ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, προειδοποιεί τους Ουκρανούς ότι «μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες βδομάδες», και τους καλεί να επιδείξουν «σθένος και ενότητα», σε ανακοίνωση που ανάρτησε χθες στο Facebook.
«Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)», γράφει, και «θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες».
Παράλληλα με τη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη, όμως, ο Ρέζνικοφ επισημαίνει ότι έχουν συμβεί τεκτονικές αλλαγές από το φθινόπωρο του 2021, όταν ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας, και έθεσε ως μια από τις βασικές του προτεραιότητες την de facto ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Η στρατηγική απόφαση για τη μετάβαση της Ουκρανίας σε τεχνολογία δυτικού επιπέδου έχει επιτέλους ληφθεί. Συγκεκριμένα, παραλαμβάνουμε ήδη πυροβολικό των 155 χιλιοστών», προσθέτει.
Αυτή η «μετάβαση», που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια και πλησιάζει τώρα στο τελικό της στάδιο, «θα εξασφαλίσει την πλήρη διαλειτουργικότητα του ουκρανικού στρατού με τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας». Κοντολογίς, η Ουκρανία είναι στο ΝΑΤΟ, δίχως να είναι τυπικά μέλος του.
• • •
ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ;
«Όσο ταχύτερα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, τόσο το καλύτερο — για την Ουκρανία, τη Ρωσία, και τον κόσμο».
— Από το τουίτ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όταν έφθασε στην Ουκρανία μετά την επίσκεψη του στη Μόσχα
• • •
ΒΕΤΟ ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΩΝ
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε την Τρίτη στο Ράμσταϊν ότι η κυβέρνησή της ενέκρινε την παράδοση 50 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων Gepard στην Ουκρανία.
Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε ως το αποφασιστικό βήμα της Γερμανίας για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και θεωρήθηκε η απάντησή της στις επικρίσεις ότι έχει καθυστερήσει πολύ να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην εμπόλεμη χώρα.
Πριν κοπάσει ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η αυτή η απόφαση, η Ελβετία έθεσε βέτο στην επανεξαγωγή οπλικών συστημάτων ελβετικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται στα Gepard.
Η ελβετική Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) επιβεβαίωσε ότι απάντησε αρνητικά στα δύο ερωτήματα της Γερμανίας για το αν τα πυρομαχικά που έλαβε από την Ελβετία μπορούν να μεταφερθούν στην Ουκρανία, επικαλούμενη την ουδετερότητα της Ελβετίας και την κείμενη ελβετική νομοθεσία σχετικά με το πολεμικό υλικό.
Μετά το ελβετικό βέτο, δεν είναι πλέον σαφές ποια συστήματα θα στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία.
Πηγή: Reuters, The Guardian
• • •
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΞΕΡΑ
Η μία μετά την άλλη, πόλεις της Ουκρανίας μετονομάζουν οδούς που συνδέονται με ρωσικές προσωπικότητες ή κατεδαφίζουν μνημεία που σχετίζονται με τη Σοβιετική Ένωση.
Η πόλη Ternopil, στη δυτική Ουκρανία, μετονόμασε έναν δρόμο αφιερωμένο στον σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν. Στις 8 Απριλίου αφαίρεσε το μνημείο του ποιητή και συγγραφέα, Αλεξάντρ Πούσκιν, που πέθανε το 1837, και το ίδιο έκανε την επομένη με μνημείο του Πούσκιν η πόλη Uzhhorod που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Στο Χάρκοβο κατεδαφίστηκε μνημείο του στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκωφ.
Η Fontanka, ένα χωριό κοντά στην Οδησσό, μετονόμασε δρόμο αφιερωμένο στον ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι σε οδό Μπόρις Τζόνσον (!), όταν το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να στείλει εξοπλισμό ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία.
Ο κατάλογος προς μετονομασία περιλαμβάνει επίσης μια κεντρική πλατεία που πήρε το όνομα του συγγραφέα του 19ου αιώνα Λέοντα Τολστόι.
Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Είναι αδύνατο να υπάρξει ψυχραιμία, όταν οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το σπίτι σου και σκοτώνουν αγαπημένους σου. Όταν τα πράγματα ησυχάσουν, ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα αποκατασταθούν τα μνημεία όλων εκείνων που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη σύγχρονη Ρωσία.
• • •
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Η Billie Jean King είναι εμβληματική μορφή του αμερικανικού και διεθνούς τένις. Υπέρμαχος επίσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, και της ισότητας των δύο φύλων, η King ίδρυσε διεθνείς ενώσεις για την προώθηση του γυναικείου τένις.
Αυτή η γυναίκα με χαρακτήρα διαφώνησε με τον πρόσφατο αποκλεισμό των Ρώσων και των Λευκορώσων παικτών από το τουρνουά του Γουίμπλεντον. Αυτά έγραψε σε ανακοίνωσή της:
«Η απόφαση της LTA (Lawn Tennis Association) και της AELTC (All England Lawn Tennis and Croquet Club) σχετικά με τους Ρώσους και τους Λευκορώσους παίκτες στο φετινό τουρνουά ήταν ένα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα και εκτιμώ τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν. Μία από τις κατευθυντήριες αρχές της ίδρυσης της WTA (Women's Tennis Association) ήταν ότι κάθε κορίτσι στον κόσμο, αν ήταν αρκετά καλό, θα είχε μια θέση να αγωνιστεί. Αυτό υποστήριζα το 1973 και αυτό υποστηρίζω και σήμερα.
