ΝΕΥΡΟΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ COVID-19
Μελέτη επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή της Ψυχιατρικής στην Οξφόρδη, Πολ Χάρισον, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Psychiatry στις 6 Απριλίου 2021, βάσει της ανάλυσης 236.379 ιατρικών φακέλων πρώην ασθενών από covid-19, βρήκε ότι το 34% διαγνώστηκε με νευρολογική ή ψυχική πάθηση σε διάστημα έξι μηνών.
Άγχος, σε ποσοστό 17%, και διαταραχές διάθεσης, σε ποσοστό 14%, ήταν οι πιο κοινές παθήσεις, ενώ δεν φάνηκε να σχετίζονται με το πόσο ήπια ή βαριά υπήρξε η λοίμωξη.
Μεταξύ όσων εισήχθησαν σε ΜΕΘ με βαριά covid-19, 7% υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν 2% διαγνώστηκαν με άνοια.
Ανεξάρτητοι ειδικοί επισήμαναν ότι τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η covid-19 επηρεάζει σοβαρά την πνευματική και ψυχική υγεία, και ότι επείγει να πραγματοποιηθεί σύντομα περαιτέρω έρευνα.
• • •
ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑΝ
Σφηνωμένο μεταξύ Ινδίας και Κίνας στα Ιμαλάια, το μικρό βασίλειο του Μπουτάν, έγινε γνωστό όταν, πριν από δεκαετίες, έθεσε ως στόχο του την Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία, αντί για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.
Τώρα το Μπουτάν έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε ταχύτητα εμβολιασμών με μία δόση, ξεπερνώντας τις Σεϋχέλες, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Την περασμένη Τετάρτη, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι σε 9 ημέρες εμβολιάστηκε περίπου το 60% του πληθυσμού του, ήτοι 470.000 άτομα από τον συνολικό πληθυσμό των 770.000 κατοίκων.
Κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της έπαιξε η γειτονική Ινδία, η οποία για να αντισταθμίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή έδωσε δωρεάν 600.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ως χειρονομία καλής θέλησης.
Το Μπουτάν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 896 θανάτους και μόνον έναν θάνατο από την covid-19.
Πηγή: The Economic Times
• • •
Η ΥΦΑΝΤΗ ΠΟΛΗ
Πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2020, η εταιρεία Toyota ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει μια έξυπνη φουτουριστική πόλη, την «Υφαντή Πόλη» (Woven City), στους πρόποδες του όρου Φούτζι στην Ιαπωνία.
Η εταιρεία ήδη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η κατασκευή της πόλης που θα καλύπτει 710 στρέμματα. Οι πρώτοι κάτοικοί της θα είναι περίπου 360 εφευρέτες, νέες οικογένειες, και συνταξιούχοι.
Η πόλη αναμένεται να αποτελέσει τεστ σε πραγματικές συνθήκες των πιο προωθημένων τεχνολογιών (ρομποτική, έξυπνα σπίτια, μηδενικοί ρύποι, κ.ά).
Japan is building a futuristic smart city. AI, self-driving cars, robotics and more... all in one place. pic.twitter.com/sxjiT9Ngik
— Vala Afshar (@ValaAfshar) April 7, 2021
• • •
ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Ουσιαστικές ερωτήσεις και εύστοχες απαντήσεις, στο εξαιρετικό podcast του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον «χαρτογράφο» του εγκεφάλου, καθηγητή Γιώργο Παξινό.
Με αφορμή τη συνομιλία τους, παραθέτω ορισμένα ιστορικά στοιχεία για δύο Έλληνες, πρωτοπόρους μελετητές του εγκεφάλου από το βιβλίο μου «Ανάμεσα στο ρομάντζο της επανάστασης και το στερέωμα της αντίδρασης» (Επίκεντρο, 2016).
