ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Η Ισπανία αντιτίθεται στην πρόταση της Κομισιόν για «ασφαλή χειμώνα», η οποία καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την επόμενη άνοιξη, ανεξάρτητα από τον βαθμό έκθεσής τους στη Ρωσία.
«Δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια δυσανάλογη θυσία για την οποία δεν μας έχει ζητηθεί καν προηγούμενη γνώμη», δήλωσε η τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τού σχεδίου που θεωρεί ότι «δεν είναι ούτε το πιο αποτελεσματικό, ούτε το πιο αποδοτικό, ούτε το πιο δίκαιο». Ό,τι κι αν συμβεί, είπε με ασυνήθιστα σκληρό τόνο, «οι ισπανικές οικογένειες δεν πρόκειται να υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους».
Η Ισπανία, τόνισε η επικεφαλής του ενεργειακού τομέα της ισπανικής κυβέρνησης, υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και θα επιδείξει αλληλεγγύη με την υπόλοιπη Ένωση, «αλλά όχι εις βάρος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών», οι οποίοι «πληρώνουν έναν πολύ υψηλό λογαριασμό εδώ και πολύ καιρό» και οι οποίοι «δεν αξίζουν περιορισμούς ή δελτίο».
Η Ριμπέρα υπενθύμισε ότι η Ισπανία δαπάνησε επί χρόνια τεράστια ποσά — τα οποία οι εταιρείες και τα νοικοκυριά πλήρωσαν μέσω υψηλότερων χρεώσεων -— για να εξοπλιστεί με ένα ισχυρό δίκτυο εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης, το οποίο, σε μια κατάσταση όπως η σημερινή, λάμπει με το δικό του φως. «Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι Ισπανοί δεν έχουμε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές μας από ενεργειακή άποψη», τόνισε.
Τούτων δοθέντων, η Ριμπέρα τόνισε ότι η Ισπανία θα πάει στη σύνοδο κορυφής των υπουργών ενέργειας την επόμενη Τρίτη για να «υπερασπιστεί τα συμφέροντα όλων των Ισπανών με μια υποστηρικτική, αποτελεσματική, αποδοτική και συντονισμένη πρόταση».
Πηγή: El País, Le Monde
• • •
ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ
To εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής, Mercosur, απέρριψε το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής του που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.
Τα κράτη μέλη του Mercosur — Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη — δεν συμφώνησαν σχετικά με το αίτημα του Ζελένσκι, το οποίο υπέβαλε στην Παραγουάη την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Παραγουάης, Ραούλ Κάνο, της χώρας που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής.
«Δεν υπήρξε συναίνεση. Αυτό κοινοποιήθηκε στον Ουκρανό πρέσβη στην Αργεντινή και την Παραγουάη. Ήταν ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών» που το ανακοίνωσε στον διπλωματικό εκπρόσωπο, είπε χθες Τετάρτη ο Κάνο, ο οποίος αρνήθηκε να προσδιορίσει τη χώρα ή τις χώρες που αντιτάχθηκαν στην παρέμβαση του προέδρου της Ουκρανίας.
Πηγή: TN Internacional, PoliticaParaguay, Guardian
• • •
ΠΕΡΙΤΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προτίθεται να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μέχρι το τέλος του μήνα. Η συνομιλία τους, που θα είναι η πρώτη μετά από τέσσερις μήνες, θα γίνει σε μια κρίσιμη στιγμή, δεδομένης της έντασης για το καθεστώς της Ταϊβάν, και καθώς η αμερικανική κυβέρνηση σταθμίζει τη μείωση των εισαγωγικών δασμών σε αγαθά από την Κίνα για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Στο παρασκήνιο όλων αυτών των γεγονότων δεσπόζει το επικείμενο, αλλά μέχρι τώρα μη επιβεβαιωμένο, ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, το οποίο λέγεται ότι θα γίνει τον Αύγουστο, αφού τον Απρίλιο το ακύρωσε την τελευταία στιγμή λόγω διάγνωσης covid.
Το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη ότι θα απαντήσει με «δυναμικά μέτρα», αν η Πελόζι επισκεφθεί το νησί που διεκδικεί η Κίνα, και ότι μια τέτοια επίσκεψη θα «υπονομεύσει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».
Ωστόσο, ο Μπάιντεν χθες φάνηκε να αμφισβητεί το ταξίδι λέγοντας: «Νομίζω ότι ο στρατός πιστεύει ότι δεν είναι καλή ιδέα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση».
Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ούτε το γραφείο της Πελόζι επιβεβαίωσαν την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε το ταξίδι «υποθετικό», και πολλοί σχολιαστές περιττή πρόκληση.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι το ερώτημα για το Πεκίνο δεν είναι πλέον «αν», αλλά «πότε» θα εισβάλει στην Ταϊβάν.
