένοι στο Βίλνιους θεωρούν την απόφαση ως ήττα και η δυσαρέσκεια με το Βερολίνο είναι σημαντική. Οι Λιθουανοί αφενός θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέκυψε στις απειλές της Μόσχας και, αφετέρου, ότι η φήμη της χώρας τους έχει πληγεί.
Πηγή: Spiegel, Politico, Reuters
• • •
50 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
Μια 23χρονη καταδικάστηκε στο Ελ Σαλβαδόρ σε 50 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές περιστάσεις ― την ανώτατη ποινή ―, επειδή έφερε σε ηλικία 19 ετών στον κόσμο ένα κοριτσάκι, το οποίο επέζησε μόνο λίγες ώρες, σε μια τουαλέτα λόγω μαιευτικού επείγοντος περιστατικού, κατήγγειλε τη Δευτέρα η Ομάδα Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης (Acdatee).
Η ετυμηγορία, που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου, βασίζεται σε «καθαρές και απλές προκαταλήψεις λόγω φύλου», αναφέρει η φεμινιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της, δηλώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για να επιτύχει την απελευθέρωσή της.
Ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε το δικαστήριο είναι ότι η νεαρή γυναίκα απέτυχε να εκπληρώσει το καθήκον της ως μητέρα να είναι «η πηγή προστασίας των παιδιών της σε όλες τις περιστάσεις της ζωής», σύμφωνα με την Acdatee.
Η νεαρή μητέρα, που αναγνωρίζεται μόνο με το μικρό όνομα Λέσλι, είναι μέλος μεγάλης οικογένειας φτωχών αγροτών που ζουν σε σπίτι χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Η Λέσλι γέννησε εν αγνοία της στο αποχωρητήριο του σπιτιού της, και το κορίτσι, που γεννήθηκε ζωντανό μετά από 37 έως 40 εβδομάδες κύησης, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, επέζησε μόνο λίγες ώρες.
«Ένιωσα κάτι να βγαίνει (από το σώμα μου), ήταν σκοτεινά και δεν μπορούσα να δω τι απέβαλα», δήλωσε τότε η Λέσλι. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου έλαβε τρεις μεταγγίσεις αίματος πριν συλληφθεί.
Πηγή: Le Temps, Reuters
• • •
ΥΨΩΘΗΚΕ Η ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΦΙΔΟΝΗΣΙ;
Τελικά, υψώθηκε ή όχι η σημαία της Ουκρανίας στο Φιδονήσι;
Η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, Ναταλία Χουμένιουκ, δήλωσε χθες ότι η σημαία της χώρας έχει μεν πέσει στο Φιδονήσι, αλλά δεν έχει ακόμη υψωθεί, διευκρινίζοντας τα σχόλιά της νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
«Η σημαία ρίχτηκε στο νησί από ελικόπτερο. Θα περιμένει την άφιξη των στρατευμάτων και στη συνέχεια θα κυματίσει», δήλωσε η Χουμένιουκ στο CNN. Εξήγησε επίσης ότι τα σχόλιά της σχετικά με την έπαρση της σημαίας θα πρέπει να «κατανοηθούν μεταφορικά». «Κανείς δεν έχει αποβιβαστεί στο νησί», είπε.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Χουμένιουκ είχε δηλώσει ότι η ουκρανική σημαία κυματίζει στο Φιδονήσι μετά την ανακατάληψή του από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Πηγή: CNN
• • •
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΕ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Ο μουσουλμάνος ιδιοκτήτης εστιατορίου, Mohammad Talib, συνελήφθη στην Ινδία, επειδή πουλούσε κοτόπουλο τυλιγμένο σε εφημερίδες με φωτογραφίες ινδουιστικών θεοτήτων, ανακοίνωσε η αστυνομία τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.
«Κοιτάζει κανείς προσεκτικά τους τίτλους μιας εφημερίδας ή τις φωτογραφίες προτού τη χρησιμοποιήσει ως περιτύλιγμα; Μπορεί κάποιος να μπει στη φυλακή γι' αυτό; Δεν έχει πληγώσει ποτέ τα συναισθήματα κανενός», αναρωτήθηκε ένα μέλος της οικογένειας του συλληφθέντος.
Ένας εργαζόμενος στο εστιατόριο του Talib, δήλωσε ότι ο εργοδότης του είχε αγοράσει εφημερίδες από μια αποθήκη και τις χρησιμοποιούσε για να συσκευάζει τρόφιμα για τους πελάτες, όπως κάνουν και άλλα καταστήματα.
Ο Talib συνελήφθη ύστερα από καταγγελία ινδουιστών, οι επιθέσεις των οποίων εναντίον των μουσουλμάνων, συχνά πολύνεκρες, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Παρεμπιπτόντως, ουδείς σχολίασε αν τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής στην εστίαση.
Πηγή: The Times of India
• • •
Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ
Η Αλγερία γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια από την ανεξαρτησία της.
Μέσα στο κλίμα της απο-αποικιοκρατίας που σάρωσε τον πλανήτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά από από επτάμισι χρόνια πολέμου μεταξύ των Αλγερινών ανταρτών και του γαλλικού στρατού, επεβλήθη κατάπαυση του πυρός στις 18 Μαρτίου 1962 με τις ιστορικές συμφωνίες του Εβιάν. Ακολούθησε η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλγερίας στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους, η οποία είχε εγκριθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από το 99,72% των ψήφων στο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.
Η νίκη αυτή των Αλγερινών είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, αλλά οι αριθμοί που δίνει κάθε πλευρά αμφισβητούνται. Αναντίρρητα, ωστόσο, επρόκειτο για εξαιρετικά θανατηφόρο πόλεμο στον οποίο διεπράχθησαν ωμότητες.
Εξήντα χρόνια μετά οι πληγές παραμένουν ανοιχτές στην Αλγερία και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της πρώην αποικίας της. Μετά την πρώτη εκλογή του, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να κατευνάσει τις μνήμες και να συμφιλιώσει τους δύο λαούς με σειρά συμβολικών χειρονομιών και άλλων πρωτοβουλιών. Πάντως, η Γαλλία αποκλείει μέχρι σήμερα να ζητήσει οποιαδήποτε «συγγνώμη».