ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε «κοινής αποδοχής επιτροπή επιστημόνων για την αντιμετώπιση του COVID-19».
Δεν νομίζω πως κανείς πήρε την πρόταση στα σοβαρά. Η πρόταση πάσχει τόσο στο πώς θα συγκροτηθεί η επιτροπή όσο και στο πώς θα λειτουργεί.
Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση παίρνει τις τελικές αποφάσεις, αυτή τις πιστώνεται ή τις χρεώνεται. Η ιδέα ότι μια «διακομματική» επιτροπή θα μπορεί και νομιμοποιείται να επιβάλλει στην κυβέρνηση τις αποφάσεις της είναι χείριστος τεχνοκρατισμός, το δε «ξεμπρόστιασμά» της, αν άλλα προτείνει η επιτροπή και άλλα κάνει η κυβέρνηση, κουτοπονηριά απείρου κάλλους.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φαίνεται συναινετικός, χρησιμοποιώντας εντελώς άσχετες προτάσεις. Φαίνεται πως δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι η γυναίκα του Καίσαρα, φυσικά πρέπει να φαίνεται τίμια, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να είναι.
• • •
ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Μολονότι όχι τόσο άνετα όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Glenn Youngkin, κέρδισε με 50,7% τις εκλογές στη Βιρτζίνια και θα είναι ο επόμενος κυβερνήτης της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Youngkin δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά το όνομα Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.
Το αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως νέο πλήγμα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του οποίου η δημοφιλία έχει πέσει στο 42%.
Η μεγάλη βαρύτητα που είχαν δώσει οι Δημοκρατικοί στην εκλογική μάχη φαίνεται και από το γεγονός ότι ο Μπάιντεν και ο Ομπάμα έσπευσαν στην Βιρτζίνια για να βοηθήσουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο.
• • •
ΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΗ
Γνωρίζουμε ότι στον ακαδημαϊκό χώρο (και αλλού) η λογοκλοπή δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
Τώρα φαίνεται ότι εμφανίζεται ένα νέο φαινόμενο: η πλαστογραφία της ταυτότητας.
Η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Σασκάτσουαν του Καναδά, Κάρι Μπουράσα, ισχυριζόταν ότι έχει ιθαγενείς ρίζες, το δε Καναδικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας την περιέγραφε ως «ανιδιοτελή ηγέτη και ακούραστη υπερασπίστρια όλων των ιθαγενών αυτής της χώρας».
Ωστόσο, ένα ρεπορτάζ του καναλιού CBC υποστήριξε ότι η Μπουράσα έχει εξολοκλήρου ευρωπαϊκές ρίζες.
Το πανεπιστήμιο αρχικά υποστήριξε την Μπουράσα, αλλά τη Δευτέρα αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και της χορήγησε άδεια αορίστου διάρκειας.
Παρόμοια πρόσφατη περίπτωση είναι η Αμερικανίδα πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια, Rachel Dolezal, που επί σειρά ετών παρίστανε ότι ήταν μαύρη.
Φαίνεται ότι το να ανήκεις σε μειονότητα ή να είσαι αυτόχθονας ανοίγει σήμερα πόρτες και βοηθά στην επαγγελματική ανέλιξη.
• • •
ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΛΟΑΤΚΙ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ
Ο Βούλγαρος Γενικός Εισαγγελέας, Ivan Geshev, ζήτησε την άρση της ασυλίας του ακροδεξιού εθνικιστή, Boyan Rasate, υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στις 14 Νοεμβρίου. Η Κεντρική Επιτροπή των Εκλογών έκανε δεκτό του αίτημά του.
Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές απολαμβάνουν ασυλίας.
Ο Rasate κατηγορείται ότι εισέβαλλε, το περασμένο Σάββατο, επικεφαλής μιας ομάδας 10 ατόμων και οπλισμένος με μαχαίρι στο κέντρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Σόφια, προκαλώντας βανδαλισμούς.
Ο Rasate αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικοσοσιαλιστής, και εμφανίζεται πότε-πότε στην τηλεόραση κατηγορώντας τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τους μετανάστες και τις μειονότητες. Το οικογενειακό του όνομα είναι Boyan Stankov, αλλά χρησιμοποιεί το Rasate από τον Βούλγαρο τσάρο Vladimir Rasate που βασίλευσε το διάστημα 889-893.
Την επίθεση καταδίκασαν πολλά κόμματα. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρεσβείες 11 χωρών — ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, και 8 ευρωπαϊκές — καταδίκασαν επίσης την επίθεση, οι δε πρέσβεις τους επισκέφθηκαν το κέντρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να εκφράσουν την «αλληλεγγύη τους».
Πηγή: BalkanInsight, RFE/RL
• • •
ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ
Ένας από τους αρχιτέκτονες της ψηφιακής μας εποχής, ο Τζωρτζ Μπουλ (1815–1864), χθες 2 Νοεμβρίου θα είχε τα γενέθλιά του.
Από φτωχή οικογένεια και αυτοδίδακτος, ο Μπουλ θεμελίωσε την άλγεβρα Μπουλ (ή δυαδική άλγεβρα) στο βιβλίο του The Laws of Thought, δημοσιευμένο το 1854, στο οποίο συνδύασε τη φιλοσοφική λογική με την άλγεβρα — επίτευγμα που «κανένας δεν το πίστευε μέχρι να αποδειχτεί» (DeMorgan).
Στη μπουλιανή άλγεβρα, οι μεταβλητές μπορούν να πάρουν τις δύο τιμές 0 / 1 (ψευδές / αληθές), και μία από τις πράξεις είναι το «και» για την οποία ισχύει: 1 και 1 = 1.
Ύστερα από 80 χρόνια, ο 21χρονος φοιτητής στο ΜΙΤ Κλωντ Σάνον θα δείξει ότι η άλγεβρα του Μπουλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των κυκλωμάτων των υπολογιστών.
Ο Μπουλ πέθανε νέος σε ηλικία 49 ετών από ένα γερό κρύωμα, που άρπαξε επιστρέφοντας στο σπίτι του υπό καταρρακτώδη βροχή, και εξελίχθηκε σε πνευμονία.
Το έργο του αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η βασική έρευνα έχει απρόσμενες πρακτικές εφαρμογές, και στη συγκεκριμένη περίπτωση κολοσσιαία πρακτική σημασία.