ΔΙΠΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Σε μια εξαιρετικά σπάνια παραβίαση της μυστικότητας του Ανώτατου Δικαστηρίου, το Politico αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη ψηφίσει να ακυρωθεί η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973 που νομιμοποιούσε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.
Το δημοσίευμα προκάλεσε διπλό σεισμό. Πρώτα και κυρίως, διότι αποτελεί τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με ένα θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών. Πρόκειται για μια από «τις πιο καταστροφικές αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία» (Νάνσι Πελόζι), σε μια χώρα όπου το 59% πιστεύει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη στις περισσότερες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του 57% των λευκών Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Pew Research Center.
Η δημοσίευση του προσχεδίου, όμως, είναι και πρωτοφανής όσον αφορά τα πρότυπα μυστικότητας του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δικαστών, ενώ συντάσσονται γνωμοδοτήσεις και διευθετούνται ψηφοφορίες, είναι από τις πιο καλά κρυμμένες λεπτομέρειες στην Ουάσινγκτον.
«Αυτή η είδηση είναι απλώς εκπληκτική για το Ανώτατο Δικαστήριο ως θεσμό», δήλωσε ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, Steve Vladeck. «Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα που προμηνύει ένα ωστικό κύμα για τη συνταγματική μας πολιτική, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ διαρροή που να μοιάζει έστω και λίγο με αυτή από το εσωτερικό του Δικαστηρίου, όπου όχι μόνο μαθαίνουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά βλέπουμε εκ των προτέρων το σχέδιο της πλειοψηφούσας γνώμης. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το πρώτο δεν συμβάλλει στην εξήγηση του δεύτερου, αλλά πρόκειται για σεισμό και από τις δύο απόψεις».
Πηγή: CNN, Politico, Pew Research Center
• • •
«Η ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»
Είναι εξαιρετικά απίθανο οι Ρώσοι να αποχωρήσουν με τη βούλησή τους από εδάφη που έχουν κατακτήσει. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο πεδίο των μαχών, η Ουκρανία βαδίζει προς διχοτόμηση. Δεν είναι μόνον οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων που την προβλέπουν και την επιθυμούν, αλλά και σειρά ενεργειών των ρωσικών δυνάμεων κατοχής που το αποδεικνύουν, όπως η αλλαγή της διδακτέας ύλης στα σχολεία στις κατεχόμενες περιοχές.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάικλ Κάρπεντερ, δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα «μέσα Μαΐου» για να «επιχειρήσει να προσαρτήσει» τις φιλορωσικές αυτονομιστικές «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα εξετάζει παρόμοιο σχέδιο στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους Χερσώνα, δήλωσε ο διπλωμάτης στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. Ήδη στην περιοχή έχει τεθεί σε παράλληλη κυκλοφορία το ρούβλι με προοπτική εντός τεσσάρων μηνών να καταστεί το μοναδικό μέσο συναλλαγών.
Σύμφωνα με το CNN, ο πρέσβης πρόσθεσε ότι η Ρωσία αντικαθιστά εκλεγμένους αξιωματούχους και τοπικούς ηγέτες στις πόλεις που κατέχει με «πιστούς στη Μόσχα».
Πηγή: CNN, Le Monde
• • •
ΤΟ ΠΑΠΑΔΟΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.
Ο Πάπας επέκρινε, επίσης, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θερμό υποστηρικτή του πολέμου, Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο: «Μίλησα με τον Κύριλλο επί σαράντα λεπτά μέσω Zoom. Στα πρώτα είκοσι λεπτά (...) μού διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο [που είχε γράψει σε μια κάρτα]. Τον άκουσα και του είπα: ‘Δεν καταλαβαίνω τίποτα από όλα αυτά. Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του κράτους, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά τη γλώσσα του Ιησού’».
Ο ποντίφικας πρόσθεσε ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».
• • •
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ
Στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσαν χθες, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση του «χάους της πληροφόρησης», που οφείλεται κυρίως στη «διπλή πόλωση»: «Η πόλωση των μέσων ενημέρωσης», με την «ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης γνώμης κατά το πρότυπο του [συντηρητικού αμερικανικού καναλιού] Fox News και τον ευτελισμό των κυκλωμάτων παραπληροφόρησης», που οδηγεί σε ρήγματα στο εσωτερικό των χωρών· και «η πόλωση μεταξύ κρατών», δηλαδή «από τη μία πλευρά, ανοικτών κοινωνιών και, από την άλλη, δεσποτικών καθεστώτων που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης και τις πλατφόρμες τους».
