«ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ»
Οι New York Times δημοσιεύουν σήμερα άρθρο του Τζο Μπάιντεν στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος θέτει τα όρια της αμερικανικής στρατηγικής υποστήριξης της Ουκρανίας. Στο δημοσίευμα, με τίτλο «Τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει η Αμερική στην Ουκρανία», αναφέρει:
«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αν και διαφωνώ με τον κ. Πούτιν και βρίσκω τις ενέργειές του εξωφρενικές, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προσπαθήσουν να επιβάλουν την απομάκρυνσή του στη Μόσχα. Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι σύμμαχοί μας δεν δέχονται επίθεση, δεν θα εμπλακούμε άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση, είτε στέλνοντας αμερικανικά στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία είτε επιτιθέμενοι στις ρωσικές δυνάμεις. Δεν ενθαρρύνουμε ούτε εξουσιοδοτούμε την Ουκρανία να χτυπήσει πέρα από τα σύνορά της. Δεν θέλουμε να παρατείνουμε τον πόλεμο μόνο και μόνο για να πλήξουμε τη Ρωσία».
Ο Τζο Μπάιντεν προσθέτει: «Η αρχή μου καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης ήταν ‘Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία’. Δεν θα πιέσω την ουκρανική κυβέρνηση — ιδιωτικά ή δημόσια — να προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις. Θα ήταν λάθος και αντίθετο προς τις καθιερωμένες αρχές να γίνει κάτι τέτοιο».
Παράλληλα, η Wall Street Journal ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στον Λευκό Οίκο, ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παράσχουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα ακριβείας που μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε απόσταση άνω των 60 χιλιομέτρων. Ο σχεδιασμός αυτός είναι πλήρως συμβατός με το κριτήριο που έθεσε ο Μπάιντεν για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον στα πεδία των μαχών.
Σημειωτέον, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που ξεκίνησε η Ιταλία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά από την 24η Φεβρουαρίου που ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ κάνει λόγο για στήριξη ειρηνευτικού σχεδίου.
Πηγή: The New York Times, The Wall Street Journal, Le Monde
• • •
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Η άρση του αποκλεισμού της Οδησσού με στρατιωτικά μέσα θα ήταν «επιχείρηση υψηλού κινδύνου», προειδοποίησε χθες Τρίτη ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, κατά την άφιξή του στο Λονδίνο, τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του.
«Το άνοιγμα αυτών των θαλάσσιων οδών θα απαιτούσε πολύ σημαντική στρατιωτική προσπάθεια από μια χώρα ή ομάδα χωρών», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στη Φινλανδία και τη Σουηδία, δύο χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πριν από τις τελετές μνήμης για την απόβαση στη Νορμανδία. Μια απόφαση, η οποία θα μπορούσε να προέλθει μόνο από τον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να «βασίζεται στο κόστος, τον κίνδυνο, το όφελος και την πιθανότητα επιτυχίας», πρόσθεσε ο Μίλεϊ.
Η νέα αυτή απόρριψη, μετά τη βρετανική, της χρήσης στρατιωτικών μέσων για το ξεμπλοκάρισμα της Μαύρης Θάλασσας, διατυπώνεται σε περίοδο διεθνούς κινητικότητας. Χθες, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έγραψε σε τουίτ: «Η Ουκρανία εργάζεται σε μια διεθνή επιχείρηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ με τις ναυτικές δυνάμεις των εταίρων που θα διασφαλίζουν σίγουρη εμπορική διαδρομή χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια».
Απεναντίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις, όπως καταγράφηκε στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις ‘Λωρίδες Αλληλεγγύης’ που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πηγή: Le Monde, ΑΠΕ-ΜΠΕ
• • •
ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ
Σχεδόν οι μισοί από τους καλλιεργητές και κατασκευαστές τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξορθολογίσει ή μειώσει την παραγωγή τους λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Έρευνα για την αγορά εργασίας τροφίμων του Μαΐου 2022 της Ένωσης Παρόχων Εργασίας (ALP) διαπίστωσε ότι το 49% των καλλιεργητών και των παραγωγών τροφίμων έχουν μειώσει την παραγωγή τους λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού· και πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) αυτών των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κατώτερους και ανειδίκευτους εργάτες, από τις οποίες το 45% δηλώνει ότι οι ελλείψεις αυτές είναι χρόνιες.
