Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΙΧΑΪΣΜΟΥ
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ ενέκριναν στη Μαδρίτη το νέο στρατηγικό δόγμα (concept) της Συμμαχίας, που καθορίζει τις προτεραιότητες, τα βασικά καθήκοντα και τις προσεγγίσεις της Συμμαχίας για την επόμενη δεκαετία. Το στρατηγικό δόγμα, που επικαιροποιείται περίπου κάθε δεκαετία — το τελευταίο είχε εγκριθεί στη Λισαβόνα το 2010 — αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο έγγραφο του ΝΑΤΟ.
Το έγγραφο ορίζει τη Ρωσία ως τη «σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή». Για πρώτη φορά, επίσης, αναφέρεται στην Κίνα και «τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των Συμμάχων».
Δεν αποτελούν έκπληξη οι νέες αυτές θέσεις. Πολλά αναλύσεις έχουν δημοσιευτεί τους προηγούμενους μήνες που είτε τις υποστηρίζουν είτε τις καταδικάζουν. Έχει σχολιαστεί, επίσης, εκτενώς ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία αποτελεί προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί ο θεωρούμενος ως κύριος αντίπαλος, Κίνα.
Χάρη στον Πούτιν, η Δύση βρήκε τον νέο μανιχαϊσμό με τον οποίο θα συμβιώσουμε τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται ότι ο μανιχαϊσμός είναι ιδιαζόντως γοητευτικός και αποτελεσματικός. Το «κακό» πρώτα ήταν ο κομμουνισμός, μετά ο ισλαμισμός και η τρομοκρατία, και τώρα η απολυταρχία. Το μόνο που μένει να ευχηθούμε είναι αυτός ο πόλεμος «του καλού με το κακό» να μη μας βγει σε κακό.
Πηγή: NATO 2022 Strategic Concept
• • •
Η ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ
Σύμφωνα με προχθεσινές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ούτε η Τουρκία ζήτησε ούτε οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν το παραμικρό για την άρση του βέτο.
Χθες, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπεύθυνη για θέματα διεθνούς ασφαλείας, Σελέστ Γουαλάντερ, εξέφρασε (προφανώς με άδεια του Τζο Μπάιντεν) την «πλήρη στήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών στα σχέδια της Τουρκίας για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της. Η Τουρκία είχε υποβάλει αίτημα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο για την αγορά 40 F-16, και περίπου 80 συστήματα προκειμένου να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Είναι η φορά που η Ουάσινγκτον εκφράζει τη θετική γνώμη της για την πώληση.
Είναι γεγονός ότι το Κογκρέσο θα έχει τον τελικό λόγο για τη συμφωνία. Είναι, επίσης, γεγονός ότι το μνημόνιο, που υπέγραψε η Τουρκία με τη Φιλανδία και τη Σουηδία, αποτελεί πολιτική συμφωνία και όχι δεσμευτική διεθνή συνθήκη.
Από αυτά, όμως, μέχρι να θεωρείται ότι ο Ερντογάν δεν πέτυχε τίποτα στη Μαδρίτη και επέστρεψε με άδεια χέρια, η απόσταση είναι μεγάλη. Η υποτίμηση της Τουρκίας («απομονωμένη», «καταρρέει η οικονομία της σύντομα», κ.ο.κ.) έχει γίνει μόνιμη σταθερά μας, θαρρείς και έτσι ξορκίζουμε το κακό.
Η εθελοτυφλία είναι ούτως ή άλλως κακή, αλλά όταν έχει να κάνει με εθνικά θέματα είναι καταστροφική. Όποιο κόμμα κι αν ψηφίζει κανείς.
• • •
ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΗ ΝΑΝΣΙ ΠΕΛΟΖΙ
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο χθες Τετάρτη και κοινώνησε από ιερέα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου κατά τη διάρκεια παπικής λειτουργίας για τη γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Αυτό το κατεξοχήν προσωπικό γεγονός απέκτησε αμέσως πολιτική διάσταση, εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, την οποία η Πελόζι χαρακτήρισε σκληρή, εξωφρενική και σπαρακτική.
