Ο έλεγχος καρδιάς απαραίτητος πριν από την άθληση και τον μαραθώνιο
Σήμερα η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά ζουν τουλάχιστον τρία χρόνια περισσότερο από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή.

Ο έλεγχος καρδιάς απαραίτητος πριν από την άθληση και τον μαραθώνιο

Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς μας σε κάθε ηλικία. Έχει πολλαπλά οφέλη για όλο τον οργανισμό, ειδικότερα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά για να ευεργετηθούμε από αυτή θα πρέπει πρώτα να κάνουμε καρδιολογικό έλεγχο. Ειδικά οι αθλητές πρέπει να παρακολουθούνται από καρδιολόγο, ώστε να αγωνίζονται με απόλυτη ασφάλεια.

Σήμερα η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που αθλούνται συστηματικά ζουν τουλάχιστον τρία χρόνια περισσότερο από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή.

 

Σε μελέτη που έγινε σε ένα δείγμα περίπου 44.000 ενήλικων ανδρών φάνηκε ότι η άσκηση μείωσε κατά 50% τα στεφανιαία επεισόδια, ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση, διατηρώντας τα λιπίδια σε φυσιολογικά επίπεδα και βελτιώνοντας την ελαστικότητα των αγγείων.

 

Στην εποχή της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας στον δυτικό κόσμο, η άσκηση συμβάλλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη καθώς και στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Τα παραπάνω οφέλη έχουν τεκμηριωθεί τόσο σε υγιείς όσο και σε χρονίως πάσχοντες, καθώς και σε ηλικιωμένους.

 

Προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς, θα πρέπει να αθλούμαστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα σε μέτρια ένταση ή 75 λεπτά την εβδομάδα με έντονη αερόβια άσκηση ή ισοδύναμο συνδυασμό, κάνοντας, για παράδειγμα, γρήγορο περπάτημα ή ήπιο τρέξιμο σε ταχύτητα 6,4-8 χλμ./ώρα ή ποδήλατο με ταχύτητα 15-20 χλμ./ώρα. Σταδιακή αύξηση της μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης σε 300 λεπτά την εβδομάδα ή σε 150 λεπτά την εβδομάδα της έντονης, ή ισοδύναμος συνδυασμός, προτείνεται για πρόσθετα οφέλη σε υγιείς ενήλικες.

 

Η καρδιά του μαραθωνοδρόμου συνήθως εμφανίζει αυξημένες εσωτερικές διαστάσεις ως και 15% συγκριτικά με άτομα ίδιου φύλου και ηλικίας που δεν αθλούνται.

 

Προαγωνιστικός έλεγχος για τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες

Υγιή άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, πριν από τη συμμετοχή τους σε οποιοδήποτε άθλημα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε βασικό καρδιολογικό έλεγχο: οικογενειακό ιστορικό, φυσική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας.

 

Όλα τα προαναφερόμενα, με επιπρόσθετη τη δοκιμασία κόπωσης, θα πρέπει να ελέγχονται σε άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής και σε αυτά με υψηλό ή πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε εντατικά προγράμματα άσκησης ή ανταγωνιστικά αθλήματα, καθώς και σε ανταγωνιστικούς αθλητές συλλόγων.

 

Από επιλεγμένα άτομα χωρίς γνωστή στεφανιαία νόσο, που έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και θέλουν να συμμετάσχουν σε υψηλής ή πολύ υψηλής έντασης άσκηση, μπορεί να απαιτηθεί η περαιτέρω εκτίμηση του κινδύνου με κάποια λειτουργική απεικονιστική εξέταση (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή stress echo), αξονική στεφανιογραφία ή υπέρηχο καρωτίδων ή μηριαίων αρτηριών.


Συστάσεις για άσκηση σε ηλικιωμένα άτομα

cover
Κωνσταντίνος Δ. Τσόβολας, MD, PhD, Καρδιολόγος του ομίλου Affidea με εξειδίκευση στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες στο HEART Hospital, UCLH, NHS, London, UK

Σε ενήλικες 65 ετών και άνω, που είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν προβλήματα υγείας, έχουν όμως περιορισμένη κινητικότητα, συνιστάται μέτριας έντασης αερόβια άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με κίνδυνο πτώσεων συνιστάται προπόνηση δύναμης με ασκήσεις για τη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα.

 

Πλήρης κλινική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης μιας μέγιστης δοκιμασίας κόπωσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ενήλικες 65 ετών και άνω με καθιστική ζωή, που επιθυμούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλής έντασης. Συνέχιση υψηλής και πολύ υψηλής έντασης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών αθλημάτων, μπορεί να πραγματοποιείται σε ασυμπτωματικούς ηλικιωμένους αθλητές (master athletes) με χαμηλό ή μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Ακόμα και οι ασθενείς με σημαντικές καρδιακές παθήσεις, όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, που έχουν υποβληθεί σε στεφανιογραφία ή καρδιολογικό χειρουργείο, θα πρέπει να ενταχθούν σε πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης με μέτριας έως σοβαρής έντασης αερόβια άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά κάθε φορά, κατόπιν καρδιολογικής καθοδήγησης.

