Δολοφονίες στον υπόκοσμο και η λογική «ασ’ τους να φαγώνονται μεταξύ τους»

myanmar vigil Facebook Twitter
Περισσότεροι από 700 νεκροί πολίτες μέχρι σήμερα, από τους οποίους 82 νεκροί μόνο την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Μπάγκο, δεν έχουν πτοήσει τους Βιρμανούς, που το βράδυ της Κυριακής διαδήλωσαν με φακούς στα χέρια μαζικά στους δρόμους ή ατομικά όπου βρίσκονταν. Φωτ.: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image
0

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΙΧΝΙΑΣΗΣ

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό πρόβλημα: τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα, που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια, ιδίως όσα σχετίζονται με «συμβόλαια θανάτου» και δολοφονίες στον υπόκοσμο.

Η λογική «ασ’ τους να φαγώνονται μεταξύ τους» δεν είναι αποδεκτή σε μια ευνομούμενη πολιτεία για δύο τουλάχιστον λόγους.

Πρώτον, η χώρα πρέπει να αποδείξει ότι έχει διαρκές μέτωπο εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν οδηγεί τους ενόχους στη δικαιοσύνη.

Δεύτερον και κυρίως, έχουν γραφεί και ακούγονται πολλά για διαπλοκή του υποκόσμου με θεσμούς και πρόσωπα του κράτους. Δεν χρειάζεται σοφία για να συμπεράνει κανείς ότι αυτή η αχλή υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς.

Η εξοικείωση, άρα η αδιαφορία και η ανοχή, των πολιτών με τούτη την αρρωστημένη και διόλου τιμητική για τη χώρα μας κατάσταση δεν είναι καλός προάγγελος, διότι δεν θέλει πολύ για να «νομιμοποιήσει» κάθε είδους βία.

• • •

ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ

Το Κράσνικ, μια πόλη της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία, αποφάσισε να ανακηρυχθεί τον Μάιο του 2019 «free of LGBT». Ήταν μία από τις πολλές πόλεις της περιοχής που πήραν παρόμοια απόφαση, υπακούοντας στην γραμμή του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού, εθνικιστικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Η απόφαση αυτή στην πόλη της αγροτικής και θρησκευτικής Πολωνίας των 32.000 κατοίκων, που η πλειονότητά της ήταν Εβραίοι το 1943 και μετά τον πόλεμο δεν είχε μείνει κανένας, έμοιαζε δίχως κόστος.

Ωστόσο, μια γαλλική πόλη διέκοψε τους δεσμούς με το Κράσικ, η Νορβηγία ακύρωσε τη χρηματοδότηση έργων ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων, και η Ευρωπαϊκή Ένωση διέκοψε τη χρηματοδότησε προγραμμάτων για τη νεολαία, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για να παραμείνει στην πόλη.

Τώρα, ο δήμαρχος της πόλης, Wojciech Wilk, λέει ότι «η πόλη μας έγινε συνώνυμη της ομοφοβίας» και   «γίναμε ο περίγελως της Ευρώπης, και είναι οι πολίτες και όχι οι τοπικοί πολιτικοί που υπέφεραν περισσότερο». 

Ο δήμαρχος θεωρεί ότι η πόλη θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της και κινείται προς την αυτή την κατεύθυνση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020, μια απόπειρα να αλλάξει η απόφαση απέτυχε, Σημειωτέον, στην ίδια συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να απαγορεύσει την τεχνολογία 5G και το Wi-Fi Ίντερνετ στα σχολεία.

Πηγή: The New York Times

krasnik Facebook Twitter
Το Κράσνικ είναι μια από πολλές πόλεις της Πολωνίας που είχαν ανακηρυχθεί «free of LGBT».

• • •

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ ΕΘΙΜΟ

Η 27-χρονη Aïzada Kanatbekova βρέθηκε στραγγαλισμένη, την Τετάρτη 7 Απριλίου, στην Κιργιζία (Κιργκιστάν), δύο μέρες μετά την απαγωγή της με σκοπό τον αναγκαστικό της γάμο.

Η παράδοση των γάμων με απαγωγή είναι πολύ παλιά στην πρώην αυτή σοσιαλιστική δημοκρατία της Κεντρικής Ασίας. Δεν μπόρεσαν να την ξεριζώσουν οι σοβιετικοί που το επιχείρησαν, επανεμφανίστηκε δε δυναμικά μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Παρά τις διεθνείς καταδίκες, ένας γάμος στους πέντε στη φτωχή αυτή χώρα των 6,5 κατοίκων γίνεται με απαγωγή, ορισμένες από τις οποίες είναι σκηνοθετημένες, σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ – Γυναίκες στο Μπισκέκ.

Το 2018, η δολοφονία μιας 20-χρονης φοιτήτριας της Ιατρικής από τον απαγωγέα της μέσα στο αστυνομικό τμήμα όπου βρισκόταν για να καταθέσει μήνυση εναντίον του, είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Πηγή: Novastan.org, Agence France-Presse 

kirgizia Facebook Twitter
Εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, Μπισκέκ, μετά τη δολοφονία μιας 27-χρονης που την είχαν απαγάγει για αναγκαστικό γάμο. 

