Η ουσία και η διαδικασία στην «υπόθεση Ίνγκεμποργκ Μπόιχελ»

Αρθούρος Ρεμπώ Facebook Twitter
130 χρόνια από τον θάνατό του, ο Αρθούρος Ρεμπώ (20 Οκτωβρίου 1854 – 10 Νοεμβρίου 1891) είναι «παρών» στο λιμάνι του Τζιμπουτί, που βρίσκεται στις ακτές του κόλπου Ταντζουράχ στις οποίες σύχναζε. Φωτ.: Hugues Fontaine, Twitter
0

Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μετά το επεισόδιο μεταξύ του πρωθυπουργού και της Ολλανδής δημοσιογράφου, Ίνγκεμποργκ Μπόιχελ, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς συμβαίνει συχνά στη χώρα μας, που πρότυπό τους παραμένει η γνωστή διαμάχη μεταξύ «ουσίας» και «διαδικασίας» των φοιτητικών συνελεύσεων.

Η Μπόιχελ κατηγορήθηκε για την αναιδή, προσβλητική, αντιδημοσιογραφική συμπεριφορά της, συνδυασμένη με άθλια ad hominen επίθεση. Τα επιχειρήματα αφορούσαν τη διαδικασία: αν έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτή ή την άλλη φράση, αυτόν τον τόνο ή τον άλλο, κ.ο.κ. 

Οι πιο σοβαροί εξ αυτών τόνισαν ότι η Μπόιχελ δεν κατάφερε να αναδείξει το ζήτημα που επεδίωκε (ή να «στριμώξει» τον πρωθυπουργό), δηλαδή έχασε την «ουσία» εξαιτίας των «διαδικαστικών σφαλμάτων» της.

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, ουσία υπάρχει. Διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγείλλει τις παράνομες επαναπροωθήσεις, η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαιτήσει από τη χώρα μας να συστήσει νέο ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης των καταγγελιών. Άλλωστε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατέθεσε αίτημα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) να διερευνήσει τις πρόσφατες καταγγελίες, απαντώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η Ελλάδα έχει ανεξάρτητες αρχές για να διερευνούν καταγγελίες». Συνεπώς, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει απάντηση από την ΕΑΔ, το ζήτημα παραμένει ανοικτό.

Ποιος είναι ο προσωρινός απολογισμός; Όσοι είχαν άποψη, υπέρ ή κατά της κυβέρνησης, για τις επαναπροωθήσεις, δεν κουνήθηκαν ρούπι από αυτές. Όσοι δεν είχαν, μάλλον τάχθηκαν υπέρ της αντίδρασης του πρωθυπουργού. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει διεθνώς, όπου η έμφαση στον Τύπο δόθηκε στην υπεραντίδρασή του.

• • •

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Έχοντας καταργηθεί το 2014, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία επανέφερε, χθες Τετάρτη, τη δωρεάν πρόσβαση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ).

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο επέτρεψε την πρόσβαση στην ΙΥΑ, μέσω του συστήματος δημόσιας υγείας, σε ανύπαντρες και λεσβίες, αλλά την περιόρισε η δεξιά κυβέρνηση το 2014 μόνο σε ετεροσεξουαλικά ζευγάρια. 

Ο υπουργός Υγείας σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «η κυβέρνηση απέδωσε στις ανύπαντρες μητέρες, στις λεσβίες, και στις αμφυφιλόφιλες την πρόσβαση στις τεχνικές ΙΥΑ στο σύστημα της δημόσιας υγείας». Το καινούργιο σε σχέση με την κυβέρνηση Θαπατέρο είναι ότι το μέτρο «επεκτείνεται σε τρανσέξουαλ πρόσωπα με ικανότητα κυοφορίας». 

Πάντως, φαίνεται ότι θα έχουμε πολλά ράβε – ξήλωνε σε πολλές χώρες, και όχι μόνο σε τούτο το θέμα, μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση.

Πηγή: 20 minutes

Πέδρο Σάντσεθ Facebook Twitter
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της ισπανικής κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ.

• • •

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΠΡΟΔΙΔΕΙ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη του Kyle Rittenhouse, του έφηβου που σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε ένα, το περασμένο καλοκαίρι, σε ταραχές στην πολιτεία Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, εξαιτίας του πισώπλατου επτάκις πυροβολισμού ενός μαύρου από λευκό αστυνομικό που τον άφησε παράλυτο.

Πολλοί αναρωτιόνταν αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη, από χθες δε αμφισβητούν την αμεροληψία του δικαστή, ακούγοντας το κινητό του.

