Ο ΚΑΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Η χθεσινή μέρα έβγαλε τον καλό εαυτό τού Έλληνα στην επιφάνεια. Η ξαφνική επιδείνωση της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, συνοδεύτηκε από καθολικές ευχές του πολιτικού κόσμου για ταχεία ανάρρωση, και παρόμοιες υπήρξαν οι αντιδράσεις των πολιτών στα κοινωνικά μέσα.
Άπαντες, επίσης, προσπέρασαν την απολύτως κατανοητή απόφασή της να μη συμμετάσχει ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Η στάση αυτή είναι δείγμα υγείας της ελληνικής κοινωνίας, και φυσικά είναι παντελώς αδιάφορο, αν κάποιοι μετρημένοι στα δάκτυλα μίλησαν άσχημα. Ούτε μπορεί να αποτελεί μομφή το στερεότυπο ότι ο Έλληνας αντιδρά συναισθηματικά. Η ξερή απάντηση είναι ότι ευτυχώς που αντέδρασε έτσι.
Πάντως, ομολογώ ότι δεν πολυκαταλαβαίνω δηλώσεις συνυποψηφίων της περί αναστολής της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η κα Γεννηματά ξεκινάει μια σκληρή μάχη, την οποία όλοι ευχόμαστε να κερδίσει, και να επιστρέψει σύντομα στην οικογενειακή και πολιτική της ζωή. Είναι εδώ και παλεύει, και δεν ταιριάζουν αυτή τη στιγμή αποφάσεις, απολύτως δικαιολογημένες σε άλλη περίπτωση.
• • •
ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Χθες στη Γαλλική Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ξεκαθάρισε ότι οι ομολογίες κακοποίησης ανηλίκων πρέπει να εξαιρούνται από τη μυστικότητα της εξομολόγησης. Η τοποθέτησή του αποτελεί σαφή απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της Συνόδου των Επισκόπων Γαλλίας, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, ότι «η μυστικότητα της εξομολόγησης είναι ισχυρότερη από τους νόμους της Δημοκρατίας».
«Η μυστικότητα της εξομολόγησης, εδώ και σχεδόν 200 χρόνια στο δίκαιό μας, αναγνωρίζεται ως επαγγελματικό μυστικό, όπως των γιατρών ή των δικηγόρων. Ωστόσο, υπόκειται σε εξαιρέσεις, όταν πρόκειται για εγκλήματα σε ανήλικους κάτω των 15 ετών», είπε ο υπουργός.
Η υπουργός, Μαρλέν Σιαπά, σε ραδιοφωνική συνέντευξη ήταν απόλυτη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «εξαίρεση» στον σεβασμό των νόμων της Δημοκρατίας.
Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται σε δεινή θέση, και το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις, όταν μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μαζικές παραιτήσεις επισκόπων «ως σημάδι ανανέωσης και ελπίδας».
Πηγή: Le Monde
• • •
Η ΝΕΑΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΓΙΑΚ
Τελικά βρέθηκε λύση στη διαμάχη που ξέσπασε για το άγαλμα του Κολόμβου στην Πόλη του Μεξικού.
H κυβερνήτης της πρωτεύουσας του Μεξικού, Claudia Sheinbaum Pardo, δήλωσε ότι το μνημείο θα μεταφερθεί από την κεντρική λεωφόρο σε άλλη, πιο απόμερη τοποθεσία.
Στη θέση του θα τοποθετηθεί ένα, τριπλάσιου μεγέθους, αντίγραφο της «Νεαρής Γυναίκας από το Αμαγιάκ» ― ένα δίμετρο λίθινο γλυπτό ιθαγενούς που βρέθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.
Σημειωτέον, η απόφαση ελήφθη χθες, 12 Οκτωβρίου, επέτειο της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική το 1492, γνωστή ως η «Ημέρα του Κολόμβου», την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να μετονομάσει σε «Ημέρα του Πολυπολιτισμικού Έθνους», επιδιώκοντας να ικανοποιήσει το αίτημα των 70 ιθαγενών εθνοτήτων.
• • •
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Η προχθεσινή επίσκεψη του Ανάς Χακάνι στο μαυσωλείο του σουλτάνου Μαχμούτ της Γκάζι προκάλεσε αντιδράσεις των Ινδών. Νεότερος αδελφός του προσωρινού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του Δικτύου Χακάνι, Σιρατζουντίν Χακάνι, ο Ανάς Χακάνι είναι από τα κορυφαία στελέχη του δικτύου, που θεωρείται η πιο εξτρεμιστική ομάδα των Ταλιμπάν.
Δεν ήταν η επίσκεψη που εξόργισε τους Ινδούς, αλλά η δήλωσή του ότι ο Μαχμούτ επέβαλε αυστηρό μουσουλμανικό νόμο και κατέστρεψε το είδωλο του ινδουϊστικού Ναού του Σομάθ.
Από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος των Ινδών, ο Ναός του Σομάθ καταστράφηκε πολλές φορές από μουσουλμάνους εισβολείς στο παρελθόν.
Περιορισμένης μεν σημασίας γεγονός, αλλά η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Ανάς Χακάνι αποκτούν νόημα αν ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο του διωγμού των μουσουλμάνων της Ινδίας από τους Ινδουϊστές, και των στενών δεσμών του Δικτύου Χακάνι με το μουσουλμανικό Πακιστάν.
• • •
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΡΙΑ
Χθες ήταν η Ημέρα της Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace Day), ημέρα εορτασμού των γυναικείων επιτευγμάτων στα STEM: επιστήμη (Science), τεχνολογία (Technology), μηχανοτεχνία (Engineering) και μαθηματικά (Mathematics). Γιορτάζεται τη δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου κάθε έτους, και σκοπός της είναι αφενός να στηρίξει όσες γυναίκες εργάζονται στα STEM και αφετέρου να ενθαρρύνει νέες κοπέλες να εργαστούν στα STEM.
Σωστά τη βάπτισαν έτσι. Μοναδικό νόμιμο τέκνο του Λόρδου Βύρωνα, η Άντα Λάβλεϊς θεωρείται ότι έγραψε το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή — για την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ.
Είναι βέβαιο ότι ο Μπάμπατζ έγραψε πολλούς αλγόριθμους πριν από αυτή, τους οποίους ουδέποτε δημοσίευσε. Ωστόσο, η Λάβλεϊς δεν ήταν απλώς η πρώτη που έγραψε έναν τόσο εκλεπτυσμένο αλγόριθμο (για τον υπολογισμό των αριθμών των Μπερνούϊγ), αλλά κατανόησε ότι η υπολογιστική μηχανή ήταν μηχανισμός που, συνδυάζοντας απεριόριστη ποικιλία συμβόλων, θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε με τις κατάλληλες εισροές και πρόγραμμα.
Όπως έγραψε: «... οι θεμελιώδεις σχέσεις των ηχητικών τόνων στην επιστήμη της αρμονίας και της μουσικής σύνθεσης επιδέχονται τέτοιες εκφράσεις και προσαρμογές, η μηχανή θα μπορούσε να συνθέτει περίτεχνα και επιστημονικά μουσικά κομμάτια οποιουδήποτε βαθμού πολυπλοκότητας ή έκτασης» και θα μπορούσε επίσης «να πλέκει αλγεβρικά σχέδια όπως ακριβώς ο αργαλειός του Ζακάρ πλέκει άνθη και φύλλα».
Θα περάσουν 100 χρόνια για να πραγματοποιήσουν οι επιστήμονες ό,τι η Άντα Λάβλεϊς κατάλαβε πως είναι εφικτό.