ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΕΛΟΣ
Είναι γνωστό ότι η Δανία ήρε, από την 1η Φεβρουαρίου, όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πιθανόν δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή ότι την περασμένη Παρασκευή η χώρα έκανε ένα μεγάλο βήμα προς ό,τι πλέον χαρακτηρίζεται «ζούμε με τον ιό». Μια παγκόσμια πρεμιέρα από την έναρξη της πανδημίας: Εγκατάλειψη βραχυπρόθεσμα του εμβολιασμού.
Η δανέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε καταρχάς δεν θα προτείνει πλέον συμπληρωματικές δόσεις στον πληθυσμό. Οι μεν ηλικιωμένοι ή υψηλού κινδύνου δεν θα δεχθούν την τέταρτη δόση, οι δε νέοι την τρίτη δόση.
Προπαντός, όμως, ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορεί να ανασταλεί εντελώς «το αργότερο την Άνοιξη»: «Το Εθνικό Συμβούλιο της Υγείας θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες, και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να αναγγείλουμε στα τέλη Φεβρουαρίου τις ημερομηνίες λήξης του προγράμματος εμβολιασμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πηγή: Le Figaro, Le Soir
• • •
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ
Ο επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας στην υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, Ilya Vityuk, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της κυβερνοεπίθεσης, την περασμένη Τρίτη, στους ιστοτόπους του υπουργείου Άμυνας και δύο μεγάλων τραπεζών. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Η μόνη χώρα που ενδιαφέρεται για τέτοιες... επιθέσεις στο κράτος μας, ιδίως με φόντο το μαζικό πανικό σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική εισβολή... είναι η Ομοσπονδιακή Ρωσία».
Το Κρεμλίνο από τη μεριά του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, λέγοντας ότι «ως συνήθως η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για οτιδήποτε».
Καλά οργανωμένη και συντονισμένη, κατά τους Ουκρανούς, η κυβερνοεπίθεση δεν αποσκοπούσε στην άμεση καταστροφή κρίσιμων πληροφοριακών υποδομών.
Ψυχολογικής τάξεως είναι ο στόχος αυτών των λεγόμενων επιθέσεων με πλασματική μαζική παρέμβαση στα πληροφοριακά συστήματα. Οι επιθέσεις επιδιώκουν να προκαλέσουν πανικό και να κάμψουν το ηθικό των πολιτών, δείχνοντας τι θα συμβεί σε περίπτωση πραγματικής σύγκρουσης. Παλαιόθεν γνωστή τακτική, που πλέον υλοποιείται και ηλεκτρονικά.
Πηγή: CNN, The Guardian
• • •
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Οι διεθνείς ανταγωνισμοί και σχέσεις είναι πιο πολύπλοκες από όσο φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν την αντιπαράθεση στην Ουκρανία ως μείζον ζήτημα ασφάλειας του δυτικού κόσμου, που ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια μιας σύγκρουσης της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Ωστόσο, συμφώνησαν με τους Ισραηλινούς που αρνούνται να πουλήσουν το υπερ-σοφιστικέ αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, «Iron Dome» (σιδερένιος θόλος), στην Ουκρανία. Το σύστημα αναπτύχθηκε με συνεργασία των δύο χωρών, και η διάθεσή του σε τρίτη χώρα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη αμφοτέρων. Σημειωτέον, οι ΗΠΑ αρχικά είχαν υποστηρίξει το αίτημα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ισραήλ υποστήριξε, και οι Αμερικανοί πείστηκαν, ότι η πώληση του συστήματος στην Ουκρανία θα έβλαπτε τις σχέσεις του με τη Ρωσία, με την οποία υπάρχει συντονισμός δράσεων στη Συρία, ο οποίος αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της χώρας. Χθες σε τουίτ της, η Νάνσι Πελόζι εκθείασε το Iron Dome, γράφοντας ότι «η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί επιταγή για την αμερικανική ασφάλεια», που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεση συνηγορία της απόφασης των Ισραηλινών.
Παρότι ουδείς το επικαλείται, ένα πρόσθετο επιχείρημα είναι ίσως ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο τού ζωτικής σημασίας γι΄ αυτούς συστήματος, και μικρή εμπιστοσύνη έχουν σε μια χώρα γνωστή για τη διαφθορά της ότι δεν θα διαρρεύσει σε αντιπάλους τους.
Πηγή: Ynet News, the Times of Israel
• • •
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ
Η γερμανική Ένωση Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) δημοσίευσε την «Έκθεση τηςς Τουρκικής Νεολαίας 2021», σύμφωνα με την οποία το 72,9% των νέων στην Τουρκία θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό.
Η κακή οικονομική κατάσταση και η αίσθηση της αδικίας δεσπόζει στις απαντήσεις.
Το 82,9% από τους 3.243 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η διανομή του εισοδήματος είναι άνιση και το 87,3% τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Ως κύρια αιτία της επιθυμίας τους να μεταναστεύσουν ανέφεραν τις κακές πρακτικές πρόσληψης, και τον νεποτισμό: Το 64,1% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι αντιμετωπίζονται αξιοκρατικά βάσει των δεξιοτήτων τους.
Φαίνεται, επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χάσει οριστικά τη νεολαία, δεδομένου ότι το 48% δήλωσε ότι «ουδέποτε τον εμπιστεύονται».
Πηγή: Duvar, Bianet
• • •
ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΠΙΤΣΑΣ
Οι μαθηματικοί είναι περίεργοι. Ψάχνουν τον δυσκολότερο τρόπο να μοιράσουν μια πίτσα σε δύο άτομα.
Το «θεώρημα της πίτσας» λέει ότι αν κόψετε μια πίτσα με ευθείες που περνούν από ένα οποιοδήποτε σημείο στο εσωτερικό της, και δύο άτομα παίρνουν εναλλακτικά από ένα κομμάτι, θα φάνε την ίδια ποσότητα.
Για να υπάρξει δίκαιη μοιρασιά, οι μεν γωνίες ανάμεσα στις ευθείες πρέπει να είναι ίσες, ο δε αριθμός των τομέων πολλαπλάσιος του 4 και ίσος ή μεγαλύτερος του 8.