Τον περασμένο μήνα, ο Σαλβατόρε Κορδιλεόνε, επίσκοπος του Σαν Φρανσίσκο, της πόλης στην περιφέρεια της οποίας εκλέγεται η 82χρονη Πελόζι, απαγόρευσε στους ιερείς της επισκοπής του να κοινωνούν τη Δημοκρατική και Καθολική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην εγκύκλιό του αναφέρει ότι «δεν θα γίνει δεκτή στη Θεία Κοινωνία, εκτός αν και μέχρι να αποκηρύξει δημόσια την υποστήριξή της στα ‘δικαιώματα’ των αμβλώσεων, εξομολογηθεί και λάβει άφεση αμαρτιών για τη συνεργασία της σε αυτό το κακό». Έκτοτε, τουλάχιστον τρεις άλλοι συντηρητικοί επίσκοποι της απαγόρευσαν να κοινωνήσει στις επισκοπές τους.
Εδώ και πολλούς μήνες, συντηρητικοί Καθολικοί στις ΗΠΑ κινούνται οργανωμένα κατά του Πάπα Φραγκίσκου επιδιώκοντας την ανατροπή του, εξαιτίας των προοδευτικών θέσεων του σε σειρά ζητημάτων, όχι όμως και των αμβλώσεων.
Ο Φραγκίσκος έχει αποδοκιμάσει τους Αμερικανούς επισκόπους που πολιτικοποιούν τη θεία κοινωνία: «Η θεία κοινωνία δεν είναι βραβείο για τους τέλειους. Η κοινωνία είναι δώρο, η παρουσία του Ιησού και της Εκκλησίας του», δήλωσε στους δημοσιογράφους πέρυσι.
Πηγή: The Washington Post, Axios, Le Monde
• • •
Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Η μεγαλύτερη ισπανική αθλητική εφημερίδα, Marca, με 2.500.000 καθημερινούς αναγνώστες, κυκλοφόρησε με ένα τουλάχιστον αμφιλεγόμενο πρωτοσέλιδο τη Δευτέρα 27 Ιουνίου. Στη μέση των φωτογραφιών των έξι μαύρων παικτών — Ρούντιγκερ, Αλάμπα, Μεντί, Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Μπενζεμά — εμφανίζεται ο τίτλος «Η δύναμη της Αφρικής», με φόντο έναν χάρτη της ηπείρου στον οποίο διακρίνεται μια σαβάνα και κάποια αφρικανικά ζώα.
Ενώ κατά κανόνα οι μεταγραφές της προέρχονταν από την Αργεντινή και τη Βραζιλία, η Ρεάλ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιεί πολλούς μαύρους παίκτες.
Μόνο που αυτοί οι έξι παίκτες γεννήθηκαν (εκτός από τον Καμαβινγκά που ήρθε στην Ευρώπη σε ηλικία 2 ετών), μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη.
Το πρωτοσέλιδο προκάλεσε έντονες επικρίσεις στα κοινωνικά μέσα, που το χαρακτήρισαν από αδέξιο έως ρατσιστικό. Ήταν τέτοιες οι αντιδράσεις ώστε δημοσιογράφος της εφημερίδας αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν υπήρξε καμιά ρατσιστική πρόθεση από τη Marca.
Πηγή: Foot01, Jeune Afrique
• • •
ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ 286 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ
Τον Μάιο, μια εταιρεία στη Χιλή πλήρωσε κατά λάθος 165.398.851 πέσο σε υπάλληλό της αντί για 500.000, που ήταν ο μηνιαίος μισθός του.
Όταν το λάθος έγινε αντιληπτό, του ζήτησαν να επιστρέψει το επιπλέον ποσό. Λέγεται πως συμφώνησε να πάει στην τράπεζά του για να το κανονίσει, αλλά όταν η εταιρεία δεν έλαβε ειδοποίηση επιστροφής από την τράπεζα, προσπάθησαν μάταια να έρθουν σε επαφή μαζί του.
Ο εργαζόμενος, ωστόσο, ήρθε σε επαφή με τους υπαλλήλους της εταιρείας και ισχυρίστηκε ότι τον είχε πάρει ο ύπνος, και θα επισκεπτόταν την τράπεζα αργότερα.
Τώρα λέγεται ότι παραιτήθηκε και εξαφανίστηκε. Η εταιρεία, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλλαντικών στη Χιλή, υπέβαλε μήνυση εναντίον του για υπεξαίρεση, αλλά ακόμη τον ψάχνουν.
Ο υπάλληλος μάλλον σκέφτηκε πως «αυτά τα λεφτά είναι οι μισθοί μου 20-25 ετών, καιρός να πάρω τη σύνταξή μου»...
Πηγή: Business Standard, The New Indian Express