Μια έκθεση επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, αναγνωρίζει «την ανάγκη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να αυξηθεί η συνολική προσφορά εργατικού δυναμικού μέσω αναθεωρημένων μεταναστευτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης».
Πηγή: Farminguk
• • •
ΤΑΝΚΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο γαλλικό κανάλι TF1, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε το εξής καταπληκτικό επιχείρημα προκειμένου να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «Τι θα έκανε η Γαλλία, αν το Βέλγιο απαγόρευε τα γαλλικά;».
Προσπερνώ την εξωφρενική ιδέα ότι γλωσσικά ζητήματα επιλύονται με τα τανκς. Προσπερνώ, επίσης, το γεγονός ότι εθνικές μειονότητες στη Ρωσία διαμαρτύρονται για τη γλωσσική καταπίεση που υφίστανται, όπως αποκάλυψε η ειδική στη ρωσική κοινωνία, καθηγήτρια Αν Κολίν-Λεμπεντέφ.
Το κωμικό είναι ότι τα γαλλικά έχουν απαγορευτεί σε κάποιες περιπτώσεις στη Φλάνδρα.
Ο δήμαρχος του Μενίν, μιας συνοριακής πόλης 33.000 κατοίκων στη Φλάνδρα του Βελγίου, αποφάσισε το 2013 ότι η διοίκηση δεν θα απευθύνεται στους γαλλόφωνους πολίτες στα γαλλικά, και το 2019 ένα σχολείο απαγόρευσε τους μαθητές να μιλούν γαλλικά.
Ωστόσο, τανκς δεν εισέβαλαν στο Βέλγιο, πιθανόν επειδή δεν είχαν απαγορεύσει τη νοηματική γλώσσα...
• • •
ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλος υπερήλικας στην ιστορία της ανθρωπότητας που να έχει προκαλέσει τόσα πολλά και τόσο έντονα πάθη όσο ο 99χρονος Χένρι Κίσινγκερ με τις δηλώσεις του για την Ουκρανία. Τώρα είναι η σειρά τού 101χρονου Εντγκάρ Μορέν.
Γράφει ο διάσημος Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος σε άρθρο του στον L’OBS (26.05.2022):
«Για να υπάρξει ειρήνη συνθηκολόγησης, όπως αυτή της Γαλλίας το 1871 και το 1940, πρέπει οι ηττημένοι να ηττηθούν κατά κράτος. Ειδάλλως, η ειρήνη είναι θέμα συμβιβασμού που διαμορφώνεται ανάλογα με την ισορροπία δυνάμεων και τις λεπτές πτυχές της διπλωματίας.
Επί του παρόντος, η ισορροπία δυνάμεων είναι λίγο πολύ ίση, με τη ρωσική δυσκολία να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς: ακόμη και ενδεχόμενη κατοχή θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων χωρίς να ηττηθεί η Ουκρανία. Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί μια ουκρανική επίθεση που θα έσπρωχνε τους ρωσικούς στρατούς πίσω στα σύνορα, αλλά η Ρωσία θα εξακολουθούσε να αποτελεί τεράστια στρατιωτική απειλή.
Επομένως, ένας ειρηνικός συμβιβασμός είναι εφικτός, παρά τις εκατέρωθεν καταδίκες και τα υπερβολικά μίση που τείνουν να τον αποτρέψουν.
Ο συμβιβασμός προϋποθέτει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά ανεξαρτησία δεν σημαίνει απαραίτητα εδαφική ακεραιότητα».
Πηγή: L’OBS
• • •
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΚΟΙΝΟ
Το περίφημο θεατρικό έργο του Ιονέσκο, «Η φαλακρή τραγουδίστρια, ανέβηκε στη σκηνή τον Μάιο του 1950 δίχως καταρχάς να προσελκύσει θεατές. Κάποιος ρώτησε τότε τον Ιονέσκο:
– Έχετε κάποιον ρόλο στο έργο σας;
– Ναι, αυτόν του κοινού.