Δεν μπορώ να υποστηρίξω τον αποκλεισμό μεμονωμένων αθλητών από οποιοδήποτε τουρνουά, απλώς και μόνο λόγω της εθνικότητάς τους. Το τένις είναι ισχυρότερο όταν είμαστε ενωμένοι, και η συνεχής υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία ‘Το τένις παίζει για την ειρήνη’, η οποία παρέχει ουσιαστική οικονομική υποστήριξη και πόρους στην Ουκρανία, πρέπει να είναι η εστίασή μας».
• • •
ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΩΝ
Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο του συνταξιούχου δημοσιογράφου, Mikhail Pirogovsky, με τίτλο «Οι τέσσερις Ρωσίες και η Ουκρανία» (The Moscow Times, 22.04.2022), από το οποίο απομονώνω μόνο ένα σημείο που συνδέεται με τις ρωσικές φρικαλεότητες στην Ουκρανία.
Ο Pirogovsky υιοθετεί την ύπαρξη των «Τεσσάρων Ρωσιών» που πρότεινε η γεωγράφος Natalya Zubarevich το 2011. Η Zubarevich διέκρινε τέσσερα διακριτά κοινωνικοοικονομικά μπλοκ: (1) τα δυτικοποιημένα αστικά συγκροτήματα, (2) τις μεσαίου μεγέθους πόλεις και κωμοπόλεις, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εργάζεται για το κράτος ή για μια μεγάλη βιομηχανική εταιρεία, (3) τα χωριά, τόσο απομακρυσμένα από τα πάντα που «ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γι' αυτά τόσο πραγματικός όσο ήταν οι τύποι στον Όλυμπο για τους Έλληνες βοσκούς», και (4) τις «εθνοτικές δημοκρατίες».
Το εισοδηματικά κατώτατο 20% μπορεί να περιγραφεί μέσω των στεγνών οικονομικών δεδομένων: μεροδούλι μεροφάι, ανύπαρκτη αποταμίευση, εκτός κατοικίας αποχωρητήριο, καυσόξυλα για τη θέρμανση. Είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παρότι έχουν δουλειά — 150 δολάρια θεωρείται ένας αξιοπρεπής μηνιαίος μισθός. Το προσδόκιμο ζωής και η ηλικία συνταξιοδότησης είναι περίπου τα ίδια για τους άνδρες, άρα πρόκειται για αμφίρροπο αγώνα ταχύτητας ανάμεσα στον θάνατο και τη συνταξιοδότηση μερικών ετών.
«Αυτή είναι η Ρωσία πέρα από τις μεγάλες πόλεις, σε περιοχές όπως το Biysk ή το Porkhov. Είναι όλα αυτά τα χωριουδάκια με γκρίζο χρώμα και δρόμους σαν να έχουν μόλις βομβαρδιστεί. Γεννήθηκες εκεί; Ο αλκοολικός πατέρας σου είναι πολύ πιθανό να χτυπούσε τη γιαγιά σου για τη σύνταξή της των 150 δολαρίων, και οι πρεζάκηδες μαστουρώνονταν στο πίσω μέρος της αίθουσάς σου στην τελευταία τάξη. Το μάζεμα παλιοσίδερων ήταν έντιμη εναλλακτική λύση στη μικροκλοπή, αν και έπρεπε να κλαπούν ούτως ή άλλως. Όλοι στον κοινωνικό σου περίγυρο φορούσαν αθλητικές φόρμες Adidas, το ένα τρίτο είχε κάνει φυλακή. Κατά πάσα πιθανότητα ήξερες κάποιον που σκότωσε κάποιον. Σίγουρα ήξερες κάποιον που ήπιε μέχρι θανάτου (ίσως ήταν ο πατέρας σου). Και αντί να θαυμάζεις την παλαιότερη γενιά, είχες γυναίκες με περμανάντ μαλλιά, φουσκωμένες από τη φτηνή μακαρονάδα τους, καμπουριασμένες και νεκρωμένα μάτια πριν κλείσουν τα 40. Κάπου, άνθρωποι οδηγούσαν Φεράρι, αλλά είχες τόσες πιθανότητες να γίνεις σαν αυτούς όσο και να κάνεις ωτοστόπ στο SpaceX Dragon. Όχι, ότι ξέρεις τι είναι».
Οι νέοι από αυτά τα μέρη αποτελούν δυσανάλογα υψηλό ποσοστό της ρωσικής δύναμης εισβολής στην Ουκρανία. Σε συνδυασμό με την κοινότοπη αλήθεια ότι ο πόλεμος γεννάει φρικαλεότητες, ιδίως ένας πόλεμος ρετρό όπως αυτός, είναι να απορεί κανείς που τόσοι πολλοί κυρίως απλοί Ρώσοι στρατιώτες —αλλά και κάποιοι διοικητές από τον ίδιο κόσμο — έχουν διαπράξει ανείπωτα εγκλήματα; «Απερίγραπτα για εσάς και για μένα, ίσως· γι' αυτούς, ήταν απλώς μια ακόμη Πέμπτη — ακόμη και σε καιρό ειρήνης». Λίγοι που πήραν στα σοβαρά την ηθική, είτε την κοπάνησαν και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω είτε είναι νεκροί. «Η ηθική δεν βοηθάει να επιβιώσεις στο Biysk και στο Porkhov».
Αυτό είναι, φυσικά, μια εξήγηση, όχι δικαιολογία, γράφει ο Pirogovsky. Τίποτα δεν δικαιολογεί την Μπούσα. Ωστόσο, η εξήγηση είναι σημαντική, ιδίως αν δεν πιστεύουμε ότι η εθνικότητα ή το διαβατήριο σε καθιστά εξ ορισμού εγκληματία.
Πηγή: The Moscow Times