ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Το είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη: το προσωπικό φύλαξης των Πανεπιστημίων θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Το είπε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στη Βουλή: τουλάχιστον το 80% όσων θα προσληφθούν για την πανεπιστημιακή Αστυνομία θα είναι πτυχιούχοι. Αμφότεροι, τα είπαν στο τελευταίο δεκαήμερο.
Υποθέτω ότι η έμφαση στο «πτυχιούχος» σήμαινε άτομα ορισμένης παιδείας και μόρφωσης, ώστε να αντιμετωπίζουν πολιτισμένα και αποτελεσματικά φαινόμενα παραβατικότητας στα ΑΕΙ.
Ωστόσο, στην δημοσιευθείσα προκήρυξη το μόνο που απαιτείται είναι το απολυτήριο λυκείου.
Υποθέτω τώρα ότι το «απολυτήριο λυκείου» επελέγη τελικά διότι εκτιμήθηκε πως η φύλαξη των πανεπιστημίων δεν απαιτεί ιδιαίτερα προσόντα, είναι εύκολη δουλειά, και μπορεί να διεκπεραιωθεί άνετα και από μη πτυχιούχους.
Μέσα σε ένα δεκαήμερο, εδραιωμένες απόψεις έπαψαν να είναι εδραιωμένες. Κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ανακολουθία.
Κάποιος άλλος θα το χαρακτήριζε αλαλούμ. Επί παραδείγματι, ο πρύτανης του ΑΠΘ (που λατρεύει την είσοδο της αστυνομίας στα ΑΕΙ) ενημερώνει την αστυνομία για τα (κορωνο)πάρτι, αλλά αυτή δεν εμφανίζεται: «Μας λένε ότι θα ενημερώσουμε» είναι η απάντηση της αστυνομίας σύμφωνα με τον πρύτανη.
Εν πάση περιπτώσει, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων και η (ταχύρρυθμη, ακά στο γόνατο) εκπαίδευση των προσληφθέντων, τα αμφιθέατρα θα έχουν «φουλάρει». Για την αποτελεσματικότητα του προσωπικού φύλαξης «θα σας ειδοποιήσουμε».
• • •
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΕΥΜΑ
Ένας 23χρονος Κινέζος φοιτητής, ονόματι Ζου, αποφάσισε να παραγγείλει φαγητό μέσω της εφαρμογής της KFC, τον Απρίλιο του 2018, χρησιμοποιώντας ένα εκπτωτικό κουπόνι. Ο Ζου βρήκε τυχαία ότι υπήρχε ένα σφάλμα ανάμεσα στην app της KFC και το κοινωνικό δίκτυο WeChat, και ότι θα μπορούσε να εξοφλήσει το κουπόνι του δίχως να πληρώσει απολύτως τίποτα.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, παρήγγειλε συνολικά φαγητό αξίας 7.420 ευρώ, το οποίο ενίοτε πωλούσε για να βγάλει χρήματα. Παράλληλα, έβαλε στο «κόλπο» τέσσερις συμφοιτητές του, και συνολικά οι πέντε είχαν παραγγείλει γεύματα συνολικής αξίας περίπου 25.000 ευρώ πριν συλληφθούν.
Πριν από μερικές μέρες, ο Ζου καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 800 ευρώ, οι δε συμφοιτητές του με ποινές φυλάκισης από 15 έως 24 μήνες και πρόστιμα από 140 έως 500 ευρώ.
Πάντως, πολλοί Κινέζοι στα κοινωνικά δίκτυα κατήγγειλαν τις ποινές ως πολύ αυστηρές, με το επιχείρημα ότι ευθύνεται η KFC για το σφάλμα της και όχι οι πέντε φοιτητές.
Φαίνεται ότι οι πέντε φοιτητές δεν είχαν την παραμικρή γνώση Οικονομικών. Ειδάλλως, θα γνώριζαν αυτό που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών στα πρώτα μαθήματα, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα»...
• • •
Ο ΑΜΛΕΤ ΕΙΧΕ ΑΔΙΚΟ
Πρόσφατα έγραψα για το ιστορικό κείμενο που επεξεργάστηκαν οι Αλτιέρο Σπινέλι, Ερνέστο Ρόσι και Ευγένιο Κολόρνι για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη (και συνέταξαν οι δύο πρώτοι) κατά τη διάρκεια της εξορίας τους στο νησάκι Βεντοτένε της Ιταλίας, πριν από 80 χρόνια, την άνοιξη του 1941. Το ιστορικό Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη («Μανιφέστο του Βεντοτένε») έβγαλε κρυφά από το νησί και το διακίνησε παράνομα στη χώρα η σύζυγός του Κολόρνι, Ούρσουλα Χίρσμαν.