 

Μύθοι και αλήθειες για την καρδιά των αθλητών

Η διαπίστωση πως η καρδιά ενός αθλητή διαφέρει από του μέσου ενήλικα έχει διατυπωθεί από το 1890. Σήμερα, με τη χρήση εξειδικευμένων διαγνωστικών μεθόδων, γνωρίζουμε πως η καρδιά εμφανίζει φυσιολογικές δομικές και λειτουργικές προσαρμογές στη συστηματική άσκηση, που συνοψίζονται στον όρο «αθλητική καρδιά». Η φυσιολογική αναδιαμόρφωση του καρδιακού μυός εξαρτάται από τις ανάγκες προπόνησης του αγωνιζομένου, όπως συμβαίνει με όλους τους μυς του σώματος. Διακρίνουμε, λοιπόν, διαφορετικές αλλαγές στα αθλήματα αντοχής με έντονες αερόβιες ανάγκες (δρόμοι μεγάλων αποστάσεων, ποδηλασία, κολύμβηση) και άλλες προσαρμογές στα αθλήματα δύναμης με υψηλό βαθμό αναερόβιας άσκησης (άρση βαρών, ρίψεις του στίβου). 

 

Η καρδιά του μαραθωνοδρόμου συνήθως εμφανίζει αυξημένες εσωτερικές διαστάσεις ως και 15% συγκριτικά με άτομα ίδιου φύλου και ηλικίας που δεν αθλούνται. Αντίθετα, στην καρδιά ενός αθλητή άρσης βαρών παρατηρείται κυρίως πάχυνση των τοιχωμάτων ως και 20%. Βεβαίως, τα περισσότερα αθλήματα χαρακτηρίζονται από συνδυασμούς αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, όπως το δημοφιλές ποδόσφαιρο, που κατατάσσεται ως μετρίως αναερόβιο και συγχρόνως έντονα αερόβιο άθλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, στους ποδοσφαιριστές οι παρατηρούμενες μεταβολές στην καρδιά είναι ανάμεικτης μορφολογίας, συνδυάζοντας τόσο την αύξηση των διαστάσεων των καρδιακών κοιλοτήτων όσο και την πάχυνση των καρδιακών τοιχωμάτων. Επιπλέον, ειδικά στα αθλήματα αντοχής μειώνεται η καρδιακή συχνότητα ηρεμίας και προκαλούνται καλοήθεις διαταραχές του ρυθμού και ορισμένες μορφές αρρυθμίας, οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

Η έντονη άσκηση μπορεί να μεταβληθεί σε βλαπτική διαδικασία για την καρδιά

Συνήθως, όμως, σε μια δράση υπάρχει και αντίδραση. Ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ορισμένα εξαντλητικά αθλήματα αντοχής, όπως το τρίαθλο, οι μαραθώνιοι, οι υπερμαραθώνιοι και το Ιron Μan, προσελκύουν ολοένα περισσότερους συμμετέχοντες. Μελετώντας αυτούς τους αθλητές, σε αρκετούς προέκυψαν αυξημένα επίπεδα δεικτών καρδιακής νέκρωσης. 

 

Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως η μακροχρόνια αθλητική δραστηριότητα μετά την ηλικία των 30 ετών, με περισσότερες από 1.500 ώρες συνολικά και πάνω από 5 ώρες πολύ έντονης άσκησης την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας αρρυθμίας που είναι συχνά η αιτία πρόκλησης σοβαρών αναπηριών. 
Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το ερώτημα αν σε ορισμένους ανθρώπους με φυσιολογική καρδιά η συχνά επαναλαμβανόμενη και πολύ έντονη εξαντλητική άσκηση μπορεί να προκαλέσει νέκρωση των καρδιακών κυττάρων και να αποτελέσει με αυτόν τον μηχανισμό το υπόστρωμα για κακοήθεις αρρυθμίες.

 

Οι παραπάνω αναφερόμενες αλλαγές στη δομή της καρδιάς λόγω της άσκησης τροποποιούν τα συνήθη και αναμενόμενα ευρήματα τόσο του καρδιογραφήματος όσο και του υπερηχοκαρδιογραφήματος με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν με αυτά που καταγράφονται σε παθολογικές καταστάσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η φλεγμονή ή και οι μυοκαρδιοπάθειες, που είναι η συχνότερη αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέους επαγγελματίες αθλητές. 

 

Επίσης, ειδικά τα αθλήματα αντοχής προκαλούν μείωση της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας και οδηγούν στην εμφάνιση διαταραχών του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και σε ορισμένες μορφές αρρυθμίας, οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

 

Ο ρόλος του εξειδικευμένου καρδιολόγου στη διάγνωση και παρακολούθηση των αθλητών 

Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος του εξειδικευμένου καρδιολόγου που εμπλέκεται συστηματικά στην παρακολούθηση των αθλητών. Καλείται να αναγνωρίσει ποια ευρήματα οφείλονται στη φυσιολογική προσαρμογή της καρδιάς στην άθληση και ποια σε παθολογικές καταστάσεις, όπως οι μυοκαρδιοπάθειες που αρκετές φορές καταλήγουν σε τραγικά γεγονότα εντός των αγωνιστικών χώρων, ειδικά σε νεαρούς αθλητές. Από την άλλη πλευρά, μια εσφαλμένη διάγνωση μπορεί να στερήσει από έναν νέο άνθρωπο τη συμμετοχή του σε αθλητικές δραστηριότητες και αυτό το γεγονός ίσως έχει συνέπειες.

 

Η υγεία της καρδιάς «χτυπά» στην Affidea

Πακέτα εξετάσεων προγνωστικού ελέγχου σε προνομιακές τιμές για όλο τον χρόνο προσφέρει ο όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea και με αφορμή τη διεξαγωγή του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, ενός αγώνα αντοχής που περιλαμβάνεται πλέον στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα, είναι μια καλή ευκαιρία να ελέγξουμε την υγεία της καρδιάς μας. Τα διαγνωστικά κέντρα Affidea επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης και παρέχουν ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Λειτουργούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με ιατρικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής και είναι στελεχωμένα με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, διασφαλίζοντας εγκυρότητα στα αποτελέσματα και άρτια εξυπηρέτηση. 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