Θλιβερός και επικίνδυνος ανορθολογισμός

Θλιβερός και επικίνδυνος ανορθολογισμός Facebook Twitter
Το Πακιστάν κέρδισε την Ινδία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κρίκετ, και ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τη νίκη «νίκη του Ισλάμ», προκαλώντας εθνικιστικο-θρησκευτικό παραλήρημα.
0

ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, βλέπει να δακρύζει η εικόνα της Παναγίας στον Βύρωνα. Δεν ενδιαφέρουν τα κίνητρά του.

Το θλιβερό είναι ότι αφενός κάνει θεωρία αυτή την ειδωλολατρική ανοησία («υπάρχουν και κάποια γεγονότα που ίσως δεν μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά») και αφετέρου την «πουλάει» ως θρησκευτική ανεκτικότητα.

Το επικίνδυνο είναι ότι τροφοδοτεί τον ανορθολογισμό που ανθεί στην πανδημία, εναντίον του οποίου παλεύει και το κόμμα του και το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Δηλαδή, πλήρης ανευθυνότητα.

• • •

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ

Η παραδειγματική τιμωρία αυτών που επιτέθηκαν στον καθηγητή Βασιλακόπουλο είναι απαραίτητη για σοβαρή αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος.

Αν περάσει έτσι το γεγονός, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι εντελώς αρνητικό.

Ας μιλήσει η κυβέρνηση όσο θέλει για «αυστηροποίηση» των μέτρων. Αυτά θα αντιμετωπιστούν σαν «παρόλες», ενόσω υπάρχει το ζωντανό παράδειγμα της ατιμωρησίας μιας τσαμπουκαλίδικης βιαοπραγίας. 

• • •

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Την περασμένη βδομάδα, ο Εμ. Μακρόν εγκαινίασε το πρώτο μουσείο για την υπόθεση Ντρέιφους, το οποίο βρίσκεται στην οικία του Εμίλ Ζολά, τον πιο γνωστό υπερασπιστή του Εβραίου αξιωματικού που είχε κατηγορηθεί ως προδότης.

Η παρουσία του Μακρόν ερμηνεύτηκε ως έμπρακτη απάντηση στον Ερίκ Ζεμούρ, τον «Γάλλο Τραμπ» που δημοσκοπικά θεωρείται ότι θα είναι ο αντίπαλος του Μακρόν στον δεύτερο γύρο, μολονότι ακόμη δεν έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος. 

Ο Ζεμούρ ξεπλένει το καθεστώς του Βισύ που έστειλε στους θαλάμους αερίων δεκάδες χιλιάδες Εβραίους. Επιπλέον, αμφισβητεί την αθωότητα του Ντρέιφους, η οποία είναι ακλόνητα τεκμηριωμένη.

Η υπόθεση Ντρέιφους είχε διχάσει τη Γαλλία, και η ακροδεξιά ουδέποτε κατάπιε την ήττα της, που επισφραγίστηκε με την επίσημη αποκατάσταση του Ντρέιφους.

Το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν Εβραίοι στη Γαλλία, οι οποίοι, εξαιτίας της αντίθεσής τους στους μουσουλμάνους, κωφεύουν στο αντισημιτικό παραλήρημα του Ζεμούρ, παρά την ξεκάθαρη θέση της εβραϊκής ηγεσίας στη χώρα.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσιεύει άρθρο που θεωρεί τον Ζεμούρ «πολύ χειρότερο από τον Τραμπ» και «Εβραίο κληρονόμο ενός ιδιαζόντως μοχθηρού Γαλλικού κλάδου του αντισημιτικού εθνικισμού».  

Πηγή: Le Monde, The Guardian, The Haaretz

Τι διαβαζουμε Facebook Twitter
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μπροστά σε μια μεγέθυνση του «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά. 

• • •

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ

Ο πρώην ποδοσφαιριστής, Κριστιάν Καρεμπέ, αποκάλυψε ότι, τη δεκαετία του 1930, ένας από τους ανθρώπους που ήταν φυλακισμένοι και εκτίθεντο σαν ζώα στον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου, Χάγκενμπεκ, ήταν ο προπάππος του, Γουίλι Καρεμπέ.

Οι αποκαλύψεις του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου NDR προκάλεσαν αίσθηση. O ζωολογικός κήπος του Αμβούργου, όμως, δεν ήταν μια φρικτή εξαίρεση. Οι «ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι», όπως είναι γνωστοί σήμερα, δεν ήταν σπάνιοι στην περίοδο της αποικιοκρατίας.

Το 1907 στην Αποικιακή Έκθεση του Παρισιού, και το 1904 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις, οι θεατές πλήρωναν εισιτήριο για να βλέπουν τους «άγριους». Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα συνεχίστηκαν οι ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι. Το 1958, στην Παγκόσμια Έκθεση στις Βρυξέλλες, πίσω από τον φράχτη που τους χώριζε από ένα κογκολέζικο χωριό, θεατές έδιναν τροφή σε ένα κοριτσάκι με ευρωπαϊκά ρούχα.    

