Κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά: Δεν γεμίζουν τα στομάχια με ηθικολογίες

chicken Facebook Twitter
Eρευνητές αγγλικών πανεπιστημίων έδειξαν σε πρόσφατη μελέτη, χρησιμοποιώντας χρονολόγηση άνθρακα, ότι τα κοτόπουλα εξημερώθηκαν περίπου μεταξύ 1650 και 1250 π.Χ. στην κεντρική Ταϊλάνδη, πολύ αργότερα από τα 10.000 χρόνια που ήταν η δεσπόζουσα άποψη μέχρι σήμερα.
0

ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει 14 χώρες, οι περισσότερες στην Αφρική, ότι ρωσικά πλοία γεμάτα με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά μπορεί να κατευθύνονται προς το μέρος τους, θέτοντας ένα δίλημμα σε χώρες που αντιμετωπίζουν τρομερές ελλείψεις τροφίμων, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

«Δεν πρόκειται για δίλημμα», δήλωσε ο διευθυντής Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών HORN στην Κένυα, Hassan Khannenje. «Οι Αφρικανοί δεν νοιάζονται από πού παίρνουν τα τρόφιμά τους και αν κάποιος πρόκειται να ηθικολογεί γι' αυτό, κάνει λάθος». «Η ανάγκη για τρόφιμα είναι τόσο πιεστική», πρόσθεσε, «που δεν είναι κάτι που χρειάζεται να συζητήσουν».

Με τις τιμές των σιτηρών να έχουν αυξηθεί κατά 23%, 17 εκατ. άτομα να πεινούν λόγω της ξηρασίας και 200.000 στη Σομαλία να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, οι πιέσεις των ΗΠΑ σε αφρικανικές χώρες να μην αγοράσουν κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά το πιθανότερο είναι να αποτύχουν. Διότι ουδείς και ουδέποτε γέμισε στομάχια με ηθικολογίες.

Πηγή: The New York Times

africa hunger Facebook Twitter
Με τις τιμές των σιτηρών να έχουν αυξηθεί κατά 23%, 17 εκατ. άτομα να πεινούν λόγω της ξηρασίας και 200.000 στη Σομαλία να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού, οι πιέσεις των ΗΠΑ σε αφρικανικές χώρες να μην αγοράσουν κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά το πιθανότερο είναι να αποτύχουν.

• • •

ΚΥΝΙΚΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε, χθες Δευτέρα 6 Ιουνίου, «αξιόπιστες» τις αναφορές ότι η Ρωσία «κλέβει» τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, μπλοκαρισμένες εξαιτίας του πολέμου, «για να τις πουλήσει για δικό της κέρδος». «Όλα αυτά είναι σκόπιμα», δήλωσε σε τηλεσυνέδριο για την επισιτιστική ανασφάλεια, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι «εκβιάζει» για να άρει τις διεθνείς κυρώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Χθες, επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε με τουίτ του ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος τερματικός σταθμός σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάγιεφ καταστράφηκε από ρωσικό πύραυλο. Οι φλόγες έσβησαν τελικά χθες βράδυ, δύο ημέρες μετά τον βομβαρδισμό. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, μια τέτοια ρωσική επίθεση συμβάλλει στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση: «Υπό το πρίσμα τέτοιων αναφορών, η παραπληροφόρηση που εξαπλώνεται από τον Πούτιν για την απόκρουση των ευθυνών γίνεται όλο και πιο κυνική».

Ο εκβιασμός των Ρώσων με τα σιτηρά είναι πασιφανής. Αυτό που δεν είναι φανερό ακόμη είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί.

Το πρόβλημα σύντομα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο μετά τη νέα σοδειά. Η ποσότητα των σιτηρών που προορίζονται για εξαγωγή και έχουν μπλοκαριστεί στην Ουκρανία θα μπορούσε να τριπλασιαστεί «μέχρι το φθινόπωρο» σε 75 εκατομμύρια τόνους, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή: Le Monde

Μικολάγιεφ Facebook Twitter
Ο δεύτερος μεγαλύτερος τερματικός σταθμός σιτηρών της Ουκρανίας στο Μικολάγιεφ στις φλόγες καταστράφηκε από ρωσικό πύραυλο στις 5 Ιουνίου 2022.

• • •

ΤΟ «ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ»
Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι υπαρκτός, αλλά δεν όχι για επιθέσεις τύπου Χιροσίμα. Υπάρχουν επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα μικρού βεληνεκούς και μικρής ισχύος. 

