ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΗΤΑΝ;
Η αντιπολίτευση πρέπει να αντιπολιτεύεται. Αυτός είναι ο ρόλος της.
Η αντιπολίτευση πρέπει, επίσης, να ξεχωρίζει ποια είναι κρίσιμης σημασίας ζητήματα και ποια όχι.
Το αριστερό Die Linke στη Γερμανία υποστήριξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ενηλίκων ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών και το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Αντίθετα προς το Die Linke, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε την κρισιμότητα των στιγμών που περνάει και ενδεχομένως θα περάσει η χώρα. Τόσο δύσκολο ήταν;
Πάντως, αν θεωρεί ότι αυτή η στάση του τον κάνει πιο «αριστερό», μάλλον θα πρέπει να πρέπει να το ξαναδεί πριν πλησιάσουν επικίνδυνα οι εκλογές.
• • •
ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗΣ
Τρία είναι τα πρώτα συμπεράσματα των νοτιοαφρικανικών αρχών σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον.
Η παραλλαγή διαδίδεται με ταχύτητα και έχει επικρατήσει στη χώρα εκτοπίζοντας τη Δέλτα.
Τα συμπτώματά της είναι ήπια.
Η Όμικρον παρουσιάζει 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης σε σχέση με τη Δέλτα και τη Βήτα, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του Κέντρου Επιδημιολογικής Μοντελοποίησης και Ανάλυσης της Νότιας Αφρικής (SACEMA) και του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NICD).
Αύξηση στις επαναμολύνσεις παρά σε νέες μολύνσεις, πρόσθεσαν, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι η νέα παραλλαγή ανέπτυξε την ικανότητα να αποφεύγει τη φυσική ανοσία από προηγούμενη μόλυνση.
Η πανδημία στη Ν. Αφρική είναι σε έξαρση. Χθες Πέμπτη καταγράφηκαν 11.535 κρούσματα, ενώ την Τετάρτη 8.561, και πριν από δέκα μέρες 312.
Πηγή: Reuters, BBC
• • •
ΩΣΜΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ
Στις χθεσινές προκριματικές εκλογές του πρώτου γύρου για τον υποψήφιο του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» της γαλλικής δεξιάς υπήρξαν δύο εκπλήξεις.
Αποκλείστηκε το φαβορί των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, Ξαβιέ Μπερτράντ, και κυρίως πρώτος με 25,59% των ψήφων αναδείχθηκε ο υπερσυντηρητικός, Ερίκ Σιοτί, που θα ανταγωνιστεί τη δεύτερη, Βαλερί Πεκρές, που έλαβε το 25%.
Ο Ερίκ Σιοτί είναι μια εκδοχή του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ. Έχει δηλώσει ότι είναι φίλος του και ότι θα τον ψήφιζε σε περίπτωση που θα ήταν αντίπαλος του Ε. Μακρόν στον δεύτερο γύρο, τον οποίο δεν ψήφισε το 2017: «Ουδέποτε συμμαχία χθες, σήμερα και αύριο με τον μακρονισμό». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζεμούρ χαιρέτησε αμέσως την πρωτιά του.
Ο Σιοτί έχει υιοθετήσει τις ακραίες θέσεις του Ζεμούρ και της Λεπέν για το μεταναστευτικό, ζητώντας δημοψήφισμα για να «σταματήσει η μαζική μετανάστευση», και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «γαλλικό Γκουαντάναμο».
Οι τρεις υποψήφιοι που αποκλείστηκαν — Μισέλ Μπαρνιέ (23,93%), Ξαβιέ Μπερτράντ (22,36%) και Φιλίπ Ζυβέν (3,13%) — δήλωσαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι θα υποστηρίξουν την Πεκρές, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μείγμα της Μέρκελ και της Θάτσερ.
Η πρωτιά του Σιοτί δείχνει ότι η ώσμωση μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι ισχυρή, και συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις, αποκορύφωση των οποίων αποτελεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ.
Πηγή: Le Monde, Poltitico, Euronews
• • •
ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για τις αμβλώσεις που συζητούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο φόβος είναι μεγάλος ότι θα ακυρωθούν κατακτήσεις δεκαετιών.
Προς το παρόν, κρατάμε μια ερώτηση και μια απάντηση, όπως τις μεταφέρουν οι New York Times.
Ο συντηρητικός δικαστής Κλάρενς Τόμας ρωτάει: «Αν σας ρωτούσα ποιο συνταγματικό δικαίωμα προστατεύει την άμβλωση. Είναι η ιδιωτικότητα, είναι η αυτονομία, ποιο θα ήταν;».
«Είναι η ελευθερία, εντιμότατε», απάντησε η Τζούλι Ρίκελμαν, ενάγουσα διευθύντρια του Κέντρου Δικαιωμάτων Αναπαραγωγής.
• • •
ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ
Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Γάλλου φωτογράφου, Patrick Zachmann, και χθες εγκαινιάστηκε η ομότιτλη έκθεση, «Ταξίδια μνήμης», στο Μουσείο της Τέχνης και της Ιστορίας του Ιουδαϊσμού (MAHJ) στο Παρίσι.
Μεγάλο μέρος της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαρτίου, αφορά τον εβραϊσμό και την ταυτότητά του στη Γαλλία, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες κοινότητες και ταυτότητες, δήλωσε: «Βρήκα πολλά κοινά σημεία και/ή τις ίδιες έγνοιες με μετανάστες, όπως εγώ».
Πηγή: Magnum Photos
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τυπικό παράδειγμα οφθαλμαπάτης, η μύγα στο κάτω μέρος του πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Πέτρους Κρίστους (περ. 1410/1420 - 1475/1476) διχάζει τους μελετητές όσον αφορά το συμβολικό της νόημα μέχρι τις μέρες μας.