Το όνειδος των ανθρώπινων ζωολογικών κήπων — η παρουσίαση στο «πολιτισμένο» κοινό Αφρικανών και άλλων ιθαγενών σαν να ήταν ζώα — αποκαλύπτει τις βαθιές ρίζες του ρατσισμού στην κουλτούρα της Δύσης.

Τι διαβαζουμε Facebook Twitter
Φιλιππινέζοι "κυνηγών κεφαλών" που εκτίθενται στην Παγκόσμια Έκθεση του 1904 στο Σεντ Λούις. Φωτ.: Jessie Tarbox Beals/Missouri Historical Society
Τι διαβαζουμε Facebook Twitter
Το 1958, στην Παγκόσμια Έκθεση στις Βρυξέλλες, πίσω από τον φράχτη που τους χώριζε από ένα κογκολέζικο χωριό, θεατές δίνουν τροφή σε ένα κοριτσάκι με ευρωπαϊκά ρούχα.
Τι διαβαζουμε Facebook Twitter
O Ota Benga στον ζωολογικό κήπο του Μπρόνξ το 1906. Ο Benga ήταν ένας από τους 12 πυγμαίους του Κονγκό που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ για την Παγκόσμια Έκθεση του 1904. Φωτ.: Bain News Service/Library of Congress

• • •

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

«Ποτέ δεν υπήρξε ωραιότερο πρωϊνό από εκείνο της 1ης Νοεμβρίου· ο ήλιος ήταν ολόλαμπρος. όλος ο ουρανός τελείως γαλήνιος και αίθριος· και δίχως το παραμικρό προμήνυμα του επερχόμενου γεγονότος, που μετέτρεψε την άλλοτε ανθούσα, πλούσια και πολυάνθρωπη πόλη σε σκηνικό υπέρτατου τρόμου και ερήμωσης… Ήταν το πρωϊνό αυτής της μοιραίας ημέρας, μεταξύ εννέα και δέκα [Ο Καντ προσδιορίζει την έναρξη του σεισμού στις 9:40 πμ], που καθόμουν στο διαμέρισμά μου τελειώνοντας ένα γράμμα, όταν τα χαρτιά και το τραπέζι άρχισαν να δονούνται με απαλή κίνηση…» Αμέσως μετά ο αιδεσιμότατος Charles Davy θα ακούσει μια φοβερή υποχθόνια βοή και, νοιώθοντας την κατοικία του να τραντάζεται συθέμελα, θα πεταχτεί έντρομος έξω στους δρόμους. 

Άρχιζε ο σεισμός του 1755 που κατέστρεψε τη βασίλισσα των θαλασσών Λισαβόνα, συγκλόνισε όλη την Ευρώπη και έμελλε να αποκτήσει περίοπτη θέση στην ιστορία των φυσικών καταστροφών. Προπαντός, όμως, υπήρξε η αφετηρία για σημαντικές ανακατατάξεις στις ιδέες της εποχής. Λίγους μήνες μετά με το «Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας» και τέσσερα χρόνια αργότερα με το πολυδιαβασμένο Candide, ο Βολταίρος θα χρησιμοποιήσει την καταστροφή για να αποδιαρθρώσει τον τότε ηγεμονεύοντα οπτιμισμό τού «Τα πάντα είναι καλά» και του «καλύτερου από όλους τους δυνατούς κόσμους» του Αλεξάντερ Πόουπ και του Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς.

Ο σεισμός έμεινε στην ιστορία ως ο «Μεγάλος Σεισμός της Λισαβόνας», εν μέρει για τις όντως τεράστιες καταστροφές του, κυρίως, όμως, γιατί προξένησε μεγάλο συγκινησιακό και διανοητικό σοκ, όχι μόνο στη θρησκόληπτη Πορτογαλία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός βιώθηκε ως σημαντικό, ήταν αδύνατο να υποβαθμιστεί και άρα έπρεπε να αιτιολογηθεί. Στις προσπάθειες για την ερμηνεία του ενεπλάκησαν κληρικοί, θεολόγοι, επιστήμονες και φιλόσοφοι. Ιησουίτες, γιανσενιστές, προτεστάντες και καθολικοί, καθένας αναζητούσε τη δικαίωσή του από το γεγονός μέσα σε κλίμα έκδηλης αμηχανίας. 

