ΑΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι χθεσινές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη κατέληξαν σε ορισμένα αποτελέσματα, τα οποία γέννησαν κάποιες ελπίδες, όχι ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αλλά ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Ωστόσο, πριν καλά-καλά γίνουν γνωστά, ξεκίνησε διαμάχη ποιος νίκησε. Η ερμηνεία των αποφάσεων, ή μάλλον του πλαισίου δυνητικών αποφάσεων, με όρους νικητή και ηττημένου είναι τουλάχιστον άστοχη.
Η απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, λόγου χάριν, ερμηνεύτηκε ως ήττα της Ρωσίας, διότι απέτυχε να κατακτήσει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Παραμερίζοντας το γεγονός ότι μόνον εικασίες μπορούν να γίνουν για τα επιχειρησιακά σχέδια της Ρωσίας, ο ισχυρισμός αυτός τινάχθηκε στον αέρα σχεδόν μόλις διατυπώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους και τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν, που υποστήριξαν ότι πρόκειται για ελιγμό του Κρεμλίνου και για αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων.
Η ποδοσφαιροποίηση του δημόσιου διαλόγου είναι εξ ορισμού τοξική, αλλά όταν περνάει και στη διπλωματία καταντάει ανυπόφορα αφελής.
Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Στίβεν Γουόλτ, μας λέει τι πρέπει να γίνει (Foreign Policy, 29.03.2022): «Αν μας νοιάζει η Ουκρανία, ο άμεσος στόχος μας πρέπει να είναι ο τερματισμός του πολέμου πριν υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζημία... Επιπλέον, ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η επίλυση της σύγκρουσης — όχι μόνον ένα τέλος στις εχθροπραξίες, αλλά μια πολιτική διευθέτηση που καθιστά μια μετέπειτα επανάληψη λιγότερο πιθανή».
• • •
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;
Ο Αλεξάντερ Πετκόβ είναι από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές στα νοτιο-δυτικά της Ουκρανίας. Πέρυσι, παρήγαγε 30.000 τόνους κριθάρι, 27.000 σιτάρι και 5.500 ηλίανθου.
Μολονότι η περιοχή του δεν βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους, είναι απελπισμένος. Εξαιτίας του αποκλεισμού της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα, δεν μπορεί να διαθέσει τις τελευταίες σοδειές του, και υπάρχει άμεσος κίνδυνος έλλειψης καυσίμων για τη σπορά: «Χρησιμοποιούμε τώρα τα υπόλοιπα καύσιμα που είχαμε πριν από τον πόλεμο, αλλά δεν υπάρχουν νέες προμήθειες. Κινδυνεύουμε με έλλειψη μέσα στις επόμενες τρεις με πέντε μέρες».
Σε πρόσφατη έκθεση, ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO) επισημαίνει ότι «η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων, με περίπου το 70% της βενζίνης και του πετρελαίου να προέρχεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».
«Ένα κρίσιμο εμπόδιο για την ανοιξιάτικη σπορά, όπου αυτή είναι δυνατή παρά τον πόλεμο, είναι η πρόσβαση σε καύσιμα», συμπεραίνει ο FAO, σημειώνοντας ότι από μια κυβερνητική απογραφή 1.300 μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα, μόνο το ένα πέμπτο είχε αρκετά καύσιμα για να φυτέψει.
Επιπλέον, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συστηματικά εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων. Μετά την καταστροφή το Σάββατο δύο δεξαμενών πετρελαίου στο Λβιβ, χθες βομβάρδισαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Starokostiantyniv στα δυτικά της χώρας, καταστρέφοντας ολοσχερώς όλα τα αποθέματα καυσίμων της πόλης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Mykola Melnytchouk.
Πηγή: TV5 Monde, Le Monde
• • •
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφτηκε τη Βαρσοβία. Στη συνάντησή τους, προχθές Δευτέρα 28 Μαρτίου, χαρακτήρισε τον πόλεμο «άδικο και αβάσιμο».
Προηγουμένως, την Κυριακή μετά την άφιξή του, ο Παναγιώτατος συνάντησε Ουκρανούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως και μετέφερε σ’ αυτούς την στήριξη και τις ευχές της Εκκλησίας.
