ΕΦΕΞΗΣ «Η ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΙ ΤΖΙΠΙΝΓΚ»
Μετά από ένα κενό άνω των 50 ετών, η Κίνα αποκτά νέα «σκέψη».
Ο υπουργός Παιδείας της Κίνας με χθεσινή εγκύκλιό του ορίζει ότι «Η σκέψη του Σι Τζιπίνγκ» θα ενσωματωθεί στα εθνικά προγράμματα σπουδών.
Η σκέψη του Σι «για τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά» θα διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, με σκοπό να ενισχυθούν οι νέοι «να ακούν και να ακολουθούν το Κόμμα».
Ένα συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι είτε η Κίνα ή το Κομμουνιστικό Κόμμα της δεν μπορεί να κάνει δίχως μια «σκέψη» είτε το πιθανότερο αμφότερα.
Πηγή: Reuters
• • •
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ
Σε ανακοίνωσή της, στις 19 Αυγούστου, η Γενική Διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, απηύθυνε κάλεσμα «να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά του Αφγανιστάν στη διαφορετικότητά του, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά από κάθε ζημία και και λεηλασίες».
Επιπλέον, η Unesco υπογραμμίζει την «ανάγκη να εξασφαλιστεί ασφαλές περιβάλλον εργασίας για τους επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους ντόπιους καλλιτέχνες, που παίζουν κεντρικό ρόλο στην εθνική συνοχή και τον κοινωνικό ιστό του Αφγανιστάν».
Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη. Πριν από 20 χρόνια, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν πολλά ίχνη της προ-ισλαμικής περιόδου, μεταξύ άλλων, αγάλματα στο αρχαιολογικό μουσείο της Καμπούλ, και τους γιγάντιους Βούδες του Μπαμιγιάν.
Η πρακτική αυτή, γνωστή ως «πολιτιστική κάθαρση», έχει καταστεί μια από τις πιο ορατές συνιστώσες της πολιτικής των εξτρεμιστών. Το 2012, τζιχαντιστές κατάστρεψαν 9 μαυσωλεία στο Τιμπουκτού του Μαλί και, το 2015, το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε αρχαία ερείπια στην Παλμύρα της Συρίας.
• • •
ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ «ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ»
Στην ετήσια έκθεση οπλικών συστημάτων Army 2021 κοντά στη Μόσχα, 22-28 Αυγούστου 2021, χορευτές χορεύουν τη «Λίμνη των Κύκνων» πάνω σε ένα τανκς.
Αυτός που το σκέφτηκε πρέπει να είχε διεστραμμένο μιλιταριστικό μυαλό.
Meanwhile, at the Army 2021 arms fair near Moscow, they're performing Swan Lake on a tank... pic.twitter.com/c91D9Bm1XJ
— Francis Scarr (@francska1) August 24, 2021
• • •
ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΒΕΕΡΜΕΡ
Στην έκθεση «Johannes Vermeer. On Reflection» (Δρέσδη, 10.09.2021 – 02.01.2022), την τιμητική θα έχει ο πίνακας του Γιόχαν Βερμέερ «Κοπέλα που διαβάζει γράμμα δίπλα στο παράθυρο». Όχι αυτός που ξέρουμε, αλλά ένας διαφορετικός και πιο ωραίος.
Η πολυετής εργασία αποκατάστασης ολοκληρώθηκε και στο φόντο του πίνακα αποκαλύφθηκε ένας πίνακας με τον Έρωτα, που σαφώς υποδηλώνει ότι η κοπέλα διαβάζει ερωτική επιστολή.
Ο Έρωτας σε πίνακα εμφανίζεται πανομοιότυπος στον πίνακα «Κοπέλα δίπλα στο βιργινάλι».
• • •
ΣΗΜΕΙΩΝ ΣΤΙΞΕΩΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ
Τα σημεία στίξεως αξίζουν τον σεβασμό μας, ακόμη κι αυτή η κατατρεγμένη άνω τελεία. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν. Στη Ρωσία, λόγου χάριν, προκάλεσαν την ιστορική «απεργία του κόμματος».
Τον Σεπτέμβριο του 1905, οι τυπογράφοι στον εκδοτικό οίκο του Ivan Sytin στη Μόσχα ξεκίνησαν απεργία απαιτώντας πρόσθετη αμοιβή για τα σημεία στίξης, επειδή στη στοιχειοθεσία τους δαπανούσαν τον ίδιο χρόνο με τα γράμματα.
Σύντομα, ακολούθησαν απεργίες συμπαράστασης, το απεργιακό κύμα γενικεύτηκε και σε άλλες πόλεις, και πρακτικά όλοι οι ενήλικες στην Πετρούπολη σταμάτησαν να δουλεύουν.
Η γενική απεργία ανάγκασε τον Τσάρο Νικόλαο Β΄ τελικά να παραχωρήσει ένα Σύνταγμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας.
Και ο Τρότσκι σχολίασε: «Μια απεργία που ξεκίνησε για τα σημεία στίξης, τέλειωσε με την κατάλυση της απολυταρχίας».