ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
Χθες το πρωί, η βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, δήλωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον «Ζυγό FM 100» των Τρικάλων: «Να βγουν ορδές τροχονόμων κι από σήμερα, τα αυτοκίνητα είναι παροπλισμένα, να κάνουν ελέγχους, όσοι δεν έχουν αλυσίδες πρόστιμο ούτως ώστε στην επόμενη κακοκαιρία να το σκεφτούν διπλά, τριπλά και δεκαπλά».
Η κυρία Παπακώστα έκανε ένα μικρό λάθος. Μίλησε πριν από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Αττική Οδό ΑΕ και την αποζημίωση των 2.000 ευρώ που συμφωνήθηκε για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό. Βιάστηκε, και έτσι δεν άκουσε και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, που ομολόγησε: «Υπήρχαν χιλιάδες κόσμου που ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους. Σε αυτόν τον κόσμο οφείλουμε καταρχήν τη συγγνώμη μας, όλοι, ως οργανωμένο κράτος χωρίς αμφιβολία».
Θα έπρεπε, επίσης, να την πονηρέψει η εξαφάνιση των υπουργών από τα ΜΜΕ, ιδίως ορισμένων λαλίστατων.
Με άλλα λόγια, όταν βράζει η κοινωνία, πιο χρήσιμο στις δημόσιες τοποθετήσεις είναι το «σπεύδε βραδέως» από «το γοργόν και χάριν έχει».
• • •
ΚΑΝΝΑΒΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ COVID-19;
Από την αρχή της πανδημίας, η χρήση της κάνναβης για την αντιμετώπιση της COVID-19 είχε παρουσιαστεί ως ελκυστική ιδέα, παρότι οι υγειονομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να στηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Πρόσφατα, δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά αναζωπύρωσαν το σχετικό ενδιαφέρον, που ούτως ή άλλως στηρίζεται στη διαδεδομένη ιδέα ότι συστατικά της κάνναβης είναι ευεργετικά για την υγεία.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Όρεγκον υποστηρίζουν, σε μελέτη στο Journal of Natural Products, ότι ουσίες της κάνναβης μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό εμποδίζοντας την είσοδό του στα κύτταρα.
Σε δημοσιευμένη μελέτη στο Science Advances, μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Σικάγου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Marsha Rosner, υποστηρίζει ότι η κανναβιδιόλη (CBD) μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αναπαραγωγής του κορωνοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα, περιορίζοντας τις πιθανότητας γενικευμένης μόλυνσης. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι πρόκειται για μελέτη βασισμένη σε ευρήματα στον δοκιμαστικό σωλήνα, των οποίων η θετική συνεισφορά συνίσταται στο ότι αξίζει τον κόπο να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές που μόνον αυτές θα οδηγήσουν σε οριστικά συμπεράσματα.
Απεναντίας, βραζιλιάνοι ερευνητές στο Cannabis and Cannabinoid Research υποστηρίζουν ότι η χορήγηση CBD σε ασθενείς με ήπια COVID-19 δεν έδειξε κάποιο εμφανές αποτέλεσμα. Οι έρευνες συνεχίζονται, βεβαίως, σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ.
Πάντως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Marsha Rosner, το μήνυμα είναι σαφές: «Θα μας άρεζε να πούμε ότι μια κάποια δόση κανναβινοειδών βοηθάει, αλλά μέχρι στιγμής τα παραγόμενα από τα εμβόλια αντισώματα και τα φάρμακα αντισωμάτων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά για την αποτροπή μόλυνσης».
Πηγή: Reuters
• • •
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΚΟΥΑΝΓΚΝΤΟΝΓΚ
Η παραθαλάσσια νότια επαρχία της Κίνας, Γκουανγκντόνγκ, ξεπέρασε το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά το 2021.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γκουανγκντόνγκ αυξήθηκε κατά 8% πέρυσι, φθάνοντας τα 1,92 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση τη Δευτέρα.
Η επίδοση αυτή είναι ανώτερη από το προβλεπόμενο 1,82 τρισ. δολάρια ΑΕΠ της Νότιας Κορέας, και ελαφρώς μικρότερη από το προβλεπόμενο 2 τρισ. του Καναδά.
Αν η Γκουανγκντόνγκ ήταν ανεξάρτητο κράτος, θα βρισκόταν στις 10 χώρες με το μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως. Πάντως, βρίσκεται ακόμη μακριά από την Καλιφόρνια, η οποία με ΑΕΠ 2,35 τρισ. βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως, και είναι πιο παραγωγική από την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: South China Morning Post
• • •
ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ INTEL
Ο επικεφαλής της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, το σχέδιο της εταιρείας, ύψους 20 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή δύο εργοστασίων μικροεπεξεργαστών στο Οχάιο.
Ο Γκέλσινγκερ επεσήμανε τόσο την τρέχουσα παγκόσμια έλλειψη όσο και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να τονίσει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και, συνεπώς, την ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει την επανεγκατάσταση στη χώρα των κατασκευαστών μικροεπεξεργαστών.
Παρά τις καθυστερήσεις, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επανειλημμένως τονίσει ότι επείγει η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
Φαίνεται πως βρισκόμαστε ακόμη στο πρελούντιο της οικονομικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Πηγή: Supply Chain Brain
• • •
ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
Στις 26 Ιανουαρίου 1924, πέντε μέρες μετά τον θάνατο του Βλαντίμιρ Λένιν, η Αγία Πετρούπολη μετονομάστηκε σε Λένινγκραντ προς τιμήν του. Έτσι ήταν γνωστή η πόλη μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε ξαναπήρε το αρχικό όνομά της το 1991.
Προηγουμένως, και επί μια δεκαετία το όνομά της ήταν Πέτρογκραντ (1914–1924), όπως είχε μετονομαστεί μετά την κήρυξη του Α΄ΠΠ για να απαλειφθούν οι αρχικές γερμανικές λέξεις από το όνομά της.
Τον Ιανουάριο του 1939, ο Φράνκο κατακτά τη Βαρκελώνη. Μεταξύ άλλων, τα καταλωνικά χριστιανικά ονόματα απαγορεύονται, στο πλαίσιο της συστηματικής και βίαιης γλωσσικής ομογενοποίησης της Ισπανίας. Μετά τον θάνατο του Φράνκο, τα καταλωνικά επανέρχονται, αποδεικνύοντας τα περιορισμένα όρια μιας πολιτικής τυραννίας να καταπιέσει και να εξαφανίσει έναν πολιτισμό.
Κοντολογίς, διαχρονικώς ιδεολογικές μετεμψυχώσεις συμβόλων, που μπροστά τους φαίνονται ήσσονος σημασίας οι σημερινές απόπειρες φυλετικής αναθεώρησης της ιστορίας.