Ο ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
Η οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει το διπλό πλήγμα της βραδύτερης ανάπτυξης και του υψηλότερου πληθωρισμού, καθώς πασχίζει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του «παρατεταμένου πολέμου», προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές της προβλέψεις.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,6% φέτος — αναθεώρηση προς τα κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 2,7% τον Μάιο — και προβλέπεται επέκταση μόλις 1,4% το 2023, από 2,3%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί σε νέο υψηλό ρεκόρ 8,4% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 7,6% για το σύνολο του έτους, από 6,1% πριν από δύο μήνες και 3,5% πριν από την εισβολή της Ρωσίας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σημειώνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηναία βάση. Παρότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ο πλήρης αντίκτυπος του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να υλοποιηθεί αργότερα μέσα στο έτος. Πλην του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένηση της δυναμικής της δημιουργίας θέσεων εργασίας, κυρίως λόγω της ασθενέστερης αύξησης της παραγωγής σε τομείς που επηρεάζονται από το υψηλό κόστος εισροών, αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.
Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,0% το 2022 και να επιβραδυνθεί σε 2,4% το 2023.
Μελλοντικά, η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού θα αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023, καθώς θα επιβραδυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και οι εξαγωγές αγαθών.
Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Η μετακύλιση στις υπόλοιπες συνιστώσες του καταναλωτικού καλαθιού αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων.
Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 8,9% το 2022 και το 3,5% το 2023.
Πηγή: European Economic Forecast - Summer 2022
• • •
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η διαμάχη της ουκρανικής καταγωγής βουλευτού των ΗΠΑ, Βικτόρια Σπαρτς, με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ, σχετικά με την ανεπαρκή εποπτεία των πακέτων στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, καθώς και η παρόμοια παρέμβαση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία δήλωσε ότι «δεν είναι όλα τα όπλα στην Ουκρανία πάντα στα σωστά χέρια», έφερε αποτελέσματα.
Χθες, ο Γέρμακ κάλεσε το κοινοβούλιο να συστήσει μια επιτροπή για τον έλεγχο των όπλων που λαμβάνει η Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους της. «Το Κοινοβούλιο, ως νομοθετική εξουσία, θα πρέπει να συμμετέχει στην παρακολούθηση της συμμαχικής αμυντικής βοήθειας. Στόχος μας είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διαφανείς υπό στρατιωτικό νόμο», δήλωσε ο Γέρμακ.
Η επιτροπή παρακολούθησης «θα ασχοληθεί με την προετοιμασία και την εξέταση των θεμάτων που σχετίζονται με τον έλεγχο της χρήσης των όπλων που παραλαμβάνουμε από τους εταίρους μας», δήλωσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης. «Η διαφάνεια είναι η καλύτερη συνταγή κατά της ρωσικής χειραγώγησης και παραπληροφόρησης», πρόσθεσε.
Πηγή: Le Monde
• • •
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ, ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ
Όταν ο Τραμπ ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία το 2015, υποσχέθηκε: «Θα χτίσω ένα μεγάλο, μεγάλο τείχος στα νότια σύνορά μας. Και θα βάλω το Μεξικό να πληρώσει για αυτό το τείχος».
Την υπόσχεση αυτή επανέλαβε πλειστάκις καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και της προεδρίας του, κατασκευάζοντας τελικά περίπου 700 χιλιόμετρα νέου τείχους με χρήματα που είχαν αρχικά διατεθεί στο Πεντάγωνο. Το έργο τελείωσε όταν ο Τραμπ καταψηφίστηκε, και το Μεξικό δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο.
Ό,τι δεν κατάφερε ο Τραμπ σε μια τετραετία, το πέτυχε ο Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, στον Λευκό Οίκο την Τρίτη 12 Ιουλίου.
Το Μεξικό συμφώνησε να συνεισφέρει 1,5 δισ. δολάρια σε μια κοινή πρωτοβουλία με τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των υποδομών κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν «μια πολυετή, κοινή, προσπάθεια εκσυγχρονισμού των συνοριακών υποδομών ΗΠΑ-Μεξικού για έργα κατά μήκος των συνόρων των 3.200 χιλιομέτρων», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.
Μια πρόσθετη απόδειξη αυτού που λέγεται συχνά: «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο».