Κάποια στιγμή κουδούνισε το κινητό του δικαστή, και όλη η αίθουσα του δικαστηρίου άκουσε το κεντρικό μουσικό θέμα της προεδρικής καμπάνιας του Ντ. Τραμπ. Ο Τραμπ είχε αρνηθεί να καταδικάσει τον Rittenhouse και είχε αποφύγει να αναφέρει το όνομα του μαύρου.

  

• • •

«ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;»

Είδα την ταινία «Θαυμαστός καινούριος κόσμος» στο Netflix, η οποία περιγράφει πώς γεννήθηκε η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης από τους φωτισμένους Ιταλούς εξόριστους στο νησάκι Βεντοτένε, Αλτιέρο Σπινέλι, Ερνέστο Ρόσι και Ευγένιο Κολόρνι.

Ο Σπινέλι και ο Ρόσι συνέταξαν την άνοιξη του 1941 το ιστορικό Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη («Μανιφέστο του Βεντοτένε»), και τον Φεβρουάριο του 1944 εκδίδεται παράνομα η οριστική μορφή του, με επιμέλεια και πρόλογο του Κολόρνι, ο οποίος βρισκόταν πλέον στη Ρώμη και συμμετείχε στην αντίσταση.

Σε μια σκηνή του έργου, ο Κολόρνι συναντά τον φασίστα διοικητή του στρατοπέδου στο Βεντοτένε, ο οποίος του παραδίδει το πρόγραμμα και τα σημεία περιπολιών του επόμενου μήνα. Ο Μουσολίνι έχει συλληφθεί, ο φασισμός έχει καταρρεύσει, οι Αμερικανοί προελαύνουν προς την υπό γερμανική κατοχή Ρώμη, και ο καιροσκόπος διοικητής προσπαθεί να αποκτήσει δεσμούς με τους Ιταλούς αντιστασιακούς για να σώσει το τομάρι του.

Χωρίζοντας, ο Κολόρνι του λέει: «Ξέρεις τι σιχαίνομαι περισσότερο; Οι μισοί Ιταλοί σκέφτονται σαν εσένα, και πρέπει να συμφωνήσουμε με εσάς για να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Τέλος πάντων. Ευχαριστώ».

Ακριβώς, ό,τι έγινε μετέπειτα στην Ιταλία, χάρη και στους κομμουνιστές του Παλμίρο Τολιάτι· και ακριβώς ό,τι δεν έγινε στην Ελλάδα, που κατέληξε σε αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

• • •

ΑΠΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΣΗΜΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Αγαπημένο μοντέλο του Ρενουάρ, ήταν ήδη γνωστή ως «Μαρία» στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όταν με σύσταση του Τουλούζ Λωτρέκ επισκέφθηκε το 1894 τον Εντγκάρ Ντεγκά στο σπίτι του για να του δείξει τα σχέδια της. «Είστε από εμάς!» αναφώνησε με θαυμασμό ο διάσημος μισογύνης ζωγράφος όταν τα είδε, και θα είναι ο πρώτος αγοραστής έργου της Σουζάν Βαλαντόν (1865 – 1938).

Αυτοδίδακτη, από φτωχή οικογένεια, η Βαλαντόν θα μεγαλώσει στους δρόμους πριν γίνει μοντέλο, και αργότερα πρωτοποριακή ζωγράφος, και θα είναι η πρώτη γυναίκα ζωγράφος που θα γίνει δεκτή στην Εθνική Ένωση των Καλών Τεχνών. 

Μια έκθεση στην Barnes Foundation στη Φιλαδέλφεια μέχρι τις 9 Ιανουαρίου φέρνει στο προσκήνιο τη Βαλαντόν, μια από τις σημαντικότερες Γαλλίδες ζωγράφους του 20ου αιώνα, η οποία ωστόσο είχε περιθωριοποιηθεί στην ιστορία της τέχνης επί δεκαετίες. Παρεμπιπτόντως, η Barnes Foundation έχει στην κατοχή της 12 πίνακες του γιού της, διάσημου ζωγράφου, Μωρίς Ουτριγιό.

Πηγή: FRANCE-AMÉRIQUE

Η ουσία και η διαδικασία Facebook Twitter
Πιέρ-Ογκύστ Ρενουάρ, «Γυναίκα με βεντάλια», 1886 (αριστερά, η Βαλαντόν ως μοντέλο), Σουζάν Βαλαντόν, «Αυτοπροσωπογραφία», 1927 (δεξιά).
Σουζάν Βαλαντόν, «Μαύρη Αφροδίτη», 1919.. Facebook Twitter
Σουζάν Βαλαντόν, «Μαύρη Αφροδίτη», 1919..
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