ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ
Αυτή η «αθλιότητα», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΠΕ), Γιάννης Αντωνίου, των βίντεο της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» είχε καλό τέλος.
Τα βίντεο, όχι μόνο αποσύρθηκαν, αλλά κατέδειξαν την ύπαρξη δομικής παθογένειας στο ΙΕΠ. Λίγο ενδιαφέρει αν επρόκειτο για αβελτηρία, συστηματική ή μη προώθηση απαράδεκτων ιδεών, ή για εσωτερικές αντιπαλότητες και αλληλοϋπονομεύσεις.
Σημασία έχει ότι ελήφθησαν αποφάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Οι αποφάσεις και η ταχύτητα με την οποία ελήφθησαν πιστώνονται στην υπουργό, Νίκη Κεραμέως, και στον πρόεδρο του ΙΤΕ, Γιάννη Αντωνίου. Οι αποφάσεις αφορούν αφενός αλλαγές στις διαδικασίες έγκρισης και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων και, αφετέρου, επαναξιολόγηση των εμπλεκομένων στις διαδικασίες έγκρισης.
Είναι γνωστό ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στη λήψη μιας απόφασης και την υλοποίησή της. Αλλά είναι, επίσης, γνωστό ότι είναι πολύ μίζερο το να μη λες ποτέ ένα «μπράβο».
• • •
ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Το Facebook άρχισε να λειτουργεί στις 4 Φεβρουαρίου του 2004.
Σήμερα είναι η πιο κακή επέτειος των γενεθλίων του στα 18 χρόνια του βίου του.
Οι μετοχές της μητρικής του εταιρείας Meta Platforms Inc υποχώρησαν 26,4%, χθες Πέμπτη, σπάζοντας αρνητικά ρεκόρ.
237 δισ. δολάρια εξαερώθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ποσό στην ιστορία που μια εταιρεία χάνει σε μία μόνον μέρα.
Για να υπάρχει αίσθηση των μεγεθών, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας, δηλαδή η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει η χώρα, αναμένεται να είναι 200 δισ. δολάρια το 2021.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που κατέχει το 12,8% των μετοχών, έχασε 29 δισ. δολάρια και η προσωπική του περιουσία μειώθηκε στα 85 δισ. δολάρια. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ατομικής περιουσίας σε μία μόνον ημέρα μετά την κατά 35% μείωση της περιουσίας του Έλον Μασκ τον περασμένο Νοέμβριο.
Βέβαια, όλα αυτά είναι στα χαρτιά και σύντομα οι μετοχές του Facebook μπορεί να πάρουν την ανιούσα. Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται ότι η προωθητική ισχύς των τεχνολογικών κολοσσών που έσπρωχνε την αγορά προς τα επάνω έχει εξασθενήσει οριστικά.
Πηγή: AP News, Reuters
• • •
Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ;
Το 2012, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, κατηγορήθηκε για λογοκλοπή σε μεγάλο μέρος της διδακτορικής του διατριβής. Ύστερα από δύο χρόνια, ο Πόντα παραιτήθηκε από τον τίτλο του διδάκτορα, ενώ το 2020 δικαστήριο επικύρωσε τη λογοκλοπή.
Ο Μιχάι Τουντόσε, πρωθυπουργός από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, επίσης είχε παραιτηθεί από τον τίτλο του διδάκτορα.
Πριν από δύο βδομάδες ήταν η σειρά του πρώην στρατηγού και νυν πρωθυπουργού από τον περασμένο Νοέμβριο, Νικολάε Τσιούκα, να κατηγορηθεί για λογοκλοπή τουλάχιστον σε 42 από τις 138 σελίδες τής διδακτορικής του διατριβής.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η διατριβή εκπονήθηκε βάσει όλων των ακαδημαϊκών κανόνων. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε την αντιπολίτευση να αναδείξει το θέμα, απαιτώντας να παραιτηθεί, αν οι κατηγορίες αποδειχτούν αληθείς.
Το τελευταίο αυτό περιστατικό λογοκλοπής ανέδειξε το χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί σχολεία και πανεπιστήμια στη χώρα. Αντιγραφές, λογοκλοπές, πλαστά πτυχία μαστίζουν την εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια.
Το πιο σκανδαλώδες παράδειγμα είναι η σύζυγος του Νικολάε Τσαουσέσκου, Έλενα, η οποία υμνήθηκε ως εξαίρετη χημικός ερευνήτρια. Σήμερα, οι πανεπιστημιακοί ζητούν να απαλειφθεί το όνομά της από επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν δολίως με το όνομά της.
Μετά την πτώση του καθεστώτος και την εκτέλεση των Τσαουσέσκου, η εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ανήθικη αυτή κατάσταση, που είχε γενικευτεί στο κομμουνιστικό καθεστώς, εντάθηκε στα μετακομμουνιστικά χρόνια της ανέχειας.
Υπήρξε και παραμένει τόσο διαδεδομένη η λογοκλοπή, ώστε όσοι ασχολούνται με αυτή δεν θεωρούν ότι θα σπαταλήσουν τον χρόνο τους ψάχνοντας τις διατριβές και τα CV προκειμένου να πλήξουν πολιτικά πρόσωπα.
Πηγή: Politico, RFE/RL
• • •
ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Σήμερα έχουμε τους υπολογιστές, μικρούς και μεγάλους, για να κάνουμε τους υπολογισμούς.
Χθες είχαμε τους «ανθρώπους-υπολογιστές». Για την ακρίβεια, τις «γυναίκες-υπολογιστές».
Γυναίκες βοήθησαν, κάνοντας τους απαραίτητους υπολογισμούς χειρωνακτικά, στην εκτόξευση του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου, Explorer 1, το 1958.
Οι γυναίκες αυτές δεν εισέβαλλαν απλώς σε μια πλήρως ανδροκρατούμενη περιοχή, αλλά κατέρριψαν και το φυλετικό ταμπού που ήθελε μόνο λευκούς να εργάζονται στον επιστημονικό αυτόν χώρο.
Πηγή: NASA
• • •
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η Κινέζα Luo Li Rong (γενν. 1980), απεφοίτησε το 2005 από την CAFA του Πεκίνου, και από το 2006 ζει στην Ευρώπη. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.