Πηγή: ABC News
• • •
ΚΙΤΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ
Το σχέδιο του Αρμένιου μεγιστάνα, Γκαγκίκ Τσαρουκιάν, να κατασκευάσει ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Ιησού Χριστού, υπερδιπλάσιο ύψους από τον Χριστό Λυτρωτή του Ρίο, ανεστάλη σχεδόν αμέσως μετά την τελετή θεμελίωσης, όταν αποκαλύφθηκε ότι το άγαλμα θα εξαφάνιζε τα απομεινάρια ενός φρουρίου της εποχής του χαλκού.
Το ύψος του αγάλματος θα είναι 33 μέτρα, εξαιρουμένου του βάθρου του, το οποίο θα είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερο από το ίδιο το άγαλμα. Συγκριτικά, ο Χριστός Λυτρωτής, το άγαλμα του Ιησού που δεσπόζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει ύψος 32 μέτρα και βάθρο 8 μέτρων.
Το άγαλμα θα βρίσκεται στην κορυφή του όρους Hatis, ύψους 2.528 μέτρων, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο εξέχοντα φυσικά μνημεία της Αρμενίας, διότι όπως ο Τσαρουκιάν δήλωσε θέλει το άγαλμα να είναι ορατό από οποιοδήποτε μέρος της χώρας «όπως του Ρίο ντε Τζανέιρο».
«Θέλαμε να χτίσουμε ένα τέτοιο μέρος που θα φαίνεται από όλες τις γωνιές της Αρμενίας, όπως είναι στη Βραζιλία. Κάτω από το άγαλμα θα υπάρχουν εξοχικές κατοικίες, καφετέριες και ξενοδοχεία», δήλωσε ο Αρμένιος επιχειρηματίας.
Παρά τις πολιτικές διαφωνίες, η κυβέρνηση της Αρμενίας αποφάσισε να παραιτηθεί από φόρους ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα καζίνο που ανήκει στον Τσαρουκιάν, παράλληλα με τις συζητήσεις που έγιναν για το άγαλμα.
Μια κλασική επιχειρηματική συνταγή: κιτς μεγαλομανία με πολλά λεφτά από πίσω.
Πηγή: Open Caucasus Media
• • •
ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ
Η Ουκρανή ποιήτρια Λίνα Κοστένκο τιμήθηκε με το εθνικό παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, έγραψε στο Twitter, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ουκρανία, Ετιέν ντε Πονσίν.
Η Κοστένκο (γεννήθηκε το 1930) είναι μία από τις πρώτες και σημαντικότερες από τους shistdesiatnyky, τους σοβιετικούς Ουκρανούς συγγραφείς της μετασταλινικής περιόδου. Τα πρώτα της ποιήματα δημοσιεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950.
Η συλλογή «Zorianyi integral» (Το αστρικό ολοκλήρωμα) ήταν έτοιμη για έκδοση το 1962, αλλά η λογοκρισία την έκρινε ιδεολογικά επιβλαβή και ως απόκλιση από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και την απαγόρευσε. Το 1965 και το 1968 η Κοστένκο υπέγραψε αρκετές ανοιχτές επιστολές διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις και τις μυστικές δίκες των Ουκρανών διανοουμένων. Η ποίησή της δεν εκδόθηκε ξανά στην Ουκρανία μέχρι το 1977, όταν κυκλοφόρησε η συλλογή της Nad berehamy vichnoï riky (Στις όχθες του αιώνιου ποταμού). Έκτοτε, δημοσίευσε ποιητικές συλλογές και δύο μυθιστορήματα.
«Η ποίηση της Κοστένκο αποτελείται κυρίως από οικεία, λυρικά ποιήματα και ‘κοινωνικά’ ποιήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του ποιητή, ιδίως σε μια ολοκληρωτική κοινωνία. Χρησιμοποιώντας ποικίλους ρυθμούς, εκλεπτυσμένη γλώσσα, έναν καθομιλούμενο και αφοριστικό τρόπο γραφής και μια λεπτή συναισθηματικότητα, που κυμαίνεται από παιχνιδιάρικη ειρωνεία και χιούμορ έως καυστική σάτιρα, αναγνωρίζεται ως μία από τις καλύτερες σύγχρονες Ουκρανές ποιήτριες», γράφει η Internet Encyclopedia of Ukraine.
Πηγή: Internet Encyclopedia of Ukraine
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