ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΑΝ-ΚΟΡΩΝΟΪΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ
Αυτό είναι λίαν ελπιδοφόρο νέο. Επιστήμονες στο Walter Reed Army Institute of Research έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ενός παν-κορωνοϊκού εμβολίου — εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει όλες τις παραλλαγές του κορωνοϊού —, συμπεριλαμβομένων της Όμικρον και όσων ενδέχεται να εμφανιστούν μελλοντικά.
Οι ερευνητές έφθασαν στο εμβόλιο, που προσωρινά ονομάζεται SpFN (Spike Ferritin Nanoparticle COVID-19 vaccine), ύστερα από δουλειά δύο ετών, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2020 όταν ταυτοποιήθηκε ο ιός, με βασικό στόχο να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για όλες τις παραλλαγές του.
Αντίθετα με τα υπάρχοντα εμβόλια, το SpFN χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη μορφής μπάλας ποδοσφαίρου με 24 πλευρές, που επιτρέπουν στους επιστήμονες να συνδέουν τις ακίδες διαφορετικών στελεχών του κορωνοϊού στις διαφορετικές πλευρές της πρωτεΐνης.
Ο διευθυντής του κλάδου λοιμωδών νοσημάτων του Ινστιτούτου, δρ. Kayvon Modjarrad, δήλωσε ότι το εμβόλιο είχε «θετικά αποτελέσματα» στις κλινικές δοκιμές.
Ωστόσο, οι δοκιμές θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν, κατά τον Modjarrad, διότι το εμβόλιο πρέπει να δοκιμαστεί σε άτομα που ούτε έχουν εμβολιαστεί ούτε μολύνθηκαν από την covid-19, τα οποία σπανίζουν λόγω της μεγάλης διάδοσης των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον.
Υπάρχει και μια άλλη σημαντική διάσταση. Αν όλα πάνε καλά, τα πνευματικά δικαιώματα θα ανήκουν αποκλειστικά στο αμερικανικό κράτος, το οποίο μπορεί να χορηγήσει την πατέντα παγκοσμίως, αν το επιλέξει.
Πηγή: Defense One, The Washington Post
• • •
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ
Τα καλά νέα είναι ότι οι ασθενείς έχουν μικρότερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν τρεις μελέτες.
Μελέτη από την Νότια Αφρική του NICD (National Institute For Communicable Diseases) υποστηρίζει ότι οι μολυσμένοι από την Όμικρον έχουν πιθανότητα 80% να μην εισαχθούν σε νοσοκομείο σε σύγκριση με τα άλλα στελέχη. Συγκρινόμενη με τη Δέλτα, οι μολύνσεις της Όμικρον παρουσιάζουν 70% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο, άπαξ και κάποιος εισαχθεί σε νοσοκομείο, ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας δεν διαφέρει από τις άλλες παραλλαγές.
Ερευνητές του Imperial College εκτίμησαν ότι η Όμικρον έχει 11% μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε άτομο, το οποίο συνεπάγεται ότι ο κίνδυνος να απαιτηθεί νοσοκομειακή περίθαλψη μειώνεται κατά 25% σε επίπεδο πληθυσμού.
Σύμφωνα με το SSI (Statens Serum Institut) Κοπεγχάγης, άτομα θετικά στην Όμικρον είχαν τρεις φορές μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι απαιτείται προσοχή στη γενίκευση των συμπερασμάτων, διότι τα κρούσματα ήταν κυρίως νεαρά και εμβολιασμένα άτομα.
Τα κακά νέα είναι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Ο αριθμός των ατόμων που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με Όμικρον στην Αγγλία αυξήθηκε στα 129, από 104 προχθές και 85 αντιπροχθές, και οι θάνατοι στους 14 από 12 προχθές και 7 αντιπροχθές.
Η Όμικρον κυριαρχεί κατά πάσα πιθανότητα στη Νέα Υόρκη, στη Φλόριντα, τη Χαβάη και το Πουέρτο Ρίκο. Ωστόσο, η διαδεδομένη είδηση ότι είναι το κυρίαρχο στέλεχος κατά 73% στις ΗΠΑ μάλλον οφείλεται σε εσφαλμένη ερμηνεία των εκροών του αλγορίθμου Nowcast, που χρησιμοποιεί το CDC για τις προβολές των κρουσμάτων.