Αυτοί οι τέσσερις, μαζί με λίγους ακόμη, ίδρυσαν το 1943 στο Μιλάνο το Ευρωπαϊκό Ομοσπονδιακό Κίνημα. Τον Φεβρουάριο του 1944 εκδίδεται παράνομα η οριστική μορφή του Μανιφέστου, με επιμέλεια και πρόλογο του Κολόρνι, ο οποίος τον Μάιο θα δολοφονηθεί από τους φασίστες στη Ρώμη, μία μόλις εβδομάδα πριν την απελευθέρωσή της από τους Αμερικανούς.
Ο καθηγητής φιλοσοφίας, Ευγένιο Κολόρνι, πιστώνεται επίσης με τη μεγάλη επιρροή που άσκησε σε έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς επιστήμονες του 20ου αιώνα, τον Άλμπερτ Χίρσμαν, πολύ αγαπημένο φίλο και κουνιάδο του.
Όπως έγραψε ο Χίρσμαν, ο Κολόρνι και η παρέα του ήταν «θερμά δεσμευμένοι αντιφασίστες. Ωστόσο, δεν ήταν δέσμιοι καμιάς ιδεολογίας και βρίσκονταν πολύ μακριά από το να ισχυρίζονται ότι έχουν τις απαντήσεις στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της εποχής. Επιπλέον, δεν φαίνονταν να είναι δυσαρεστημένοι και ενοχλημένοι από αυτή την κατάσταση». Με άλλα λόγια, ο Κολόρνι έδειχνε ότι καλλιεργούσε ένα διανοητικό στυλ που δεν θεωρούσε τίποτα δεδομένο, εκτός από τις αμφιβολίες του.
Ο Χίρσμαν επηρεάστηκε βαθιά από αυτή τη στενή σχέση ανάμεσα στη διανοητικά ανοικτή στάση και την αφοσίωση στον αντιφασιστικό αγώνα. Όπως το διατύπωσε κομψά, ο Κολόρνι και οι φίλοι του είχαν βάλει στόχο «να αποδείξουν ότι ο Άμλετ είχε άδικο: προτίθονταν να δείξουν ότι η αμφιβολία θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη δράση αντί να την υπονομεύει και να την εξουθενώνει».
Για τον Κολόρνι, και τον Χίρσμαν, η αμφιβολία δεν είναι μια δύναμη που συμβάλλει στην παραλυσία, αλλά το θεμέλιο για τη δέσμευση στη δράση.
• • •
ΕΥΜΝΗΜΟΝΕΥΤΟ
1/9 = 0,11111111
2/9 = 0,22222222
3/9 = 0,33333333
4/9 = 0,44444444
5/9 = 0,55555555
6/9 = 0,66666666
7/9 = 0,77777777
8/9 = 0,88888888
9/9 ≈ 0,99999999
• • •
ΕΝΑΣ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ
Ο Σουηδός Axel Einar Hjorth (1887-1959) αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο προικισμένους σχεδιαστές της εποχής του, η οποία συμπίπτει με τη μετάβαση από τον κλασικισμό στη λιτή λειτουργικότητα της δεκαετίας του ΄30.
Δούλεψε σε διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων, από το 1927, ως επικεφαλής σχεδιαστής στη Nordiska Kompaniet, έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές επίπλων της Σουηδίας. Την περίοδο αυτή συμμετείχε στις πιο σημαντικές εθνικές και διεθνείς εκθέσεις.
Οι Σουηδοί απολάμβαναν πλέον ικανοποιητικούς μισθούς και πληρωμένες άδειες, που τους επέτρεπαν να διαμένουν σε σαλέ για χειμωνιάτικα σπορ. Τα έπιπλα ρουστίκ του Hjorth, απλά αλλά καλαίσθητα, σχεδιάζονταν για τα σαλέ της περιοχής.
Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και οι συλλέκτες πληρώνουν μεγάλα ποσά για τα έπιπλα του Hjorth, κυρίως λόγω της συμβολικής τους αξίας στον κόσμο του ντιζάιν και ειδικότερα του μοντερνισμού.
Πηγή: Bbys Magazine