ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ, ΓΚΟΥΓΚΛΑΡΟΥΜΕ
Τέλος καλό, όλα καλά. Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την φαρμακευτική κάνναβη.
Προηγουμένως, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας το 2018 στις νομοθετικές κινήσεις της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική κάνναβη ήταν λανθασμένη.
Γενναία παραδοχή, αλλά δεν με εντυπωσίασε ούτε η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Γεωργιάδης από τον κ. Καρανίκα για τη νομιμοποίηση φαρμακευτικών προϊόντων από κάνναβη, ούτε η παραδοχή του ότι η ΝΔ έκανε λάθος το 2018.
Απεναντίας, με εντυπωσίασε αυτό που είπε: «Το 2018 δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που έδινε η φαρμακευτική κάνναβη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Με εντυπωσίασε, διότι ο υπουργός φαίνεται να ομολογεί ότι δεν διαβάζουν απολύτως τίποτε από όσα γράφονται έξω από τη μικρή μας χώρα. Και εν πάση περιπτώσει, κύριε υπουργέ, αν δεν ξέρουμε, γκουγκλάρουμε.
• • •
ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΕΣ
Αργά χθες την Τετάρτη, ένας όχλος ακροδεξιών Ισραηλινών τράβηξαν έναν οδηγό, που πίστευαν ότι είναι Άραβας (και πιθανόν μάλιστα δεν είναι), έξω από το αυτοκίνητό του, τον ξυλοκόπησαν και τον άφησαν αναίσθητο και αιμόφυρτο στον δρόμο. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καθυστέρηση, τα τραύματά του είναι πολλά, αλλά η κατάστασή του παραμένει σταθερή.
לינץ' בשידור חי בבת ים: צעירים יהודים תקפו באלימות קשה רוכב אופנוע, השוטרים לא היו בזירה | תיעוד@daniel_elazar #חדשותהערב pic.twitter.com/hBN0e8UrCW
— כאן חדשות (@kann_news) May 12, 2021
Στις ταραχές είναι έντονη η συμμετοχή των ακροδεξιών Ισραηλινών, οι οποίοι κέρδισαν έδρες στη Βουλή στις πρόσφατες εκλογές. Πολλοί σημαίνοντες Ισραηλινοί καταδίκασαν απερίφραστα τη βαρβαρότητά τους.
Όσο για εμάς που βρισκόμαστε μακριά, μια σύντομη πρόταση του Κας Μούντε μπορεί να αποτελέσει καλή αφετηρία, αν θέλουμε να αξιολογήσουμε τα γεγονότα: «Αν είστε αντισημίτης, δεν είστε αντιρατσιστής. Αν είστε ισλαμοφοβικός, δεν είστε αντιρατσιστής».
• • •
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Μια καλή είδηση για όσους ενδιαφέρονται για το έργο του Ντάνιελ Κάνεμαν. Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του (με συν-συγγραφείς τους Olivier Sibony και Cass R. Sunstein) «Noise: A Flaw in Human Judgment, για το οποίο είχα γράψει δυο λόγια πριν από μήνες.
Αντιγράφω μια περικοπή από την ομιλία του Κάνεμαν στο πανεπιστήμιο του Τορόντο σχετικά με τα οικονομικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, που περιέχει μια νύξη και για τον «θόρυβο» (Alliance for Decision Education, 10 Μαΐου 2021).
«Σε τι θα διέφερε ένα ρομπότ από τους ανθρώπους; Προτείνω τρεις κύριες διαφορές. Μία είναι προφανής: Το ρομπότ θα είναι πολύ καλύτερο στους στατιστικούς συλλογισμούς και λιγότερο ερωτευμένο με ιστορίες και αφηγήσεις από τους ανθρώπους. Η άλλη είναι ότι το ρομπότ θα έχει πολύ υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Και η τρίτη ότι το ρομπότ θα είναι σοφότερο. Σοφία είναι η ευρύτητα. Σοφία είναι να μην έχεις στενή άποψη· αυτή είναι η ουσία της σοφίας. Είναι το ευρύ πλαίσιο, και ένα ρομπότ θα προικίζεται με ευρύ πλαίσιο. Και πράγματι δεν βλέπω γιατί, όταν θα έχει μάθει αρκετά, δεν θα είναι σοφότερο από εμάς αφού δεν έχουμε ευρύ πλαίσιο. Είμαστε στενοί στοχαστές, είμαστε θορυβώδεις στοχαστές. Είναι πολύ εύκολο να βελτιωθεί σε σχέση με εμάς, και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούμε να κάνουμε, τα οποία οι υπολογιστές πιθανόν δεν θα προγραμματίζονταν να κάνουν».
• • •
ΨYXHΣ ΙΑΤΡΕΙΟΝ
Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, μια από τις βιβλιοθήκες που είδε στην Αίγυπτο έφερε πάνω από την είσοδό της την επιγραφή «Ψυχής Ιατρείον» (Αλμπέρτο Μανγκέλ).
Ψυχής Ιατρείον, επίσης, η κρατική Βιβλιοθήκη Beyazıt, που κατασκευάστηκε σε κτήριο του 16ου αιώνα, εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου 1884 από τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ Β΄. Είναι η παλιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Τουρκίας και μια από τις πλέον εξέχουσες βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης.
Το 2015 ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tabanlioglu Architects, ανακαίνιση που εγκωμιάστηκε εντός και εκτός Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν ερείπια μιας βυζαντικής βασιλικής, τα οποία καλύφθηκαν με γυάλινο δάπεδο που επιτρέπει σε επισκέπτες να τα βλέπουν εκ των άνω.
Η βιβλιοθήκη περιέχει 1,2 εκατομμύρια βιβλία, ανάμεσά τους πολύ σπάνια, και μεγάλη συλλογή εφημερίδων και περιοδικών, βρίσκεται δε σε εξέλιξη η ψηφιοποίησή της.
Πριν από την πανδημία, λειτουργούσε 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα (αν αυτό λέει κάτι σε εμάς...).
Πηγή: Daily Sabah, FloorNature
• • •
ΩΡΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Όσοι θυμούνται από το σχολείο λίγα από αριθμητική πρόοδο θα το εξηγήσουν εύκολα. Οι άλλοι, απολαύστε το.
1 = 1²
1 + 3 = 2²
1 + 3 + 5 = 3²
1 + 3 + 5 + 7 = 4²
1 + 3 + 5 + 7 + 9 = 5²
1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 = 6²
1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 +13 = 7²
κ.ο.κ.