Η ΕΝΑ ΑΠΕΘΑΝΕ, ΖΗΤΩ ΤΟ ISP
Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε χθες Πέμπτη 8 Απριλίου το περίγραμμα της μεταρρύθμισης της ανώτερης δημόσιας διοίκησης.
Όπως αναμενόταν, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας (École Nationale d΄Administration, ENA) και την αντικατάστασή της με μια νέα σχολή: Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υπηρεσίας (Institut du service public, ISP).
Καμιά αμφιβολία. Πίσω από την κατάργηση, πολιτικά βρίσκεται το δίπολο ελίτ – λαός που δέσποσε τα τελευταία χρόνια. «Εκεί όπου η ΕΝΑ κατέληξε να γίνει ένας θεσμός που κατατάσσει τα άτομα, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υπηρεσίας θα πρέπει να παρέχει σε κάθε σπουδαστή μαθήματα για να μάθει να κάνει, να διευθύνει, να αποφασίζει, να καινοτομεί και άρα να δομεί μια κατάρτιση αριστείας αναγνωρισμένη διεθνώς, δήλωσε ο Μακρόν.
Ακόμη πιο σαφής ήταν ο Φρανσουά Μπαϊρού: «Ανάμεσα στα ζωτικά προβλήματα, υπάρχει ένα που διαπιστώνετε καθημερινά, είναι η απόλυτη ρήξη ανάμεσα στη βάση της κοινωνίας — εκείνοι που εργάζονται, που είναι συνταξιούχοι, που είναι άνεργοι, οι νέοι, οι φοιτητές — και η υποτιθέμενη κορυφή».
Από την άλλη, όπως επίσης αναμενόταν, η αντιπολίτευση μιλάει για δημαγωγικό πυροτέχνημα εν όψει των προεδρικών εκλογών, και ο πρόεδρος της ένωσης αποφοίτων της ΕΝΑ, Ντανιέλ Κερέλ, καταγγέλλει έναν «μεταμφιεσμένο λαϊκισμό» και «πολύ συμβολικά μέτρα που επιτρέπουν σε προεκλογικό πλαίσιο να μπει η κατάργηση της ΕΝΑ στον κυνηγετικό σάκο».
Εν πάση περιπτώσει, η ENA προβλέπεται να καταργηθεί γύρω στις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με την υπουργό Δημόσιου Τομέα, Αμελί ντε Μονσαλέν. Ωστόσο, πολλοί δύσπιστοι θυμίζουν το «καλό κουράγιο» που ακούστηκε από τον Φρανσουά Ολάντ σε υπουργικό συμβούλιο, όταν μια υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση.
• • •
Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΔΙΚΩΝ
Ο θεωρητικός φυσικός του τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, Dominik Stöckinger, είχε δηλώσει ότι το πείραμα g-2 του Fermilab είναι «η τελευταία μας ελπίδα ενός πειράματος, το οποίο όντως θα αποδεικνύει την ύπαρξη Φυσικής πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο».
Προχθές 7 Απριλίου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πειράματος. Το πείραμα του Μιονίου g-2 προκάλεσε ενθουσιασμό στους υποστηρικτές της ύπαρξης άγνωστων σωματιδίων και δυνάμεων, οι οποίοι ερμήνευσαν τα αποτελέσματα ως ισχυρή ένδειξη, αν όχι επιβεβαίωση, της ορθότητας της θεωρίας τους για την απόκλιση από το Καθιερωμένο Μοντέλο.
Προχθές επίσης, δημοσιεύτηκε μια εργασία στο περιοδικό Nature από τη λεγόμενη ομάδα BMW που θόλωσε τα πράγματα. Η εργασία υποστηρίζει ότι η κίνηση του μιονίου είναι η προβλεπόμενη από το Καθιερωμένο Μοντέλο.
Όταν η προβλεπόμενη τιμή είναι 2,00233183620 και η μεν ομάδα του Fermilab δίνει τιμή 2,00233184122, η δε BMW 2,00233183908, μάλλον η διαμάχη των φυσικών δεν πρόκειται να λήξει σύντομα.
Πηγή: Quanta Magazine, Fermilab News
• • •
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, δήλωσε την Τετάρτη 7 Απριλίου ότι σύντομα η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα χύσει το επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό στο πυρηνικό εργοστάστιο Φουκουσίμα στη θάλασσα.
Η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο διοχέτευσε δεκάδες χιλιάδες τόνους νερού ετησίως για την ψύξη των αντιδραστήρων επί χρόνια μετά την καταστροφή. Μετά τη χρήση και την επεξεργασία καθαρισμού του από το ραδιενεργό καίσιο και στρόντιο, το νερό αποθηκεύεται σε δεξαμενές. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση είναι «αναπόφευκτη», διότι ο χώρος αποθήκευσης θα εξαντληθεί το επόμενο φθινόπωρο.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των ενώσεων αλιέων της χώρας, που φοβούνται ότι η φήμη τους θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Παράλληλα, η Greenpeace προειδοποιεί ότι το επεξεργασμένο νερό, εκτός από το ραδιενεργό τρίτιο, περιέχει και το ραδιενεργό ισότοπο άνθρακας-14, το οποίο «μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA».
Απεναντίας, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας στηρίζει την απόφαση, ισχυριζόμενος ότι ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα της πυρηνικής βιομηχανίας.
• • •
ΜΕΤΑ-ΓΚΟΥΛΑΓΚ
Επί Στάλιν, το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας υπήρξε μεγάλο κέντρο του συστήματος των Γκουλάγκ.
Πριν από 20 χρόνια, ο Carl De Keyzer επισκέφτηκε και φωτογράφισε 40-50 στρατόπεδα φυλάκισης, τα περισσότερα εξ αυτών πρώην Γκουλάγκ.
• • •
ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΔΙΟΦΥΙΑ
Ο νομπελίστας Τζον Νας (1928 – 2015) έγινε ευρύτερα γνωστός από την ταινία τού Ρον Χάουαρντ «Ένας υπέροχος άνθρωπος» του 2001, στην οποία τον υποδύεται ο Ράσελ Κρόου.
Το 1948, ο καθηγητής του Richard Duffin συνέστησε τον 19-χρονο Νας σε συνάδελφό του στο Πρίνστον, γράφοντας ξερά: «Είναι μαθηματική ιδιοφυία».
Το απέδειξε: «Ήταν μια υπέροχη ιδιοφυία».
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ο Χίτσκοκ κοιτάζει την περιοχή έξω από το ξενοδοχείο Beverly-Wilshire το 1939. Η λεζάντα που συνόδευε τη φωτογραφία όταν δημοσιεύτηκε στο LIFE: «Προστατευμένος στο μπαλκόνι, ο Χίτσκοκ συνεχίζει τις διανοητικές του επεξεργασίες. Πριν φθάσει στο στούντιο, κάθε κίνηση έχει προβλεφθεί».