Η ενσυναίσθηση εξηγεί μεν τα αλτρουιστικά συναισθήματα, αλλά τι εξηγεί την ενσυναίσθηση; Βάσει των όσων γνωρίζουμε σήμερα, η ενσυναίσθηση φαίνεται ότι είναι απότοκος της λειτουργίας των κατοπτρικών νευρώνων και των von Economo ή ατρακτοειδών νευρώνων. Πολύπλοκες συγκινησιακές διεργασίες και προχωρημένες γνωσιακές ικανότητες, όπως η κατοπτρική αυτό-αναγνώριση, φαίνεται ότι αναδύθηκαν εξελικτικά με την ανάπτυξη πιο πολύπλοκων λειτουργικών συνιστωσών του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η κατοπτρική αυτό-αναγνώριση εντοπίστηκε σε διάφορα είδη προικισμένα με ατρακτοειδείς νευρώνες, και πάντως σε όσα εμπλέκονται σε υψηλού βαθμού κοινωνικές αλληλεπιδράσεις (άνθρωποι, μεγαλόσωμοι πίθηκοι, φάλαινες, δελφίνια, ελέφαντες).
[...]
Η ονομασία «νευρώνες von Economo» δόθηκε προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής Αυστριακό Κονσταντίν φον Εκόνομο που τους ανακάλυψε. Πρέπει να σταθούμε για λίγο εδώ. Στη Βιέννη το 1925 και σε μόλις 100 αντίτυπα, ο φον Εκόνομο και ο Γεώργιος Κοσκινάς δημοσίευσαν τον μνημειώδη «Άτλαντα Κυτταροαρχιτεκτονικής του Φλοιού των Ημισφαιρίων του Ανθρώπινου Εγκεφάλου». Αποτέλεσμα εξαετούς συνεργασίας τους, αυτό το έργο-ορόσημο για τις νευροεπιστήμες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα το 2008 με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μποδοσάκη και επιμέλεια του καθηγητή Λάζαρου Τριάρχου.
Γόνος πλούσιας ελληνικής οικογένειας — ο πατέρας του Ιωάννης Οικονόμου καταγόταν από την Έδεσσα και η μητέρα του Ελένη από τις Σέρρες —, ο Κονσταντίν φον Εκόνομο (1876-1931) μεγάλωσε και τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Τεργέστη, όπου οι γονείς του μετακόμισαν από τη Βραΐλα της Ρουμανίας. Το 1901 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή και το 1921 εξελέγη καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είχε προταθεί τρεις φορές για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας — ασθένεια από την οποία έπασχε ο Λέοναρντ Λουβέ (Ρόμπερτ ντε Νίρο) στα «Ξυπνήματα» της Πένυ Μάρσαλ. Υπήρξε ο πρώτος αυστριακός πολίτης που απέκτησε διεθνή άδεια αεροπόρου, και υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Γεώργιος Κοσκινάς (1885-1975) γεννήθηκε στο Γεράκι Λακωνίας, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1911, το 1916 μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το 1927 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε αργότερα την πρώτη ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στη χώρα. Εξαιτίας μάλλον πολιτικών λόγων, η πατρίδα του τον τίμησε δεόντως…: δεν εξελέγη καθηγητής στο ΕΚΠΑ, δεν εξελέγη μέλος στην Ακαδημία Αθηνών και λίγο έλειψε να ξηλώσουν σχετικά πρόσφατα τον τάφο του στο κοιμητήριο της Κηφισιάς. Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, Μαριέττα Γιαννάκου, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου είχε δωρίσει τον εγκέφαλο του για μελέτη στον Κοσκινά.
• • •
Ο ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ 15ο ΑΙΩΝΑ
Η εικόνα θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί «Αθανασόπουλος avant la letter», όπως μας θυμίζουν οι στίχοι του άσματος που γράφηκε για τη φρικτή δολοφονία του Δ. Αθανασόπουλου το 1931.
Βρε μούλα δεν εσκέφτηκες δεν πόνεσε η καρδιά
σου τον άντρα σου, τα νιάτα σου, τα έμορφα παιδιά σου
Βρε μούλα πως εβάστηξες και πως βαστάς ακόμα
εσύ να 'σαι στη φυλακή κι άντρας σου στο χώμα
Κι εσύ κακούργα πεθερά τους πήρες στο λαιμό σου
την κόρη σου, τον ανεψιό, την δούλα, τον γαμπρό σου
Καημένε Αθανασόπουλε τι σού 'μελε να πάθεις
από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις