ΔΥΟ ΛΟΓΙΚΕΣ
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι το κράτος τα έχει κάνει όλα για πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, και πρόσθεσε: «Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις! Τέρμα, πάμε παρακάτω, η ζωή συνεχίζεται, όποιος εμβολιαστεί. Τέρμα, εγώ δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο, κουράστηκα... Το κράτος δεν θα ξανακλείσει, η αγορά δεν θα ξανακλείσει, δεν θα κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια του, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Τελεία και παύλα».
Προχθές, η Λετονία αποφάσισε καθολικό λοκντάουν. Ο υπουργός Υγείας, Ντάνιελς Πάβλουτς, δήλωσε: «Εμείς, η κυβέρνηση και η κοινωνία ως σύνολο, δεν καταφέραμε να πετύχουμε μια επαρκώς υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Πρέπει να σας ζητήσω [εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους] να αναστείλετε τη ζωή σας για μερικές βδομάδες προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο».
Δύο προσεγγίσεις, δύο λογικές, χαώδους διαφοράς.
• • •
ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ
Ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι ειδικοί για την αταξία που επικρατεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι η έλλειψη κοντέινερς.
Η έλλειψη αυτή οφείλεται στο αυξημένο κόστος των εισροών, ιδίως του χάλυβα Corten που απαιτείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη, ο υπουργός Μεταφορών της Κίνας ζήτησε, από τον Ιούλιο, οι κατασκευαστές να αυξήσουν την παραγωγή.
Η Κίνα κατασκευάζει το 96% των κοντέινερς παγκοσμίως, το 100% των κοντέινερς-ψυγείων και πάνω από το 90% των κοντέινερς-δεξαμενών. Ένα πραγματικό παγκόσμιο μονοπώλιο.
Πηγή: Les Echos
• • •
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ
Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, εγκαινίασε το «Εργαστήριο της Δημοκρατίας», μια δεξαμενή σκέψης με σκοπό να διεξάγει μια «γραμσιανή» μάχη εναντίον της κουλτούρας της αφύπνισης (woke culture), της κουλτούρας της ακύρωσης (cancel culture), γενικά κατά της πολιτικής ορθότητας.
Γραμσιανή, όπως είπε, επικαλούμενος τον Αντόνιο Γκράμσι: «Η πολιτική νίκη δεν είναι δυνατή παρά μόνον αν η μάχη των ιδεών κερδηθεί στην κοινωνία». Μάχη που θα διεξαχθεί στο πανεπιστήμιο, στα μέσα ενημέρωσης, στον κόσμο του πολιτισμού και της πολιτικής, εν ονόματι της «κοσμικότητας» της Γαλλικής Δημοκρατίας και εναντίον της εισαγόμενης αμερικανογενούς κουλτούρας.
Αυτό το «επικίνδυνο άλμα» (Le Monde), αυτή η «σταυροφορία» (L’ Express) εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργού αφενός να αποκαταστήσει την εικόνα του, που υπέστη πλήγμα στην πανδημία, και αφετέρου να οργανώσει τον προεκλογικό του αγώνα εν όψει των προσεχών εκλογών.
Η κατά Μπλανκέ αντιπαράθεση «κοσμικότητας» και πολιτικής ορθότητας δεν είναι καθόλου προφανές ότι θα ενθουσιάσει πολλούς βουλευτές του κόμματος του Μακρόν, για τους οποίους ο υπουργός είναι μόνιμος στόχος εδώ και καιρό.
Πηγή: L’ Express, Le Monde
• • •
ΕΤΗΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από Δευτέρα, περιμένω με αγωνία, πότε θα εμφανιστεί το πρώτο ρεπορτάζ που θα αποδεικνύει ότι οι νέοι μας δεν γνωρίζουν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου.
Ειδάλλως, ο εορτασμός δεν ξεκινά. Εδώ και κάμποσες δεκαετίες.
• • •
ΚΥΑΝΟΔΟΝΤΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ BLUETOOTH
Το 1996, πέντε εταιρείες (IBM, Intel, Ericsson, Nokia, Toshiba) συνεργάζονται προκειμένου να καταλήξουν σε ένα μοναδικό ασύρματο πρότυπο, και διάφορα ονόματα πέφτουν στο τραπέζι για τις προτεινόμενες τεχνολογίες.
Μετά από μια συνάντηση, ο Jim Kardach της Intel και ο Sven Mathesson της Ericsson πήγαν σε μια παμπ του Τορόντο, και άρχισαν να μιλούν για ιστορία. Ο Mathesson ανάφερε πως είχε διαβάσει πρόσφατα ένα βιβλίο για δύο Δανούς πολεμιστές που ταξίδευαν ψάχνοντας περιπέτειες, τον 10ο αιώνα μ.Χ. επί βασιλείας του Harald Blatand.
Στο σπίτι του, ο Kardach διάβασε σε ένα βιβλίο ότι ο βασιλιάς Blatand είχε ενοποιήσει τη Δανία και τη Νορβηγία και είχε κάνει τους Δανούς Χριστιανούς. Το βιβλίο περιείχε επίσης μια εικόνα του σε μια πέτρα.
Το όνομα Blatand προέρχεται από το «Bla», μπλε, και «tand», δόντι. Ο βασιλιάς μάλλον είχε ένα χαλασμένο δόντι, χρώματος σκούρο μπλε, εξ ου η επωνυμία του.
Ο Kardach ετοίμασε μια διαφάνεια σε PowerPoint, στην οποία έγραφε ότι, όπως ο Βluetooth ένωσε τις διαφορετικές φυλές, έτσι και η νέα τεχνολογία ενώνει την επικοινωνία διαφορετικών συσκευών.
Δύο ήταν τα επικρατέστερα ονόματα: RadioWire (πρόταση της Intel) and PAN (Personal Area Networking, πρόταση της IBM). Τον Απρίλιο 1997, τέσσερις βδομάδες πριν το λανσάρισμα, σε μια ψηφοφορία κέρδισε το PAN. Αλλά μια βδομάδα αργότερα συνεκλήθη έκτακτη συνάντηση, στην οποία ανακοινώθηκε ότι το γκουγκλάρισμα PAN έδωσε δεκάδες χιλιάδες αποτελέσματα, και συνεπώς πρέπει να απορριφθεί. Το RadioWire δεν συζητήθηκε καν, και το Βluetooth υιοθετήθηκε.
Η συνέχεια είναι μια ιστορία εκπληκτικής επιτυχίας, από την οποία βγαίνει και ένα δίδαγμα. Μια εντελώς ιδιωματική, παράξενη λέξη μπορεί να μην προξενεί την παραμικρή αντίδραση και να καθιερωθεί με τη χρήση της. Ενδεχομένως, μάλιστα, μπορεί να παρακινήσει τους χρήστες της να ψάξουν λίγο βαθύτερα, και να μάθουν για τους Βίκινγκς.
Πηγή: EE/Times
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Διάσημη εταίρα της εποχής, η Μερί Λοράν (1849 – 1900) υπήρξε μούσα του Εντουάρ Μανέ και πρότυπο της Οντέτ στο Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο του Μαρσέλ Προυστ.