Από τις 180 χώρες που εξετάστηκαν, 12 βρίσκονται στον κόκκινο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (155η θέση) και της Λευκορωσίας (153η θέση). Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «εμβληματική του φαινομένου», καθώς προετοιμάστηκε από πόλεμο προπαγάνδας.
Η επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου είναι μεγάλη ειδικά στη Ρωσία, όπου «η κυβέρνηση έχει αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο της πληροφόρησης, εισάγοντας εκτεταμένη λογοκρισία σε καιρό πολέμου, μπλοκάροντας τα μέσα ενημέρωσης και κυνηγώντας ανυπότακτους δημοσιογράφους, αναγκάζοντάς τους σε μαζική εξορία». Η έκθεση αναφέρει επίσης την αυστηροποίηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης που είναι «πράκτορες των ξένων» και την πρόσφατη υιοθέτηση νέας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.
Όσον αφορά την Ευρώπη, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν τις «πολύ σημαντικές ανισότητες» ανάμεσα σε δύο άκρα. Ενώ η Νορβηγία (1η), η Δανία (2η) και η Σουηδία (3η) παραμένουν στην κορυφή της δεκάδας των χωρών με την καλύτερη κατάταξη παγκοσμίως, οι Κάτω Χώρες έπεσαν στην 28η θέση. Στην τελευταία θέση στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα (108η), η οποία αντικαθιστά τη Βουλγαρία, που φέτος κατέλαβε την 91η θέση.
Η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επικαλείται τρεις λόγους ως εξήγηση αυτών των αλλαγών: τις δολοφονίες δημοσιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη σφοδρή εχθρότητα προς τους δημοσιογράφους από την πλευρά των διαδηλωτών που αντιτίθενται στα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας, και την αυστηροποίηση των ελευθεροκτόνων μέτρων κατά των δημοσιογράφων.
Πηγή: Reporters sans Frontières, Le Monde
• • •
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Έκθεση της δεξαμενής σκέψης, YuWa Population Research, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, προσδιορίζει το μέσο κόστος ανατροφής ενός παιδιού, στην Κίνα το 2019, από τη γέννηση έως την ηλικία των 18 ετών σε 485.000 γιουάν (76.556 δολάρια), ήτοι 6,9 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας την ίδια χρονιά.
Η Κίνα είναι πιο δαπανηρή από τις ΗΠΑ (4,11 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους το 2015), το Ηνωμένο Βασίλειο (5,25 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του το 2021) και τη Γερμανία (3,64 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της το 2018). Μόνον η Νότια Κορέα είναι πιο δαπανηρή με 7,79 φορές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της.
Το μέσο κόστος για τις κινεζικές αστικές οικογένειες που μεγαλώνουν ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 18 ετών είναι 630.000 γιουάν, ενώ για τις αγροτικές οικογένειες είναι 300.000 γιουάν. Η Σαγκάη με 1,03 εκατ. γιουάν κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των πόλεων, ακολουθούμενη από το Πεκίνο με 969.000 γιουάν.
Η έκθεση αναφέρει ότι το υψηλό κόστος ανατροφής των παιδιών είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που αποτρέπουν τα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.
Με τον αριθμό των νεογέννητων να ανέρχεται σε 10,62 εκατομμύρια το 2021, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας της Κίνας ήταν 1,15, από τους χαμηλότερους στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο συνολικός δείκτης γονιμότητας στην Κίνα το 2020 ήταν 1,3, αλλά στη Σαγκάη και το Πεκίνο, τα ποσοστά ήταν μόλις 0,74 και 0,87 αντιστοίχως, τα χαμηλότερα από όλες τις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι, μέχρι το 2040, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα αργή οικονομική ανάπτυξη, αλματώδη γήρανση του πληθυσμού και ασθενέστερη καινοτομία, αν η Κίνα δεν καταφέρει να βελτιώσει το ποσοστό γονιμότητας με αποτελεσματικά μέτρα.
Πηγή: Global Times
• • •
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Ύστερα από δύο συνεχόμενες αναβολές λόγω της πανδημίας, το Σάββατο 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η 18η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων.
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων θεσπίστηκε το 2005 από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, στηρίζεται από την UNESCO και εορτάζεται σε συνδυασμό με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου). Από το σούρουπο έως τα μεσάνυχτα, 3.000 μουσεία σε ολόκληρη την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο παρέχοντας στο κοινό μια εξαιρετική και ασυνήθιστη εμπειρία των συλλογών τους.