Η εκτίμηση περί ηπίων συμπτωμάτων είναι καλοδεχούμενη, όσον αφορά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ωστόσο, το πλεονέκτημα αυτό μάλλον εξανεμίζεται εξαιτίας της διαβολικής ταχύτητας της Όμικρον, και συνεπώς δεν αποτρέπεται η εξουθενωτική πίεση που μπορεί να ασκηθεί στο υγεινομικό σύστημα. Εν πάση περιπτώσει, στο επόμενο δεκαπενθήμερο πολλά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.
• • •
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
Το σχέδιο, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την εκμετάλλευση ορυχείων λιθίου από την εταιρεία Rio Tinto ανεστάλη προσωρινά ύστερα από μεγάλες διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις.
Τα κοιτάσματα στην κοιλάδα Γιαντάρ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε 200 εκατ. τόνους, αποτελούν τη μεγαλύτερη γνωστή ποσότητα λιθίου στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι το λίθιο είναι σημαντικό συστατικό των μπαταριών είναι κεντρικής σημασίας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία που βαδίζει πλέον προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, θα συντελέσει στην ανάπυξη της χώρας και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.
Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται ότι θα υπάρξει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Οι φόβοι τους μάλιστα ενισχύονται από το κακό ιστορικό της εταιρείας, η οποία έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, περιβαλλοντική υποβάθμιση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόλις πριν από έξι μήνες, αυθαίρετα ανατίναξε ιερό τόπο των Αβορίγινων στην Πιλμπάρα της Αυστραλίας, ηλικίας 46.000 ετών.
Αντιφάσεις της εποχής μας. Τα ορυχεία λιθίου, που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, δεν είναι καθόλου δημοφιλή σε ανθρώπους που νοιάζονται για την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: Bloomberg, The Guardian
• • •
ΜΙΑ ΑΝΗΘΙΚΗ ΙΔΕΑ
Ο υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Brad Hazzard, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαναγκαστούν οι ανεμβολίαστοι ασθενείς να πληρώνουν τις ιατρικές δαπάνες, αν απαιτηθεί νοσοκομειακή περίθαλψή τους για την covid-19.
Η ιδέα αυτή, που ανατρέπει ριζικά τον καθολικό χαρακτήρα του συστήματος υγείας της Αυστραλίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος της Αυστραλιανής Ιατρικής Ένωσης, δρ. Omar Khorshid, τη χαρακτήρισε «ανήθικη», διότι από ιατρικής άποψης δεν μπορεί να περιορίζεται η πρόσβαση στο σύστημα υγείας βάσει των προηγουμένων επιλογών υγείας που έκαναν τα άτομα. «Πιστεύω πως θα ήταν πραγματικά ντροπή, αν εξαιτίας αυτής της πανδημίας χάσουμε τη συμπόνια μας, χάσουμε τον ανθρωπισμό μας, και τη φροντίδα για τους συμπατριώτες μας Αυστραλούς, έστω και αν έκαναν επιλογές που τις θεωρούμε ανόητες ή εσφαλμένες, ή ακόμη και εντελώς αντικοινωνικές».
Παρόμοιες απόψεις διακινούνται και στη χώρα μας από ευτυχώς ελάχιστους, κυρίως ελευθεριακούς (libertarians), που ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον φιλελευθερισμό.
Με την ίδια λογική αποκλεισμού, θα πρέπει να τιμωρούνται οι καπνιστές, οι διαβητικοί τύπου ΙΙ, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι παχύσαρκοι. Επιπλέον, πολιτισμένες κοινωνίες που κατάφεραν να καταργήσουν την ποινή του θανάτου, ακόμη και για ειδεχθή εγκλήματα, είναι ανεπίτρεπτο να την εισάγουν από το παράθυρο, διότι η νοσηλεία σε ΜΕΘ κοστίζει ένα αστρονομικό ποσό, που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν μπορεί να πληρώσει — και ούτως ή άλλως συνέβαλαν στη λειτουργία του συστήματος με τους φόρους και τις κρατήσεις τους.