«Είναι απλώς αδύνατο να φανταστεί κανείς την καταστροφή που προκάλεσε αυτή η αποτρόπαια εισβολή στον ουκρανικό λαό και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Βαρθολομαίος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς «είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να νικήσει το κακό και το σκοτάδι στον κόσμο».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι ήταν δύσκολο να βρει λόγια για να περιγράψει τα βάσανα των Ουκρανών που συνάντησε στην Πολωνία και επικαλέστηκε τον προφήτη Ιερεμία (9:1): «Τίς δώσει κεφαλῇ μου ὕδωρ καὶ ὀφθαλμοῖς μου πηγὴν δακρύων, καὶ κλαύσομαι τὸν λαόν μου τοῦτον ἡμέρας καὶ νυκτός, τοὺς τετραυματισμένους θυγατρὸς λαοῦ μου;».
«Όλοι οι πόλεμοι είναι καταδικαστέοι, αλλά ένας πόλεμος μεταξύ Ορθοδόξων είναι απολύτως απαράδεκτος», τόνισε, κατά την επίσκεψή του στην ορθόδοξη εκκλησία, και εξέφρασε τη λύπη του για την «κρίση ενότητας» που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ο ουκρανικός πληθυσμός είναι κυρίως ορθόδοξος χριστιανικός, αλλά είναι διαιρεμένος μεταξύ μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας στο Κίεβο, αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και μιας πιστής στον Πατριάρχη Κύριλλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αντίθετα προς άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που αναγνώρισαν το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η Πολωνική Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη θέση.
Μετά την απροσχημάτιστη δικαιολόγηση της ρωσικής εισβολής από τον Πατριάρχη Κύριλλο, στην οποία μάλιστα έδωσε «μεταφυσική» διάσταση, θα είναι δύσκολη τόσο η ουδετερότητα απέναντι στο «σχίσμα», όσο και η διατήρηση της επιρροής τού ρωσικού Πατριαρχείου εντός και εκτός της Ουκρανίας.
Πηγή: Οικουμενικόν Πατριαρχείον, Orthodox Times
• • •
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΟΙ
Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο μνημόσυνο, στις 10 Απριλίου, της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Μπούχενβαλντ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η αρμόδια επιτροπή του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.
Η επέτειος αμαυρώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον «βίαιο θάνατο του Μπόρις Ρομαντσένκο», ενός επιζώντα του Μπούχενβαλντ που σκοτώθηκε από ρωσικό χτύπημα στο Χάρκοβο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Μνήμης του Μπούχενβαλντ και του Μίτελμπαου-Ντόρα.
Ως εκ τούτου, «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης», προσθέτει το Ίδρυμα, προσθέτοντας ότι οι πρεσβείες των δύο χωρών έχουν «ενημερωθεί για την απόφαση αυτή».
• • •
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ
Περιπτώσεις λογοκλοπής και πλαστών πτυχίων έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες, αλλά η Κιργιζία φαίνεται πως κάνει πρωταθλητισμό στην πλαστογραφία.
Μια υπό εξέλιξη έρευνα αποκάλυψε ότι δεκάδες αξιωματούχοι και βουλευτές ενδέχεται να έχουν πλαστογραφήσει τα πανεπιστημιακά τους πτυχία προκειμένου να αποκτήσουν σημαντικές θέσεις ή να κατέλθουν στις εκλογές.
Σε μια πολύκροτη υπόθεση, η βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Μπουτούν Κιργιστάν, Οροζαγίμ Ναρμάτοβα, αποκλείστηκε από το κοινοβούλιο στις 20 Ιανουαρίου.
Η 28χρονη Ναρμάτοβα κατηγορήθηκε για δόλια απόκτηση πτυχίου από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Τζαλάλ-Αμπάτ, διότι προσκόμισε πλαστό πιστοποιητικό για να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο. Λέγεται μάλιστα ότι βρισκόταν εκτός της χώρας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
Η Ναρμάτοβα αρνήθηκε κάθε αδίκημα, οι δε υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι οι κατηγορίες είχαν πολιτικά κίνητρα. Η Ναρμάτοβα ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμμαχος του προέδρου, Σαντίρ Τζαπάροφ, αλλά τελικά μετατράπηκε σε μια από τις πιο ένθερμες επικρίτριές του.
Η έρευνα είχε και τραγικές συνέπειες: Μια 54χρονη δασκάλα από το χωριό Ακ-Τσίι έδωσε τέλος στη ζωή της στις 9 Μαρτίου, όταν αποκαλύφθηκε ότι το δίπλωμά της ήταν πλαστό.
Πηγή: RFE/RL