ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΗΤΤΑ
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι άνθρωπος ευγενικός, μειλίχιος, προσηνής.
Είτε εξαιτίας επικοινωνιακής αστοχίας είτε από σκοπιμότητα, χθες εμφανίστηκε ως πρόσωπο εκδικητικό και μνησίκακο. Ως άτομο που δεν ξέρει να χάνει, και που προετοιμάζει την επόμενη μέρα.
Μπορεί να αδικήθηκε από αυτή την αντιμετώπιση, αλλά αυτό επικράτησε.
Είναι στο χέρι του να αλλάξει αυτή την εντύπωση. Και πρέπει να το κάνει την Κυριακή το βράδυ, χάσει-κερδίσει.
Διότι χειρότερο από μια ενδεχόμενη ήττα του είναι να του μείνει η ρετσινιά ότι είναι ζαβολιάρης και «πολύ μικρός».
• • •
ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΜΟΥ
Ξέρουμε την παροιμία «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Στην εποχή μας που οι διεθνείς σχέσεις ανασυντίθενται, τέτοιοι κανόνες τίθενται υπό αίρεση.
Η Ινδία και η Κίνα δεν έχουν φιλικές σχέσεις. Απεναντίας, η Ινδία έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησαν επί Τραμπ και συνεχίζονται με τον Τζο Μπάιντεν, συμμετέχει μάλιστα στη συμφωνία Quad που στρέφεται κατά της Κίνας. Παράλληλα, Ρωσία και Κίνα έχουν βελτιώσει σημαντικά τις μεταξύ τους σχέσεις, και ένας από τους λόγους της προσέγγισής τους είναι ο περιορισμός της αμερικανικής ηγεμονίας διεθνώς.
Πριν από λίγες μέρες, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Ινδία, τον υποδέχθηκε θερμά ο Μόντι, συμφώνησαν να παραδώσει στους Ινδούς πυραύλους S-400 και υπέγραψαν πληθώρα οικονομικών συμφωνιών. Είναι βέβαιο πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα βλέπουν, για διαφορετικούς λόγους, με καλό μάτι την εγκατάσταση των S-400 στην Ινδία.
Οι φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με τον φίλο των ΗΠΑ, Ινδία, και ταυτόχρονα οι εχθρικές που μπορεί να καταλήξουν σε πολεμική σύρραξη με τον επίσης φίλο των ΗΠΑ, Ουκρανία, δείχνουν πόσο ρευστές είναι ακόμη οι διεθνείς σχέσεις. Δείχνουν, επίσης, πως οι «σύμμαχοι» δεν θέλουν να είναι υποτακτικοί.
• • •
Η ΑΛ-ΧΑΔΛΟΥΛ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΩ
Πέρυσι, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ξεκινούσε η δίκη της Λουτζέιν Αλ-Χαδλούλ στη Σαουδική Αραβία. Εμβληματική μορφή της πάλης των γυναικών για δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία, η Αλ-Χαδλούλ κρατήθηκε παράνομα και βασανίστηκε φρικτά.
Φέτος, πάλι ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έγινε γνωστό ότι η Αλ-Χαδλούλ υπέβαλε μήνυση σε αμερικανικό δικαστήριο κατά τριών πρώην αμερικανών αξιωματούχων, στρατιωτικών και μελών της υπηρεσίας πληροφοριών.
Οι τρεις κατηγορούμενοι, που ομολόγησαν σε άλλη δίκη ότι έκαναν υποκλοπές ενόσω δούλευαν για τη DarkMatter, χάκαραν το iPhone της Αλ-Χαδλούλ για λογαριασμό των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το υλικό της υποκλοπής χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη, την κράτηση και τα βασανιστήρια τής ακτιβίστριας.
Άγνωστο τι θα συμβεί με τη δική, αλλά η Αλ-Χαδλούλ αποδεικνύει ότι παραμένει σκληρό καρύδι.
• • •
ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΚΟΥ ΤΡΑΦΙΚΙΝΓΚ
Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε χθες το The Atlantic με θέμα τις διαστάσεις στις ΗΠΑ μιας δήθεν επιδημίας παιδοφιλικού τράφικινγκ. Η συγγραφέας του, Kaitlyn Tiffany, μίλησε με πολλούς σε όλη τη χώρα που πιστεύουν ότι κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά αγνοούνται, και ότι τα μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση άσπλαχνα αγνοούν αυτή την «πραγματική επιδημία».
Αυτή η θεωρία συνωμοσίας μάλλον ξεκίνησε το 2017 από το Qanon που περιέγραφε τον Ντ. Τραμπ να παλεύει ολομόναχος εναντίον μιας ελίτ παιδοφίλων και δολοφόνων παιδιών. Ωστόσο, φαίνεται ότι συν τω χρόνω, οι θιασώτες της αυτονομήθηκαν από το Qanon με το οποίο δηλώνουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση.
Επικαλούνται εξωπραγματικούς αριθμούς, από 300.000 μέχρι 800.000 αγνοούμενα παιδιά, και βεβαίως την πραγματική περίπτωση εγκλημάτων τράφικινγκ που διέπραξε ο Τζέφρι Επστάιν. Οι «καλοί» είναι ο Ντ. Τραμπ και οι πέριξ αυτού, και οι «κακοί» οι Δημοκρατικοί, από τον Μπ. Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον μέχρι τη Lady Gaga και τον Τομ Χανκς.
Ο ηθικός πανικός δεν είναι αμελητέος, όπως και οι πολιτικές επιπτώσεις του. Έχουν φθάσει να υποστηρίζουν, λόγου χάριν, ότι το τείχος με το Μεξικό είναι ανθρωπιστική προσπάθεια αποτροπής του τράφικινγκ παιδιών.
Ένα εύλογο ερώτημα είναι πώς μπορούν να συνυπάρξουν σε μια κοινότητα που έχει εγκλωβιστεί σε τόσο ξεκάθαρη διαίρεση: από τη μια αυτοί που πιστεύουν ότι νοιάζονται για τα παιδιά και, από την άλλη αυτοί, που επειδή δεν δέχονται τη θεωρία συνωμοσίας, οι πρώτοι τους θεωρούν ότι αδιαφορούν για τέτοια αποκρουστικά φαινόμενα, κοντολογίς απάνθρωπους.
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Σκιτσογράφος και σεναριογράφος κόμικς, ο Ζαν-Πιέρ Ζιμπρά ανήκει στη λαμπρή χορεία των Γάλλων δημιουργών εικονογραφημένων ιστοριών. Το Παρίσι είναι κεντρικό «πρόσωπο» σε πολλές ιστορίες του.