• • •
ΠΑΡΘΕΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Δεν είμαι σε θέση να κρίνω το θεολογικό βάρος αυτής της ιστορίας από το Πρωτευαγγέλιο Ιακώβου, αλλά λογοτεχνικά τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα.
Η Άννα και ο Ιωακείμ παρέδωσαν τη Μαρία στον Ναό, όπως είχαν υποσχεθεί στον Θεό. Όταν η Μαρία έγινε 12 χρονών, οι ιερείς αποφάσισαν ότι έπρεπε να παντρευτεί. Καθ' υπόδειξη του αγγέλου Κυρίου, συγκέντρωσαν τους χήρους, και τελικώς ο Κύριος έδειξε με σημάδι του ότι ο Ιωσήφ θα πρέπει να είναι ο σύζυγος της Μαρίας.
Κατόπιν, διαβάζουμε:
9.1. Ο ιερέας είπε τότε στον Ιωσήφ: «Σε σένα έλαχε ο κλήρος να παραλάβεις την παρθένο του Κυρίου υπό την προστασία σου».
Ο Ιωσήφ όμως απάντησε: «Έχω γιους και είμαι γέρος, ενώ αυτή είναι νεαρή, θα με περιγελάσουν οι υιοί Ισραήλ». Και ο ιερέας αποκρίθηκε στον Ιωσήφ: «Φοβήσου τον Κύριο, τον Θεό σου, και θυμήσου τι έκανε ο Θεός...».
Φοβήθηκε ο Ιωσήφ και την παρέλαβε υπό την προστασία του. Και είπε ο Ιωσήφ στη Μαρία: «Να, σε παρέλαβα από το Ναό του Κυρίου και τώρα σε αφήνω στο σπίτι μου, πηγαίνω να χτίσω τις οικοδομές μου και θα επιστρέψω κοντά σου: Ο Κύριος θα σε διαφυλάξει».
[...]
13.1. Ήταν στον έκτο μήνα, όταν τελικά ήλθε ο Ιωσήφ από τις οικοδομικές του ασχολίες και μπαίνοντας στο σπίτι του, την βρήκε έγκυο. Χτύπησε το πρόσωπο του και ρίχτηκε κάτω σε ένα σάκκο, έκλαψε πικρά και είπε: «Με τι πρόσωπο θα αντικρίσω τον Κύριο, τον Θεό μου; [...] Μήπως σε εμένα επαναλήφθηκε η ιστορία του Αδάμ; Γιατί οπως ακριβώς την ώρα που δοξολογούσε ο Αδάμ το Θεό, ήρθε ο όφις βρίσκοντας μόνη την Εύα και την εξαπάτησε, έτσι ακριβώς συνέβη και σε μένα».
Σηκώθηκε ο Ιωσήφ από το σάκκο, κάλεσε την Μαριάμ και της είπε: «Τι είναι αυτό που έκανες ξεχνώντας τον Κύριο, τον Θεό σου, που σε φρόντιζε; Γιατί ταπείνωσες τον εαυτό σου εσύ που ανατράφηκες στα άγια των αγίων και που έπαιρνες τροφή απο χέρι αγγέλου;». Εκείνη έκλαψε πικρά λέγοντας: «Είμαι αμόλυντη εγώ και με άνδρα δεν είχα σχέσεις». Ρώτησε τότε ο Ιωσήφ: «Από πού λοιπόν συνέλαβες τον καρπό της κοιλίας σου;». Και αυτή απάντησε: «Ζει Κύριος ο Θεός μου, δεν ξέρω από πού είναι».
«Πρωτευαγγέλιο Ιακώβου», Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Αθανάσιος Καραλάσκος, από το Ιωάννης Δ. Καραβιδόπουλος, «Απόκρυφα Χριστιανικά Κείμενα», Τόμος α΄: «Απόκρυφα Ευαγγέλια», Εκδόσεις Πουρναρά, Θεσσαλονίκη, 1999.