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τέτοια συστήματα από το 1961, όπως τον φορητό μίνι εκτοξευτή πυρηνικών κεφαλών M-29 Davy Crockett, εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή ισχύος 20 τόνων TNT.

Ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι χειριστές του έδωσαν στην πολεμική κεφαλή το παρατσούκλι «ατομικό καρπούζι».

M-29 Davy Crockett Facebook Twitter
Ο φορητός μίνι εκτοξευτή πυρηνικών κεφαλών M-29 Davy Crockett, εξοπλισμένος με πυρηνική κεφαλή ισχύος 20 τόνων TNT.

• • •

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΡΙΕΣ
Υπήρχε ζωή και πριν από το Ίντερνετ, άρα και απορίες.

Από το 1944 έως το 1979, οι βιβλιοθηκονόμοι της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης αρχειοθέτησαν γραπτά αιτήματα και κατέγραψαν ορισμένες από τις τηλεφωνικές κλήσεις. Ιδού ορισμένες από τις εξωφρενικές απορίες.

«Τι είδους μήλο έφαγε η Εύα;» (Τηλεφωνικό αίτημα, 28.09.1956)

«[Ερώτηση:] Μπορείτε να μου πείτε το πάχος ενός γραμματοσήμου των ΗΠΑ με την κόλλα πάνω του;

[Απάντηση:] Λυπούμαστε που δεν μπορούμε να σας το πούμε τόσο γρήγορα, γιατί δεν ρωτάτε το ταχυδρομείο;

[Ανταπάντηση:] Εδώ είναι το ταχυδρομείο». (11.01.1963)

«Γιατί οι αγγλικοί πίνακες του 18ου αιώνα έχουν τόσους πολλούς σκίουρους και πώς τους εξημέρωναν ώστε να μην δαγκώνουν τον ζωγράφο;» (10.1976) 

«Έχει κανείς το κοπιράιτ της Βίβλου;» (14.11.1979)

Πηγή: Flashbak

post it Facebook Twitter
«Έχει κανείς το κοπιράιτ της Βίβλου;» ρώτησε ένας Αμερικανός τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.

• • •

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ
Ο Ντιέγκο Βελάσκεθ, «ζωγράφος των ζωγράφων» (Μανέ), «ο μεγαλύτερος ζωγράφος που υπήρξε ποτέ» (Νταλί), γεννήθηκε στη Σεβίλλη και βαπτίστηκε στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου στις 6 Ιουνίου 1599.

Ο Μισέλ Φουκώ αφιέρωσε το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του «Οι λέξεις και τα πράγματα» στο αριστούργημα του Βελάσκεθ «Las Meninas» (Οι Δεσποινίδες των Τιμών). Γράφει:

«Ίσως σε αυτόν τον πίνακα του Βελάσκεθ να υπάρχει κάτι σαν την αναπαράσταση της κλασικής αναπαράστασης και τον ορισμό του χώρου που ανοίγει. Πράγματι, επιχειρεί να αναπαραστήσει τον εαυτό της με όλα τα στοιχεία της, με τις εικόνες της, τις ματιές στις οποίες προσφέρεται, τα πρόσωπα που καθιστά ορατά, τις χειρονομίες που τη γεννούν. Αλλά εκεί, σε αυτή τη διασπορά που συγκεντρώνει και απλώνεται μαζί, υποδεικνύεται επιτακτικά από όλες τις πλευρές ένα ουσιαστικό κενό: η αναγκαία εξαφάνιση αυτού που το θεμελιώνει, — εκείνου στον οποίο μοιάζει και εκείνου στα μάτια του οποίου είναι μόνο μια ομοιότητα. Αυτό ακριβώς το θέμα — το οποίο είναι το ίδιο — καταργήθηκε. Και απελευθερωμένη επιτέλους από τη σχέση που την αλυσόδενε, η αναπαράσταση μπορεί να δοθεί ως καθαρή αναπαράσταση» (Les mots et les choses, κεφ. 1).

Las Meninas Facebook Twitter
Ντιέγκο Βελάσκεθ, «Las Meninas» (Οι Δεσποινίδες των Τιμών), 1656, Μουσείο του Πράδο.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ονομάζομαι Μαχμούντ Χαλίλ και είμαι πολιτικός κρατούμενος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / «Ποιος έχει το δικαίωμα να έχει δικαιώματα;»

Ο Παλαιστίνιος μεταπτυχιακός φοιτητής του Κολούμπια και κάτοχος πράσινης κάρτας, που συνελήφθη και κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, υπαγόρευσε προς την οικογένειά και τους φίλους του την παρακάτω επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στον Guardian.
LIFO NEWSROOM
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