ΘΥΣΙΑ ΔΙΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΗΜΑ
Τις προηγούμενες μέρες απομακρύνθηκαν από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ γυναικόπαιδα και άμαχοι πολίτες. Η συμφωνία που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις τηρήθηκε. Έκαστος πήγε εκεί που δήλωσε ότι ήθελε να πάει, δηλαδή σε έδαφος ελεγχόμενο είτε από τους Ουκρανούς είτε από τους Ρώσους, και ουδείς αμφισβήτησε μέχρι σήμερα ότι τηρήθηκε η συμφωνία.
Χθες πραγματοποιήθηκε το αναμενόμενο. Οι έγκλειστοι μαχητές, τραυματίες και μη, παραδόθηκαν στους Ρώσους, και μεταφέρθηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από αυτούς ή τις δυνάμεις των συμμάχων τους στο Ντονμπάς. Οι Ρώσοι τους θεωρούσαν αιχμαλώτους πολέμου, και δεν ήταν διατεθειμένοι να διαπραγματευθούν οποιαδήποτε άλλη λύση.
Αν μεταφέρθηκαν όλοι ή υπάρχουν ακόμη έγκλειστοι είναι ασαφές. Ο αριθμός των εγκλείστων που ακουγόταν κατά καιρούς ξεκινούσε από λίγες εκατοντάδες και έφθανε τις 2.000 και άνω.
Η απόφαση να παραδοθούν είναι ολόσωστη, παρότι κανείς Ουκρανός εύλογα δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «παράδοση». Το χρέος τους προς την πατρίδα τους το έκαναν και με το παραπάνω.
Σημασία έχει ένα και μόνον ένα πράγμα: είναι ζωντανοί. Αν έμεναν μέσα, ο θάνατος ήταν βέβαιος. Οι πιθανότητες να επιζήσουν πλέον μόνο μηδαμινές δεν είναι. Η εναλλακτική επιλογή τους να παραμείνουν έγκλειστοι αφενός είχε πιθανότητα επιβίωσης ένα ολοστρόγγυλο μηδέν, και αφετέρου η στρατιωτική αξία της θα ήταν ανύπαρκτη. Κοντολογίς, θα ήταν θυσία δίχως κανένα απολύτως νόημα.
• • •
ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΙΤΑΡΙΟΥ
Μετά την ανακοίνωση, το Σάββατο, του εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές των δημητριακών, η τιμή του σιταριού έσπασε το «απόλυτο ρεκόρ» στην ευρωπαϊκή αγορά χθες Δευτέρα, κλείνοντας στα 438,25 ευρώ ανά τόνο.
«Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, σε όλες τις λήξεις μαζί, στο Euronext. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από τις 7 Μαρτίου 2022, όταν η τιμή διαμορφώθηκε στα 422,50 ευρώ ανά τόνο στο κλείσιμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Damien Vercambre, χρηματιστής της Inter-Courtage.
Πηγή: Le Monde
• • •
Η ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η Σρι Λάνκα βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης στην ιστορίας της. Τα 22 εκατομμύρια κάτοικοί της δυσκολεύονται πολύ να εξασφαλίσουν τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν πληθωρισμό ρεκόρ και μακρές διακοπές ρεύματος.
Ο νέος πρωθυπουργός, Ranil Wickremesinghe, σε διάγγελμά του τη Δευτέρα είπε: «Ξεμείναμε από πετρέλαιο... Αυτή τη στιγμή, έχουμε αποθέματα πετρελαίου μόνο για μία ημέρα». Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει δολάρια για να πληρώσει τρία δεξαμενόπλοια που περιμένουν έξω από το λιμάνι του Κολόμπο να πληρωθούν πριν ξεφορτώσουν τα φορτία τους.
Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει μετρητά για να πληρώσει τους μισθούς των 1,4 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων τον Μάιο και, παρά τη θέλησή του, αναγκαστικά θα εκτυπώσει χρήμα ως έσχατη λύση.
Η Σρι Λάνκα έχει ζητήσει διάσωση από το ΔΝΤ, του οποίου μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι το Κολόμπο να εκποιήσει τις ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Sri Lankan Airlines, που οι συσσωρευμένες ζημίες τους ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Η Σρι Λάνκα είναι η πρώτη χρεοκοπία χώρας, αλλά πιθανόν όχι η τελευταία, στην οικονομική κρίση που απλώνεται στον πλανήτη, και αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα τις φτωχές χώρες.