• • •

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

Ένα δέος σε πιάνει βλέποντας το βίντεο που απεικονίζει τα τρία κύματα της πανδημίας στην Ευρώπη. 

• • •

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΪΧΜΑΝ

Πριν από 60 ακριβώς χρόνια, στις 11 Απριλίου 1962, ξεκίνησε η δίκη του Άντολφ Άιχμαν στο Ισραήλ. Η απήχησή της ήταν τεράστια και η σημασία της πολλαπλή.

Χάρη στην πολιτική διορατικότητα του πρωθυπουργού, Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ο οποίος αποφάσισε ότι ο Άιχμαν έπρεπε να συλληφθεί και να δικαστεί στο Ισραήλ, το «ολοκαύτωμα» μετετράπη σε «Ολοκαύτωμα».

Η σύλληψη και προσαγωγή σε δίκη του Άιχμαν αποτέλεσε μοντέλο για τις μετέπειτα διώξεις των ναζί εγκληματιών και γενικότερα για όσους βαρύνονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, η δίκη ήταν σαν να έδωσε σήμα να αρχίσουν να μιλάνε οι επιζώντες, να γράφονται βιβλία, να γυρίζονται ταινίες, και να διερευνάται σε βάθος η ιστορία της γενοκτονίας.   

Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με την ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου «The Eichmann Trial», Deborah Lipstadt, η δίκη συνετέλεσε στη σφυρηλάτηση της εθνικής ταυτότητας και ενότητας, διότι πολλοί Ισραηλικοί, που έβλεπαν τους επιζώντες ως αδύναμους και παθητικούς απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, κατάλαβαν ότι έκαναν μεγάλο λάθος. Κυρίως, όμως, υπήρξε καθοριστικό γεγονός για την ιστορία των Εβραίων, την ιστορία των Ισραηλινών και την παγκόσμια ιστορία, αφού για πρώτη φορά σε 2.000 χρόνια οι Εβραίοι δίκαζαν κάποιον που τους προκάλεσε κακό.

Αναμφισβήτητα, το βιβλίο της Χάνα Άρεντ «Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ» παραμένει το πιο γνωστό για τη δίκη, και ιδίως διάσημο για την «κοινοτοπία του κακού» που πρότεινε προκειμένου να εξηγήσει τον Άιχμαν, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για γραφειοκράτη που υπάκουε τυφλά στις διαταγές. Πάντως, έχει πλέον τεκμηριωθεί επαρκώς ότι η εικόνα τού Άιχμαν που περιέγραψε δεν στέκει. 

adolf eichmann trial Facebook Twitter
Ο Άντολφ Άιχμαν στη δίκη του στην Ιερουσαλήμ το 1961. Φωτ.: Israel Government Press Office

• • •

ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΦΟΡΝΤ

«Μια μαύρη Φορντ, μοντέλο του '23» τραγουδούσε η Μάρω Κοντού, πιθανόν η Φορντ ήταν μαύρη, επειδή η Φορντ ταυτιζόταν επί πολλά έτη με το μαύρο χρώμα.  

«Ένας καταναλωτής μπορεί να έχει αυτοκίνητο όποιου χρώματος θέλει, αρκεί να είναι μαύρο», λέγεται ότι είπε ο Χένρι Φορντ. Ωστόσο, υπάρχει μόνο μία καταγραφή της φράσης κι αυτή στα απομνημονεύματά του (Henry Ford in collaboration with Samuel Crowther, «My Life and Work», 1922) ότι το είπε αστειευόμενος σε συνάντηση με τους πωλητές της εταιρείας το 1909.

Άλλωστε, μέχρι το 1908 το Model T πουλιόταν σε διάφορα χρώματα, καθώς και μετά το 1926. Το μαύρο δεν ήταν αισθητική επιλογή. Η χρήση του ήταν αναπόφευκτη προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, διότι τότε ήταν το μοναδικό χρώμα που στέγνωνε γρήγορα.

black ford Facebook Twitter
Carl Mydans, Ρώμη, 1940

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

O Χρυσός Κανόνας λέει ότι όποιος έχει τον χρυσό κάνει τους κανόνες.

— Ο Μεγάλος Βεζίρης του Σουλτάνου, Τζαφάρ, στον Αλαντίν, στην ταινία της Ντίσνεϊ «Αλαντίν», 1992.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήταν η Χάνα Άρεντ υπεροπτική και άσπλαχνη όταν μιλούσε για την «πεζότητα του κακού»;

Ιδέες / Ήταν η Χάνα Άρεντ υπεροπτική και άσπλαχνη όταν μιλούσε για την «πεζότητα του κακού»;

Η κορυφαία ερμηνεύτρια του ολοκληρωτισμού θεώρησε ότι το Ολοκαύτωμα ήταν προϊόν μιας πολεμικής γραφειοκρατείας που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και ο Άιχμαν υπαλληλάκος ενός συστήματος οργανωμένου φόνου. Ήταν έτσι; Ένα συναρπαστικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, απαντά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