ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ
Είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Η Πλατεία Ελευθερίας ήταν η πρώτη πλατεία της πόλης. Από αυτή ξεκίνησε το κίνημα των Νεοτούρκων, από αυτή ο απελευθερωτικός στρατός εισήλθε θριαμβευτικά στην πόλη τον Οκτώβριο του 1912, σε αυτή οι κάτοικοι πανηγύρισαν τον ερχομό του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1916.
Σε αυτή συγκεντρώθηκαν, στις 17 Ιουλίου του 1942, οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, που μετά από απίστευτους εξευτελισμούς, οδηγήθηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και η πόλη στερήθηκε μια από τις πιο δυναμικές της κοινότητες.
Η πλατεία, χαρακτηρισμένη ως χώρος πρασίνου, ακούγεται ότι θα ξαναγίνει χώρος πάρκινγκ. Μετά τα αρχαία της Βενιζέλου, η πόλη γυρίζει ξανά την πλάτη της στην ίδια την ιστορία της, δίχως να δίνει στους κατοίκους το πράσινο που δικαιούνται, δίχως να τους δίνει έναν χώρο αναψυχής.
Η πόλη, που τη σημάδεψε η μεταπολεμική ψυχροπολεμική περίοδος, δεν λέει να κάνει ένα βήμα να ανοιχτεί στον κόσμο. Δίχως σεβασμό στην ιστορία της, εν ονόματι αναλύσεων οφέλους-κόστους της κακιάς ώρας, πνίγεται στη μιζέρια της θρησκοληψίας και του εθνικισμού εδώ και δεκαετίες.
Στους διάφορους λόγους που κάποιος θα ανέφερε για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και τη για δεύτερη φορά έξαρση της πανδημίας, μπορεί να προσθέσει και αυτή τη μιζέρια που έχει ιστορικό και πολιτισμικό βάθος και από την οποία η πόλη δεν μπορεί να αποκολληθεί. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της ανακυκλούμενης μιζέριας από το να κάνεις πάρκινγκ μια ιστορική πλατεία στο κέντρο της πόλης.
• • •
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ
Μια μαθήτρια βιάστηκε, στα τέλη Μαΐου, στις τουαλέτες του σχολείου της στη Βιρτζίνια. Το γεγονός αυτό θα περνούσε στα ψιλά των εφημερίδων, αν ο 14χρονος βιαστής δεν φορούσε φούστα εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τον πατέρα του θύματος.
Την περασμένη βδομάδα ένα δικαστήριο ανηλίκων έκρινε ένοχο τον ανήλικο, αλλά επιφυλάχτηκε να εκδόσει ποινή.
Ο βιασμός ξεσήκωσε θύελλα στην πολιτεία, διότι συνέπεσε με τη σκληρή εκλογική μάχη, που το αποτέλεσμά της θα αποτελέσει ένδειξη της δημοφιλίας του Τζο Μπάιντεν.
Το ζήτημα πήρε διαστάσεις, όταν ο πατέρας του θύματος δημιούργησε επεισόδιο στο δημοτικό συμβούλιο, και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το ενσωμάτωσε στην προεκλογική ατζέντα του.
Η πόλωση είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά και περιεστράφη γύρω από το ζήτημα σε ποιες τουαλέτες μπορούν να πηγαίνουν τα τρανς άτομα. Οι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες βάσει του γένους που δηλώθηκε στη γέννηση, επικαλούμενοι ότι είναι ασύμβατο να βρίσκεται «άντρας σε γυναικείες τουαλέτες». Από τη μεριά τους, οι Δημοκρατικοί απαντούν ότι η χρήση πρέπει να ορίζεται βάσει της σεξουαλικής τους ταυτότητας με την οποία ταυτοποιούνται τα άτομα, καταγγέλοντας την τεχνητή ψύχωση γύρω από το θέμα.
Ο Μπ. Ομπάμα που πήγε να στηρίξει τον Δημοκρατικό υποψήφιο κατήγγειλε αυτόν «τον υποκριτικό και επινοημένο πολιτισμικό πόλεμο».
Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, που διεξάγονται σήμερα Τρίτη, δείχνουν ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα κερδίσει άνετα τον αντίπαλό του.
Πηγή: Washington Examiner, TV5MONDE
• • •
ΥΠΕΡΟΧΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΣΚΕΥΟΣ
Το 2020, Γάλλοι αρχαιολόγοι έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη σε σαρκοφάγο η οποία βρέθηκε σε μια παλαιοχριστιανική νεκρόπολη, στην Οτάν της περιφέρειας Μπουργκόνι-Φρανς-Κοντέ.
Στη σαρκοφάγο βρέθηκε ένα ρωμαϊκό γυάλινο σκεύος vas diatretum (διάτρητο), χρονολογημένο στον 4ο μ.Χ. αιώνα. Αυτά τα τεχνήματα, λαξευμένα σε μπλοκ υάλου, απαιτούσαν πολύμηνη εργασία και πεπειραμένο τεχνίτη, και ανήκουν στα αριστουργήματα της ρωμαϊκής υαλουργικής τέχνης. Ύψους 12,6 και διαμέτρου 15 εκατοστών, το μικρό αυτό σκεύος φέρει την επιγραφή VIVAS FELICITER («Ζήσε ευτυχισμένος»).
Το δεύτερο εντυπωσιακό εύρημα ήταν η ύπαρξη μέσα στο σκεύος γκρι κεχριμπαριού (ambergris), ένα σπάνιο φυσικό ζωικό παράγωγο που παράγουν οι φάλαινες, συλλέγεται στις ακτές, και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιΐα και σε φαρμακευτικά προϊόντα. Πρόκειται για την αρχαιότερη αρχαιολογική απόδειξη χρήσης αυτού του εξαιρετικά σπάνιου συστατικού. Ο Έλληνας γιατρός Αέτιος Αμιδηνός, που έζησε στο διάστημα ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 5ου και στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα, το μνημονεύει ως συστατικό αρώματος για την εκκλησία.
Σημειωτέον, έγινε εξαιρετική δουλειά αποκατάστασης του σκεύους, το οποίο ήταν μεν πλήρες αλλά κατακερματισμένο, από δύο ειδικούς Γερμανούς. Το σκεύος εκτέθηκε στο κοινό στις 22 Οκτωβρίου.
Πηγή: Inrap – Institut National de Recherches Archéologiques Préventives
• • •
ΑΫΠΝΙΑ
Το βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας / Ιατρικής 2017 απενεμήθη στους Τζέφρι Χολ, Μάικλ Ρόσμπας και Μάικλ Γιανγκ για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με το βιολογικό ρολόι φυτών και ζώων.
Δεν ξέρω τι λένε αυτοί οι λαμπροί επιστήμονες για την απορρύθμιση του ρολογιού μας, αλλά μιαν απάντηση μας δίνει η Άννα Αχμάτοβα: «Αϋπνία είναι όταν αισθάνεσαι ζεστές και τις δύο πλευρές του μαξιλαριού».
Μπορούν πιθανόν να βοηθήσουν και οι πολύ μακρινοί πρόγονοί μας, που φαίνεται ότι τους είχε απασχολήσει ο ύπνος για να έχουν επινοήσει τόσες λέξεις.
υπναπάτης, υπνομαχέω, υπνοποιέω,
υπνοφανής, υπνοποιός, υπνοφόβης, υπνοφόρος
Ίσως μπορεί να βοηθήσει και ο Έντουαρντ Χόπερ.
• • •
ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ
Δεν είναι σύνηθες ο γονιός και τέκνο του να έχουν βραβευθεί με το βραβείο Νόμπελ.
Ο Τζότζεφ Τζων Τόμσον (1856–1940) τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1906 για την ανακάλυψη του ηλεκτρονίου, και ο γιός του Τζωρτζ Πάτζετ Τόμσον (1892–1975) το 1937, διότι απέδειξε την περίθλαση των ηλεκτρονίων. Συνοπτικά, ο πατέρας έδειξε τη σωματιδιακή φύση του ηλεκτρονίου και ο γιός την κυματική.
Πηγή: Chemistry World