Την ατμόσφαιρα της εποχής περιγράφει ο Γκαίτε, ηλικίας έξι ετών όταν συνέβη η καταστροφή:

«Ωστόσο, η γαλήνη της παιδικής ψυχής αναστατώθηκε βαθύτατα, για πρώτη φορά, από μιαν ασυνήθιστη παγκόσμια καταστροφή… Ίσως ποτέ πριν ο Δαίμονας του Τρόμου δεν σκόρπισε τόσο γρήγορα και δυνατά τη φρίκη πάνω στη γη. Το παιδί, που ήταν αναγκασμένο να ακούει να επαναλαμβάνονται όλα αυτά, επηρεάστηκε βαθιά. Ο Θεός, ο δημιουργός και φύλακας του ουρανού και της γης, που το πρώτο άρθρο του Credo τον παρουσίαζε πάνσοφο και πανοικτίρμονα, δεν συμπεριφέρθηκε καθόλου ως πατέρας, αφού κτύπησε αδιάκριτα δικαίους και αδίκους. Μάταια η νεανική ψυχή προσπαθούσε να απαλλαγεί από αυτές τις εντυπώσεις. ήταν τόσο λίγο ικανή όσο και οι σοφοί και οι θεολόγοι που δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το πώς θα εξηγούσαν ένα παρόμοιο φαινόμενο» (Goethe, Poésie et vérité: Souvenirs de ma vie, Aubier, Paris, 1941, σ. 25).

Τι διαβαζουμε Facebook Twitter
Ζακ Φιλίπ Λε Μπα, «Άποψη των ερειπίων της Όπερας μετά την καταστροφή της από τον σεισμό της Λισαβόνας», μετά το 1757.

• • •

150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΕΡΥ

Μέσα στην τριετία 1895-1897, ο Πωλ Βαλερύ (30 Οκτωβρίου 1871 – 20 Ιουλίου 1945) δημοσίευσε την «προγραμματική διακήρυξή» του — οι μεγάλοι τομείς που θα τον απασχολήσουν στην υπόλοιπη ζωή του. 

Το 1895, δημοσιεύει την «Εισαγωγή στη μέθοδο του Λεονάρντο ντα Βίντσι» (μτφ. Ελισάβετ Βαρώνου, 2004), η οποία εγκαινιάζει τη «Διανοητική Κωμωδία» με σταθερό της υπόδειγμα τον «μεγάλο Ιπτάμενο-άνθρωπο», το συνεχές μέλημά του σε ολόκληρη τη ζωή του: πώς λειτουργεί η ανθρώπινη σκέψη, με ποιους μηχανισμούς επινοεί νέες σχέσεις ανάμεσα στον εαυτό της και τον κόσμο, ποιες είναι οι δυνατότητες και τα όριά της, με ποιον τρόπο δημιουργεί τεχνήματα που ενσωματώνονται και επιβιώνουν στον κόσμο. 

Το 1896, δημοσιεύει το πρώτο ποιητικό του έργο, τη «Μια βραδιά με τον κύριο Τεστ», που η χώρα μας γνώρισε από τις μεταφράσεις δύο σπουδαίων ποιητών μας, του Γιώργου Σεφέρη (1928) και του Τίτου Πατρίκιου (1995). 

Τα δύο αυτά έργα, όπως και αρκετά άλλα, είναι γνωστά στη χώρα μας. Απεναντίας, το τρίτο είναι σχεδόν άγνωστο.

Το 1897, δημοσιεύει το δοκίμιο «Η γερμανική κατάκτηση» στο λονδρέζικο New Review — τίτλος του εκδότη, αλλά ο Βαλερύ θα επανέλθει το 1915 στον αρχικό τίτλο «Μια μεθοδική κατάσταση». Στο πρώτο αυτό πολιτικό του δοκίμιο αναλύει τη «μέθοδο», δηλαδή την εργαλειακή λογική, των Γερμανών η οποία οργανώνει σε ενιαίο σύστημα την επιστήμη, τον στρατό και ιδίως την οικονομία, και της οποίας η νίκη στο οικονομικό και στρατιωτικό πεδίο οδηγεί σε αναπόφευκτη κατάκτηση εθνών. Όταν το επανέκδοσε το 1915, ο Mercure de France σημειώνει: «Μας φαίνεται ενδιαφέρον να δείξουμε ότι, είκοσι χρόνια πριν από τα τρέχοντα γεγονότα [τον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο], Γάλλοι είχαν διεισδύσει στην ωραία ψυχή που οι Γερμανοί εκδηλώνουν στον... έκθαμβο κόσμο».

Τι διαβαζουμε Facebook Twitter
Πωλ Βαλερύ (30 Οκτωβρίου 1871 – 20 Ιουλίου 1945).

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου είναι να ξυπνήσεις.

Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν εργάζεται πλέον σε ό,τι δεν μπορεί να συμπτυχθεί.

Πολιτική είναι η τέχνη να αποτρέπεις τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε υποθέσεις που φυσιολογικά τους αφορούν.

— Πωλ Βαλερύ

Θλιβερός και επικίνδυνος ανορθολογισμός Facebook Twitter
Ο Πωλ Βαλερύ τιμητικά στο κέντρο, δίπλα στον Τζέιμς Τζόις, στο περίφημο «Γεύμα Οδυσσέα», που οργάνωσε η εκδότρια Σίλβια Μπιτς στο ξενοδοχείο Λεοπόλντ κοντά στις Βερσαλίες, την 27η Ιουνίου 1929, για τον εορτασμό της πρώτης μετάφρασης του Οδυσσέα στα γαλλικά.



 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