Απεναντίας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg που δημοσιεύτηκε χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, συνέστησε ευελιξία και υπομονή στην αντιμετώπιση της Κίνας. Παρότι η Ουάσινγκτον πρέπει να εργαστεί για να περιορίσει την επιρροή του Πεκίνου, αυτό «δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω μόνιμης αντιπαράθεσης». Οι αμερικανικές κυβερνήσεις, σημείωσε επίσης, «επηρεάστηκαν υπερβολικά από τις εγχώριες πτυχές της άποψης για την Κίνα» και στη βιασύνη τους να αντιταχθούν στην αυξανόμενη δύναμη, τον πλούτο και την επιρροή του Πεκίνου, απέτυχαν να κατανοήσουν «τη μονιμότητα της Κίνας».
Πηγή: Reuters, Bloomberg, ZeroHedge
• • •
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Οι Βρετανοί τείνουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενόψει της κρίσης του κόστους ζωής, αλλά η υποστήριξη για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχει μειωθεί από την αρχή της εισβολής.
Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από δημοσκόπηση του YouGov, που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Ιουνίου, και δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη.
Με ποσοστό 48% έναντι 38%, οι Βρετανοί δηλώνουν ότι θα υποστήριζαν τη διατήρηση των σημερινών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν αυτό σημαίνει αύξηση του συνολικού κόστους ζωής.
Ωστόσο, το 44% αντιτίθεται σε πρόσθετες κυρώσεις, αν αυτές συνεπάγονται περαιτέρω αύξηση του συνολικού κόστους ζωής, έναντι του 40% που θα υποστήριζε πρόσθετη πίεση στη Μόσχα. Για σύγκριση, στα μέσα Μαρτίου, το 54% υποστήριζε περισσότερες κυρώσεις, έναντι του 32% που αντιτίθονταν.
Όπως αναμενόταν, η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων επηρεάζει τα αποτελέσματα. Όσοι ανήκουν σε νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα (λιγότερο από 20.000 λίρες ετησίως) είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξουν τη διατήρηση των σημερινών κυρώσεων, ενώ εκείνοι που ανήκουν σε νοικοκυριά με τα υψηλότερα εισοδήματα (60.000 λίρες ετησίως) είναι πιο πιθανό να τις υποστηρίξουν.
Ενώ δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών και των Συντηρητικών όσον αφορά την υποστήριξη των κυρώσεων παρά τις οικονομικές επιπτώσεις, η ηλικία αποτελεί βασικό διαχωριστικό παράγοντα: Οι κάτω των 50 ετών τείνουν να λένε ότι θα ήταν αντίθετοι με τη διατήρηση των σημερινών κυρώσεων αν αυτό έπληττε το πορτοφόλι τους, ενώ οι περισσότεροι από τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω θα συνέχιζαν να τις υποστηρίζουν.
Πηγή: YouGov
• • •
ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Το καλοκαίρι του 1936, μια επανάσταση συνέβη στη Γαλλία: οι εργαζόμενοι πληρώνονταν για να μην κάνουν τίποτα.
Χάρη στη νίκη του Λαϊκού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Μαΐου, οι μισθοί είχαν αυξηθεί, οι ώρες εργασίας είχαν οριστεί στις 40 ώρες την εβδομάδα, και οι εργαζόμενοι είχαν λάβει άδεια δύο εβδομάδων με αποδοχές τον χρόνο.
Με ανά χείρας το «δημοφιλές ετήσιο εισιτήριο διακοπών», οι πιο ταπεινοί Γάλλοι μπορούσαν να ταξιδέψουν με το τρένο εκείνο το καλοκαίρι με έκπτωση 60%, αρκεί να διένυαν τουλάχιστον 200 χιλιόμετρα. Για τους Παριζιάνους εργάτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν είχε δει ποτέ τη θάλασσα, οι παραλίες στα δυτικά της χώρας έγιναν προσιτό όνειρο.
Η αστική τάξη είδε μάλλον με κακό μάτι ότι εφεξής θα έπρεπε να μοιράζεται ένα μονοπωλιακό της προνόμιο, και ορισμένοι δήμαρχοι και καταστηματάρχες δυσανασχέτησαν βλέποντας την άφιξη της εργατικής τάξης στις περιοχές τους.
Τα χρόνια πέρασαν και άπαντες είναι πλέον ευχαριστημένοι. Οι παραλίες πλημμυρίζουν, οι καταστηματάρχες κερδίζουν πολλά λεφτά, και οι πλούσιοι έχουν τις δικές τους απρόσιτες παραλίες στους κοινούς θνητούς.
Πηγή: RetroNews