Πηγή: The Economic Times
• • •
ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΚΙΝΙ ΣΤΗ ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ
Πλησιάζοντας το καλοκαίρι, κάθε χρόνο αναζωπυρώνεται στη Γαλλία «η μάχη του μπουρκίνι» — το μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες. Όταν μάλιστα επίκεινται εκλογές, τα πάθη εκτοξεύονται στα ύψη.
Ο οικολόγος δήμαρχος της Γκρενόμπλ, Ερίκ Πιολέ, μόλις και μετά βίας κατάφερε να περάσει την πρότασή του να επιτρέπεται το μπουρκίνι στα δημόσια κολυμβητήρια της πόλης του, ύστερα από τετράωρη παθιασμένη συνεδρίαση.
Τα μοτίβα των αντιπαραθέσεων παραμένουν τα ίδια: κοσμικότητα, ισλαμο-αριστερισμός, πολιτικός ισλαμισμός, φεμινισμός, πατριαρχία, ελευθερία της επιλογής.
«Η εκδοχή του κοσμικότητάς του τού επιτρέπει να επιμείνει σε συνέργεια με τον πολιτικό ισλαμισμό για εκλογικούς λόγους, στη συνέχεια αυτής της ακροαριστεράς που έχει εγκαταλείψει κάθε κοινωνική μάχη για να προσκολληθεί σε παντός είδους κοινοτικά αιτήματα, αρνούμενη κάθε συλλογικό σχέδιο και κοινό ανήκειν», δήλωσε ο πρώην δεξιός δήμαρχος της Γκρενόμπλ μεταξύ 1983 και 1995 και νυν δημοτικός σύμβουλος, Αλέν Καρινιόν, καταδικασμένος το 1996 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά, καλώντας σε διαδήλωση μπροστά από το δημαρχείο την ημέρα της ψηφοφορίας.
Ο Πιολέ δήλωσε πως θέλει να επιτραπεί το μπουρκίνι για να παράσχει «τη θρησκευτική ελευθερία στις μουσουλμάνες», διευκρινίζοντας ότι «αγωνίζεται εναντίον του πολιτικού ισλαμισμού». Σε κείμενο που είχε αποστείλει στον Γάλλο πρόεδρο είχε γράψει: «Στη Γαλλία, οι γυναίκες δεν δέχονται να τους επιβάλλουν τίποτα, από κανέναν. Όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να καλύπτονται, πρέπει να αγωνιστούμε· όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να αποκαλύπτονται, πρέπει επίσης να αγωνιστούμε. Η πατριαρχία δεν έχει να κάνει με τα ρούχα, έχει να κάνει με προσταγές».
Πηγή: Le Point, Euronews
• • •
ΘΕΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 2.500 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Ένας αγρότης στη Λωρίδα της Γάζας ανακάλυψε γλυπτό αρχαίας θεάς ηλικίας 2.500 ετών, ενώ δούλευε στη γη του τη Δευτέρα 25 Απριλίου.
Το γλυπτό αναπαριστά το κεφάλι της Ανάτ, «της θεάς της αγάπης, της ομορφιάς και του πολέμου» στη μυθολογία των Χαναναίων (ή Καναναίων), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων που διοικείται από τη Χαμάς.
Η Ανάτ, που φοράει ένα φίδι ως στέμμα, σύμβολο δύναμης και μη ορατότητας, υπήρξε πιθανότατα έμπνευση για την θεά Αθηνά.
Το κεφάλι από ασβεστόλιθο ύψους 17 εκατοστών χρονολογείται από το 2.500 π.Χ., δήλωσε το υπουργείο. Εκτίθεται στο Qasr al-Basha, ένα μικρό μουσείο με τμήμα αρχαιοτήτων στη Γάζα.
Ο Αμπού Ρίντα, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την επομένη ότι από τη γη της Λωρίδας της Γάζας «έχουν περάσει πολλοί ανθρώπινοι πολιτισμοί, Χαναναίοι, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ισλαμικοί και άλλοι».
Πηγή: NBC News, Smithsonian Magazine