ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η Ναόμι Οσάκα, το φαβορί για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο τένις, αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από το Νο 42 της παγκόσμιας κατάταξης, Μαρκέτα Βοντρούσοβα.
Η Σιμόν Μπάιλς, τετράκις χρυσή ολυμπιονίκης στη γυμναστική, απεσύρθη οικειοθελώς από τον τελικό του ομαδικού, ύστερα από κακή της εμφάνιση.
Λίγο αργότερα, η Μπάιλς δήλωσε: «Πρέπει να προστατεύουμε το πνεύμα και το σώμα μας, και να μην βγαίνουμε και να κάνουμε ό,τι ο κόσμος ζητάει από εμάς».
Αθλητές και αθλήτριες έχουν βρεθεί σε φαύλο κύκλο. Οι νίκες παρέχουν απίστευτες ανταμοιβές, και μάλιστα σε ηλικίες που άλλοι δεν έχουν καν ξεκινήσει την καριέρα τους. Από την άλλη, το κόστος είναι επίσης μεγάλο σε φυσική και ψυχική προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στην πίεση που απαιτεί το κοινό και παράγοντες.
Τα λόγια της Μπάιλς έχουν μια σοφία. Μπορούμε να λέμε από τον καναπέ μας ότι η πίεση κάνει ένα κομμάτι άνθρακα διαμάντι, αλλά κάθε αθλητής οφείλει να προστατεύσει τον εαυτό του, την ψυχική του υγεία, πόσο μάλλον νεαρής ηλικίας άτομα ― η Μπάιλς είναι 24 ετών και η Οσάκα 23.
Κυρίως, είναι ανεπίτρεπτο να αναπαράγουν αυτή την πίεση άνθρωποι που κατά τεκμήριο γνωρίζουν εκ των ένδον τον αθλητισμό, όπως αυτό το «θαλάσσωσε» για αθλήτρια στη σκοποβολή που κατετάγη έκτη στο Τόκιο.
• • •
ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ
Η Μαρία Κυρίδου και η Χριστίνα Μπούρμπου προκρίθηκαν στον τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου στο Τόκιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
Το ρεκόρ τους κατέρριψε ύστερα από λίγο η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας.
Μπορεί να κράτησε λίγο το ρεκόρ τους, αλλά η περηφάνια και η χαρά τους πρέπει να είναι τεράστια. Είναι με τη βούλα στους πρώτους των πρώτων, είτε κατακτήσουν μετάλλιο είτε όχι.
• • •
ΑΡΣΕΝ ΛΟΥΠΕΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΑΤΙΝΙ
Στο αριστούργημα του Ζαν-Πιερ Μελβίλ «Ο κόκκινος κύκλος», μια συμμορία ληστεύει ένα κοσμηματοπωλείο στην πλατεία Βαντόμ του Παρισιού.
Θα μπορούσε να ήταν το κοσμηματοπωλείο Chaumet, ίσως το πιο διάσημο γαλλικό κοσμηματοπωλείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1780, και από 1812 βρίσκεται στην εμβληματική πλατεία του πλούτου.
Χθες αργά το απόγευμα, ένας ένοπλος λήστευσε ένα υποκατάστημα του Chaumet κοντά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Καμιά σχέση με το σενάριο του «Κόκκινου κύκλου».
Ο ληστής έφθασε στο κοσμηματοπωλείο με ηλεκτρικό πατίνι, υπό την απειλή όπλου συγκέντρωσε κοσμήματα και πολύτιμες πέτρες αξίας γύρω στα 2.000.000 ευρώ, και έφυγε πάλι με το πατίνι του.
Τίποτε το δραματικό δεν συνέβη.
Είτε συλληφθεί είτε όχι, ο ληστής έκανε την πρώτη μεγάλη ληστεία στην ιστορία χρησιμοποιώντας ένα πατίνι. Αν μη τι άλλο, απέδειξε ότι το ηλεκτρικό πατίνι είναι μέσο που εξασφαλίζει μεγάλη ταχύτητα μετακίνησης σε μεγαλουπόλεις...
• • •
ΟΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΙ
Στις 28 Ιουλίου 1750 πέθανε ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ σε ηλικία 65 ετών.
Είχαν προηγηθεί δύο χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια του, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, πιθανόν λόγω καταρράκτη ή γλαυκώματος. Έκτοτε η υγεία του επιδεινώθηκε αισθητά.
Τον Μπαχ χειρούργησε ο οφθαλμίατρος Ιππότης Τζον Τέιλορ, ένας τσαρλατάνος ναρκισιστής, άριστος στις δημόσιες σχέσεις και την αυτοπροβολή.
Ο Σάμιουελ Τζόνσον είχε γράψει ότι ο Τέιλορ είναι παράδειγμα του πόσο μακριά το θράσος μπορεί να οδηγήσει την αμάθεια.
Πάντως, οι τσαρλατάνοι είναι παντοτινοί: σκεφτείτε μόνο τους γιατρούς στις μέρες μας εναντίον του εμβολιασμού.
• • •
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Κυκλοφορεί αυτή η ιστορία για τη Γερτρούδη Στάιν (03.02.1874 – 27.07.1946) από τα φοιτητικά της χρόνια στο Χάρβαρντ.
Στην τελική εξέταση στο μάθημα της φιλοσοφίας η μοναδική ερώτηση ήταν «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;».
Η Στάιν έγραψε «Το νόημα της ζωής είναι να βρίσκεσαι έξω μια τόσο ωραία μέρα.», και παρέδωσε την κόλλα.
Βαθμολογήθηκε με άριστα. Καθηγητής ήταν ο Γουίλιαμ Τζέιμς.